Jump to content

kunigunda

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. hvala puno svima na odgovorima, svi su mi odgovori dobrodošli, bit ću toliko slobodan pa ako se još kakva nevolja stvori po pitanju ovoga svega, rado bi to podijelio sa vama i dobio još koji dobar savjet ili bilo kakvu smjernicu da se znam postaviti u svemu ovome jer ovo je kao noćna mora iz koje se želiš probuditi a ne možeš
  2. Znam razliku između dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja, ali u mom slučaju se radi o doživotnom ugovoru i kao što je Matrix76 rekao, precizirao sam točno o kojem se radi, ali sada je došlo do novonastale situacije i ja zaista više ne znam što mi je činiti i kako se postaviti u cijeloj toj priči. Naime, sestrična je toliko bijesna zbog ugovora o doživotnom uzdržavanju (i zbog toga jer je shvatila da jednom kada djed umre neće dobiti ništa) da svakodnevno dolazi kod djeda i priča protiv mene i moje pokojne majke, tako da je uspjela napraviti pomutnju kod djeda i djed sada hoće da se taj ugovor o doživotnom uzdržavanju raskine, te da se njegova imovina podijeli pola meni pola sestrični. Koliko sam shvatio, (između redova mi je natuknula sestrična) sestrična nagovara djeda da mi zabrani da dolazim kod njega tako da se onda djed može žaliti da ne izvršavam svoje obveze o uzdržavanju i na da taj način može raskinuti ugovor sa mnom (koji nasljeđujem majčinom smrću) kako bi se onda sestrična očito dočepala svog dijela ili cijelog nasljeđa. Djed je također počeo sada izjavljivati da bi bilo najbolje da se imovina podijeli pola meni pola sestrični. Što mi je činiti?
  3. Znaci da vlasnistvo na nekretninama nije steceno,odgodjeno suspenzivnim rokom do smrti primaoca izdrzavanja u kojem trenutku dospijeva vasa trazbina.Predbiljezba koju je izvrsila vasa majka,proizvodi pravne ucinke na nacin da sprijecava otudjenje nekretnine od strane primaoca izdrzavanja i prenos prava vlasnistva na trece lice.Znaci sve je u redu,vi samo nastavite izvrsavati svoje obveze iz ugovora. Pozdrav Hvala puno, Matrix76, ali da budem siguran da sam dobro shvatio, znači, ne moram nikakav aneks ugovora raditi?
  4. radi se o doživotnom uzdržavanju, a majka je upisala u zemljišne knjige ugovor o doživotnom uzdržavanju
  5. hvala puno na odgovoru, zanima me samo još da li i ja isto moram napraviti upis po tom ugovoru u zemljišne knjige ili je dovoljno to što je majka učinila, a ja samo onda sve upišem na sebe kada djed više ne bude živ?
  6. Molim pomoć! Nedavno mi je preminula majka (par godina prije nje i otac) koja je sa djedom (baka je također prije par godina preminula) imala sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju (majka i ja smo se brinuli o djedu, sada samo ja) a na temelju kojeg ugovora je ishodila upis nekretnina (koje joj ostaju nakon smrti djeda) u zemljišnim knjigama, pa me zanima: 1. da li ja kao unuk (punoljetan sam i u radnom odnosu, nemam ni braće ni sestara) po zakonu nasljeđujem taj ugovor i da li moram napraviti aneks ugovora kao novi uzdržavatelj (jer bi pristao uzdržavati djeda) 2. ako djed ne želi sa mnom pristati potpisati ugovor da li može odbiti sklopiti isti sa mnom (bez obzira ako sam po zakonu ja nasljednik prava i obveza iz ugovora koji je majka sklopila sa djedom) 3. da li moja sestrična (kojoj su oba roditelja preminula) može tražiti poništenje ugovora o doživotnom uzdržavanju koji je sklopila moja pokojna majka sa mojim djedom (tek sada je otkrila da isti postoji i da sam ja jedini nasljednik po tome ugovoru jer je djed sve ostavio mojoj majci) Ako se netko razumije u ovu problematiku ili je imao istu situaciju, bio bih zahvalan da me uputi, savjetuje ili još bolje konkretno i točno odgovori na ove tri stvari koje me zanimaju jer su to tri različite situacije koje bi se mogle dogoditi pa da znam što mi je dalje činiti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija