Jump to content

waterdog177

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Trebamo hitno odvjetnika u Splitu koji bi nas savjetovao i pružio daljnje odvjetničke usluge za dogovorene korake. Imamo problem sa rođakom oko korištenja i diobe zajedničke imovine - kuće u Splitu. Suvlasnici imaju idealne polovice. Naš rođak izbjegava i zavlači svaki dogovor i oko korištenja i oko pitanja razvrgnuća suvlasništva. Imovina je zapuštena te je sve više (i zbog takve situacije) u sve gorem stanju. Neupotrebljiva je za stanovanje ili komercijalno korištenje bez vrlo velike investicije u obnovu. Dodatni teret situacije je vjerovatna psihička bolest spomenutog rođaka. No štetu trpi i moja (uža) obitelj ali i moj rođak. Do sada smo se pokušavali dogovoriti, argumentirati i dokazati apsurdnost situacije no tenzije su samo narasle, a komunikacija zapravo prestala. Naša strana je čak uspjela naći kupca koji je nudio brzu isplatu i vrlo fer cijenu ali ni 'novac na stolu' nije bio poticaj za rješenje. Kontakt na pp ili e-mail waterdog177@gmail.com
  2. Matrix hvala na odgovoru. Ipak imam molbu za par pojašnjenja. Dražba mi zapravo ide u prilog jer bi to suvlasnika 'natjeralo' da prihvati isplatu. Glavni problem je vrijeme; želio bih ubrzati 'lijenog' i 'nezainteresiranog' suvlasnika koji više godina oteže razvrgnuće. Odbio je i prodaju trećoj osobi/podjelu novca i našu isplatu njegovog udijela a on nije u stanju naći rješenje za isplatu naše strane već godinu dana. Dakle - odvjetnici vele 2-3 godine za civilnu diobu - možemo li to skratiti? Radi dosadašnje povijesti odnosa isključujem zajedničko komercijalno korištenje nekretnine (zajednička obnova - na pr. najam - podjela dobiti). Tek bi to bila sigurna karta za katastrofu. Dalje, de facto koristi 90% zatvorene sigurne površine objekta kao svoju šupu bez naše suglasnosti. Dogovor o korištenju izbjegava. Korištenje objekata kao 'šupe' je zapravo eufemizam jer je većina stvari najobičnije smeće. K tome još i zapaljivo. Vezano uz to imamo li pravo tražiti naknadu za 'šupsko' korištenje?
  3. Suvlasnik sam 1/2 nenastanjene kuće. Budući da je lokacija vrlo atraktivna kuća bi vrlo lako našla kupca unatoč vrlo, vrlo lošem stanju nekretnine. Stručna je procjena da je potrebna temeljita obnova u visini oko 80% građevinske vrijednosti. Drugom suvlasniku sam predložio da kuću zajedno prodamo i podijelimo novac ili da ga isplatim po tržišnoj cijeni. On međutim želi ostati u posjedu i predlaže da isplati nas ili pak pristaje na fizičku diobu. Fizičkom diobom tržišna vrijednost nekretnine bi bila zanemariva, a on za isplatu realno nema sredstava. Izbjegava svaki prijedlog za dogovor, obaveze, rokove. U posljednjih nekoliko godina je u pogodne prostore (nešto više od polovice ukupne kvadrature) unio dosta svojih stvari bez moje suglasnosti. Te prostore tretira kao vlastitu šupu. Iz savjetovanja sa odvjetnikom shvatio sam da bi postupak civilne diobe mogao potrajati 2-3 ili i više godina. Postoji li neki mogućnost ubrzanja postupka? Drugo - da li činjenica većeg broja suvlasnika 'preteže' u odluci suda da se pitanje vlasništva radije rješava isplatom ili prodajom nego geometrijskom diobom? Trenutno su suvlasnika dva, a stručnjaci procjenjuju da je nekretninu praktično nemoguće geometrijski podijeliti. Treće - da li imam pravo zaustaviti korištenje prostora kao skladišta o čemu nismo postigli sporazum? Imam li pravo na neku naknadu ukoliko se suvlasnik ogluši? Četvrto - smije li se moj suvlasnik nastaniti u kući i bez moje suglasnosti. I ja i suvlasnik već vrlo dugo živimo na drugim adresama, a nekretnina je bez stanara više od 20 godina.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija