Jump to content

schuba

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala, ovo mi je razjasnilo skoro sve, osim ako mi još možete reći mogu li, ako se dvoje hrvatskih državljana zeli vjenčati u mjestu u kojem nema hrvatskog konzulata ili veleposlanstva (primjerice Bled, Bregana etc.), sklopiti brak u nekoj instituciji (matičnom uredu) te strane države, i s kojim dokumentima? Pretpostavljam da bi dokumenti trebali biti prevedeni od strane sudskog tumača, ako je takvo sklapanje braka moguće.
  2. Par (hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj)želi sklopiti civilni brak u inozemstvu (Slovenija ili Mađarska). Možete li mi netko reći kakva je procedura, kojim se stranim institucijama treba obratiti i koji su dokumenti potrebni? Mogu li se vjenčati u hrvatskoj ambasadi ili konzulatu u tim zemljama? Hvala na pomoći!
  3. hvala, janice, to mi je drago čuti. U tom slučaju mi nije potrebno raditi ugovor o doživotnom uzdržavanju, jer je mama slabo pokretna, i ponekad ne sasvim prisebna, pa bi ju dolazak bilježnika mogao zbuniti, a i trošak je. Molim vas, recite mi još koji članak zakona to izričito navodi (i kojeg zakona). Hvala!
  4. Poštovani, molim da mi razjasnite sljedeće: Moja dva brata, koja žive u inozemstvu, u različitim zemljama, suglasna su da ja naslijedim stan od naše majke s kojom živim. Pitanja su: 1. moraju li oni prisustvovati ostavinskoj raspravi ili mogu u svojoj zemlji dati pisanu izjavu da se odriču svog dijela nasljedstva u moju korist? 2. kao nasljednik 1. reda na svoj dio naslijeđene nekretnine ne plaćam porez. Iz iščitavanja zakona (NN 69/97) nije mi jasno plaćam li porez na dva dijela kojih će se moja braća odreći u moju korist? Zahvaljujem na odgovoru.
  5. Molim odgovor: moj kolega ima 63 godine zivota i 38 godina staza. Ako od privatnog poslodavca kod kojeg radi 3 godine dobije poslovno uvjetovani otkaz kakva prava ima? Zahvaljujem
  6. Pitanja za one koji mogu odgovoriti: 1. koja je razlika izmedju upravnog spora i gradjenske tuzbe, nakon neuvazavanja prigovora na rezultat javnog natjecaja za radno mjesto na fekultetu? 2. kolike su sudske pristojbe i troskovi u oba slucaja? 3. kolike su odvjetnicke tarife (pisanje podensaka, izlasci na sud i ostalo)? 4. moze li se i gdje dobit besplatna pravna pomoc? Hvala.
  7. Ako netko moze odgovoriti: nakon ulozenog prigovora na rezultate natjecaja, fakultet ga je odbio kao neosnovanog i potvrdio prethodnu odluku. Sto mi preostaje: gradjanska tuzba, upravni spor, ili neka tuzba visoj instanci na sveucilistu ili ministarstvu? Hvala
  8. Ispunjavam dva od četiri uvjeta Rektorskog zbora: objavljene radove i javna izlaganja. Sve ostalo nisu uvjeti, ali pomaže.
  9. Da, ispunjavala sam sve uvjete Rektorskog zbora. Naslovno zvanje sam dobila jos prije, kad je bio drugi natjecaj bez radnog mjesta, što sam bila dobila od matičnog povjerenstva. Nisam dobila obrazloženje, ni mišljenje stručnog povjerenstva, ni pouku o pravnom lijeku, običnu, "golu" obavijest. ja ću u svakom slučaju tražiti uvid u dokumentaciju (imam razloga sumnjati u istinitost podataka izabranog kandidata, ali bez obzira na to, samo bih željela znati na koji ću se zakon pozvati (je li to takon o radu, javnim službenicima, ili što), da odmah sigurno nastupim, jer su oko toga natječaja silne mućke i kuhinje, traje već 7 mjeseci.
  10. Molim da mi netko odgovori na sljedeće: Prijavila sam se na natječaj fakulteta za nastavno zvanje i radno mjesto. Dobila sam obavijest da nism primljena. Imam li pravo (i po kojem aktu) uvid u dokumentaciju primljenog kandidata i koji je rok za prigovor. Također, da li su dužni dati na uvid i ocjenu stručnog povjerenstva. Proučavala sam Statut sveučiliošta i fakulteta, ali nisam našla. Molim za hitnost!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija