Jump to content

Arčibela

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Arčibela objavio

  1. Poštovani, da li je osim imena i prezimena osobe kojoj se kuća ostavlja nužno napisati još koji podatak (datum rođenja)? Što ako je uz ime i prezime slučajno upisan krivi datum rođenja, mijenja li to što na stvari? Hvala!
  2. Poštovani, po smrti šireg člana obitelji uslijediti će ostavinska rasprava. Pokojnik (ostavitelj) je u oporuci pisanoj prije 10-tak godina (potpis na oporuci je upitan jer uvelike odstupa od uobičajenih potpisa ostavitelja) napisao da će po svojoj smrti imenovanoj osobi ostaviti, citiram: "moju nepokretnu imovinu". Da li taj izraz obuhvaća pokojnikovu ZK uknjiženu imovinu (vlasništvo koje je pravno preneseno i upisano na njegovo ime u Izvadak/izvatke iz zemljišne knjige) ILI oporuka obuhvaća i onu nepokretnu imovinu koju ostavitelj za života gruntovno nije prenio/uknjižio na svoje ime ? Pojašnjenje: ostavitelj je davnih dana, netom po osamostaljenju RH, od pravne osobe (N.T. d.d.) kupio stan i pritom otkupio stanarsko pravo na njemu (zakonski nasljednici posjeduju dokumentaciju u izvorniku: Ugovor o kupoprodaji stana, uplatnicu na ime plaćenog otkupa, itd.). Ostavitelj je u nekoliko navrata podnosio ZK-odjelu gruntovnice Prijedlog za upis prava vlasništva ali se za života nije uspio uknjižiti kao vlasnik stana. Razlog tome je nepotpuna dokumentacija tj. nedokumentirani prethodni pravni slijed prijenosa prava vlasništva (pravna osoba N.T. d.d. taj stan kupila je od Industrogradnje d.d. tako da do današnjih dana u Izvodu iz zemljišne knjige (etažno vlasništvo s neodređenim omjerima) u Vlastovnici stoji: "Uknjižuje se pravo korištenja nekretnina u A I za korist: Industrogradnja d.d.). ? Zahvaljujem se na odgovoru.
  3. Poštovani, baka je umrla prije više od 20-tak godina. Živjela je i umrla u Splitu, te se u Splitu nalazi i stan koji bi bio predmet ostavine. Njezino 3 djece nisu nikad pokrenuli Zahtjev za ostavinu (stalno su govorili da 'ima vremena'). Sada već sva 'djeca' imaju preko 80 godina i najstarije od njih, moja mama, želi pokrenuti ostavinu. Molim ako mi možete odgovoriti na ova pitanja: → GDJE (Zagreb ili Split), KOME se podnosi zahtjev (neki sud/institucija ili javno-bilježnički ured) i NA KOJI NAČIN (ako je to Split-da li može pismeno preporučeno poštom ili mora biti osobno na urudžbenom) se podnosi Zahtjev za pokretanje ostavinske rasprave (info: sva 'djeca' žive u Zagrebu pa bi bilo puno jednostavnije da se sve to pokrene i vodi u Zagrebu); → što je potrebno priložiti od DOKUMENTACIJE (da li je dovoljno bakin smrtni list i zk izvadak stana koji ide na ostavinu; postoji li neki službeni 'obrazac' za pokretanje postupka); → mogu li ja kao unuka pokenuti ostavinu (ako se mama predomisli pa odustane od pokretanja ostavine) i da li mi za to treba mamina Punomoć → ako nemam maminu Punomoć mogu li svejedno zajedno s njom sudjelovati na ostavinskom postupku (stara je i teško artikulira svoje želje i interese a postoji mogućnost da ju mlađa braća nagovore da se odrekne svog zakonskog dijela u njihovu korist i sl.). H V A L A .
  4. Nisam baš ekspert, ali čini mi se logičnim da primjerak tvog Kupoprodajnog ugovora mora imati pohranjen javnobilježnički ured kod kojeg je prodavatelj stana ovjerio svoj potpis jer bez istoga se Kupoprodajni ugovor (koliko mi je poznato) ne smatra pravovaljanim. Također znam da je svaki javnobilježnički ured dužan jedan primjerak svakog Kupoprodajnog ugovora dostaviti na Min. financija - Poreznu upravu. Predlažem da odeš do tog javnobilježničkog ureda (ili pitaj prodavatelja koji je to bilježnik bio) te zatraži ovjerenu presliku svog kupoprodajnog ugovora. Dakako, to ćeš nešto platiti...kontaktiraj prvo javnobilježnički ured telefonski.
  5. Otac je u braku s drugom suprugom (prvi brak mu je bio s mojom majkom) bio od 9/1970-10/1980. Potom je neprekidno sve do svoje smrti (02/2012) ostao s tom drugom suprugom živjeti u izvanbračnoj zajednici (isto vidljivo iz Uvjerenja o prebivalištu), što znači punih 31 g. Pravomoćnim Rješenjem o nasljeđivanju njegova druga supruga i ja nasljedile smo (svaka u dijelu 1/2): pravo korištenja grobnog mjesta i iznos posljednje mirovine (mirovina za 1/2012). Pravo korištenja za spomenuto grobno mjesto otac ima od 6/1987 (tada je sahranio svog oca, mog djeda), dakle tada je grob ajmo reć' 'kupio'. I to je sve što je imao upisano na svoje ime. U vrijeme dok su bili u braku, ona je od Općine (bila je njihova djelatnica) dobila pravo korištenja stana u Gajnicama površine 62 m2. U tom stanu žive cijeli svoj brak/život. Temeljem Ugovora o kupoprodaji od 12/1992 (prodavatelj je Grad Zagreb) ona se upisala kao samovlasnik na taj stan (1/1; KPU), te je od tada stan u otkupu. Netrebam niti spomenuti da su oni cijelo vrijeme zajedno djelili sve troškove života: hranu, režije, iznos mjesečnog otkupa....i sl. jer niti jedno od njih s jednom mirovinom ne bi mogao živjeti. Da li se on može smatrati izvanknjižnim suvlasnikom tog stana u dijelu 1/2? Da li bi se i toj stan trebao/mogao/morao smatrati njegovom ostavinskom imovinom? Što bi trebala poduzeti. Hvala. :klanja:
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija