Jump to content

afiume

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je afiume objavio

  1. Poštovani, imam neka pitanja pa ako može netko pomoći i odgovoriti na njih? Evo kako je išao slučaj do sada: Skupio sam sve papire i otisao predati zahtjev za skrbnistvo nad bakom, pošto je postala dementna i počela se gubiti i zaboravljat, između ostalog, počela dovodit ljude u kuću koje nezna ni sama. Ona živi sama, ali uvijek netko prespava kod nje, ili moja mama (baka joj je svekrva) ili ja. Otac mi je umro prije 14 godina tako da sam ja prihvatio preuzeti skrbništvo. Odnio sam sve papire u centar za socijalnu skrb krajem siječnja ove godine skupa sa dijagnozom koja zahtjeva skrbnika, i oni su ih preuzeli. Nakon nekoliko dana, socijalna radnica je došla kod nje, ja sam bio tamo i ispitivala je nju i mene razne stvari. Nakon toga rekla mi je da će ona to sad predat u proceduru i da ću biti obaviješten o svemu. Prije 5 dana na bakinu adresu je stiglo rješenje od centra da joj se dodjeljuje skrbnik osoba xy koja je dipl. pravnik i da će ona sve za nju obavljat. Znači, još nije to išlo na vještačenje niti na sud. Malo mi je čudno da su oni to rješenje poslali baki, a mene nisu o ničemu obavijestili. A vidjeli su da nije baš uračunljiva. Mama je jutros pronašla to rješenje u njenoj sobi i to nakon što su joj prodavačice u kiosku i poznanici iz ulice rekli da ih je baka zaustavljala i pitala šta je taj papir. Inače, kad je bila socijalna radnica kod nje, složila se da ja budem njen skrbnik. U trom rješenju piše da baka živi sama, koje nekretnine posjeduje, koliku penziju ima, a nigdje se ne spominje da joj mama i ja pomažemo i svakodnevno je netko od nas dvoje kod nje. Moje pitanje je da li je to takva procedura, da li su i mene trebali obavijestiti i zašto nismo navedeni u obrazloženju slučaja? I da li je procedura takva da joj prvo dodjele nekog skrbnika dok sud i vještaci ne riješe slučaj, pa onda mene postave? Da li se trebam žaliti na štogod jer još 10 dana vremena ima za žalbu? Hvala unaprijed
  2. Bakin otac je bio vlasnik, ali problem je što je bio vlasnik susjedne parcele gdje je kuća od susjede koja je ujedno bakina sestrična, a njegov brat ove naše. A kako oni nisu nikad išli provjeravat te knjige, problem je nastao tek kad se kuća trebala upisat na susjedu (bakinu sestričnu). Onda su skužili da su ustavri parcele obratno upisane u katastru. I onda je baka dala punomoć bratu da zamjeni u njeno ime te čestice sa susjedom. Međutim on ju je na sebe prepisao. Nakon njegove smrti, njegova djeca sad tvrde da je to njihova čestica iako je ne koriste. Kad se na katastru vršio upis pred 3 godine, na toj čestici su bili moja baka i bratova djeca (moja baka je bila upisana jer sam ja išao u katastar i rekao da je to njeno i oni su je upisali i dodali uz bratovu djecu. Totalni apsurd, znači ja se mogu upisat u katastar kome god hoću i kasnije stvorit probleme). Uglavnom, kad smo dobili poziv katastra za sređivanje knjiga, nismo se dogovorili čija je čestica i oni su u zemljišnim knjigama ostavili stanje iz 1937. gdje je upisano 15 vlasnika.
  3. Znači priča ide ovako: Baki je njen otac dao tu i još jednu česticu zemlje ( na toj drugoj koja nije sporna se nalazi kuća), ali je nije prepisao na nju. Tek nakon njegove smrti ona je uz dogovor s braćom i sestrama tu česticu naslijedila 1985. godine. Međutim, nikad nije zatražila vlasnički list. I onda, 1990-i-neke je uočeno da je njoj u katastru upisana susjedna čestica na kojoj je susjeda imala kuću, a mojoj baki čestica od te iste susjede. I onda je baka dala punomoć bratu da zamjeni u njeno ime te čestice sa susjedom. Međutim on ju je na sebe prepisao. Nakon njegove smrti, njegova djeca sad tvrde da je to njihova čestica iako je ne koriste. Kad se na katastru vršio upis pred 3 godine, na toj čestici su bili moja baka i bratova djeca (moja baka je bila upisana jer sam ja išao u katastar i rekao da je to njeno i oni su je upisali i dodali uz bratovu djecu. Totalni apsurd, znači ja se mogu upisat u katastar kome god hoću i kasnije stvorit probleme). Uglavnom, kad smo dobili poziv katastra za sređivanje knjiga, nismo se dogovorili čija je čestica i oni su u zemljišnim knjigama ostavili stanje iz 1937. gdje je upisano 15 vlasnika. Šta sad učiniti?
  4. Poštovani! Od 1971. godine baka ima teren koji koristi i održava, ali tek nedavno kad smo išli tražiti vlasnički list smo saznali da se teren ne vodi na nju. Nitko drugi ga nije niti koristio niti održavao svo to vrijeme. U starim zemljišnim knjigama teren je upisan na 15 vlasnka od kojih se za pola nezna ni tko su ni gdje su. Da li je moguće zatražiti pravo dosjelosti i kakav je postupak? Što je potrebno učiniti? Hvala!
  5. Alternativan vid transporta je da šef svaki dan po mene dođe i odveze me kući. A za to treba 45 min do mene, i još 45 min nazad do posla i tako isto kad završi posao. To je cca. 3 sata svaki dan. Hm,... mislim da će pristat
  6. Pozdrav svima! Može li mi netko odgovoriti koja su moja prava u slijedećem slučaju? Prije nekoliko dana imao sam saobraćajnu nesreću s osobnim vozilom na putu s posla. Uglavnom, ja nisam kriv za nesreću, nego drugo vozilo koje mi je izletilo iz sporedne ulice. Saobraćajka je prošla bez ozljeda, a šteta na autu je prilično velika, auto nije u voznom stanju. Policija je bila na uviđaju. Druga strana je priznala krivnju i u osiguravajućoj kući smo sve prijavili, te sada čekam odgovor o procjeni štete. 99% da će biti totalna šteta proglašena. Inače, auto je star 16 godina. Sad nestaje problem u tome što je meni do posla više od 30 km i ja osim autom nemam alternative za doći do posla. A ako ne dođem na posao, prijeti mi otkaz. Što se može tu učiniti i koja su moja prava? Hvala!
  7. Pozdav svima na ovom site-u! Moj problem je ovakav! Baka je još 1980-ih od svojih roditelja nasljedila dvije čestice zemlje. S jednom česticom je sve ok, dok je problem u drugoj čestici koja predstavlja prolaz od glavne ceste do naše kuće. Kod obiteljske ostavinske 1980-ih ona je dobila tu česticu koja ide od ceste do naše kuće, ali je, valjda zabunom unesen broj čestice susjeda iznad našeg terena. Krajem 1990-ih je baki došao poziv na sud da je na njoj ubiljžen teren s kućom od tih susjeda iznad naše stvarne čestice. Baka je opunomoćila svoga brata, koji je živio u mjestu gdje imamo kuću, da na sudu kaže da ta susjedova čestica nije njena i da nema ništa s njom. Kako u ono vrijeme nitko nije znao kakvo je stanje u katastru (jer su svi znali koji teren je čiji između sebe), njen brat je u trenutku kad je gornju česticu vratio uz punomoć moje bake, našu stvarnu česticu upisao na sebe tako da smo mi ostali bez te naše stvarne čestice. Nakon toga nismo dobili nikakve obavijesti od katastra niti suda. Tek 2009. g. kada je bilo snimanje iz zraka svih čestica, smo u katastru saznali da je na tu česticu upisan bakin brat s obitelji. 2010.-2011. godine se u mjestu gdje nam je kuća radilo upisivanje u zemljišne knjige, pa smo kod sutkinje koja je to sve vodila bili moja baka i ja kao njen opunomoćenik, te obitelj bakinog brata koji je umro u međuvremenu. Sud je odlučio da će se pustiti stanje u zemljišnim knigama onakvo kakvo je bilo zadnji put upisano, a to je stanje iz 1930-ih gdje se kao vlasnici navode neki nama nepoznati ljudi. Iako smo imali svjedoke da je ta sporna čestica naša. Nakon toga smo pokrenuli postupak tužbe tih ljudi, međutim sud vraća dokumente jer se ne mogu pronaći vlasnici. Od 15 vlasnika koji se navode, kažu da njih 6-7 se nemože naći jer u Hrvatskoj postoje stotine ljudi s tim istim imenom i prezimenom, te su nam rekli da ih mi probamo pronaći. Mi nikad nismo čuli za te ljude niti ih itko od naših poznaje. Što nam je činit sada? Svaka pomoć je dobrodošla! Taj prolaz (dovoljan za prolazak auta je zanimljiv manje više cijelom selu jer bi se onuda mogao napraviti put do nepristupačnih terena). Inače, sporna čestica se nalazi u Zadarskoj županiji!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija