Jump to content

silverpot

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Lijepo molim za Vaše mišljenje / savjet kako postupiti u sljedećoj situaciji: U subotu prije podne zaustavo sam automobil na pješačkom prijelazu, kako bi pješakinja mogla prijeći cestu. Žena koja je prelazila razgovarala je mobitelom i stala na sred zebre, uživljena u svoj razgovor, objašnjavajući nekome nešto,valjda nesvjesna da je na prometnoj cesti. Doviknuo sam joj kroz prozor : Može malo brže, gospođo? (Dakle, ni na koji način nisam ju vrijeđao.) Žena se potom zaletjela do vrata mojeg automobila, otvorila ih i počela me udarati i vrijeđati. Izgurao sam je iz vozila i zatim i sam izašao. Pokušala me udariti nogom nakon čega sam je, da bih se obranio od udaraca, ja uhvatio za tu nogu i tako sam je držao. Ona me cijelo vrijeme vrijeđala i pokušavala udariti. Na poslijetku se smirila dovoljno da sam se mogao vratiti u vozilo i odvesti se. Razmišljao sam da pozovem policiju, ali mislio sam da je bolesna, slabih živaca ili slično, pa sam odustao od toga. Međutim, žena je mene prijavila policiji da sam ja nju fizički napao. Policija me pozvala na razgovor i ja sam se odazvao. Ispričao sam što se dogodilo i rekao da sve može potvrditi moja supruga koja se prilikom događaja također nalazila u automobilu. Međutim, policajac mi je rekao da moja supruga ne može biti svjedok (molim Vas da mi objasnite zašto?), a da žena koja me je prijavila ima svjedoka susjedu, koja može biti svjedok, te da će prekršajni sudac sigurno presuditi da sam ja kriv. Mogu li išta učiniti? Trebam li angažirati odvjetnika? Hvala.
  2. Poštovani, majka mi je na dugotrajnom bolovanju (operacija oba kuka). Čitavo vrijeme prima naknadu za bolovanje koju joj poslodavac isplaćuje i refundira od HZZO-a. Jutros je primila telefonski poziv iz računovodstva svog poslodavca da je prije 2 mjeseca prešla granicu od 18 mjeseci neprekidnog bolovanja te da su joj od tog trenutka naknadu trebali umanjiti na 50% zadnje isplaćene naknade. Kako to nisu učinili zadnja dva mjeseca isplatili su joj previsoku naknadu i HZZO njima odbija refundirati isplaćeni iznos u cijelosti. Majku su obavijestili da će joj prilikom sljedeće isplate naknadu umanjiti za preplaćeni iznos. Smiju li joj napraviti obustavu bez da je pristala na to? Smiju li uopće tražiti povrat sredstava koja su joj isplaćena pogrešnim obračunom računovodstva? Hvala.
  3. Poštovani G-man, najljepše zahvaljujem na brzom odgovoru. Možete li mi objasniti kako bi to izgledalo u praksi? Trebamo li se mi, suvlasnici zainteresirani za zamjenu krovišta, obratiti odvjetniku po izboru ili nas je pred sudom dužan zastupati upravitelj zgrade? Lijep pozdrav, Silverpot
  4. Poštovani, vlasnik sam stana u stambenoj zgradi sa 6 ulaza i cca.110 stanova u Zagrebu. Već nekoliko godina imamo problema s krovištem koje je dotrajalo i potrebno ga je zamijeniti jer sporadični popravci više ne daju trajnije rješenje problema. Upravitelj zgrade, GSKG, na poziv predstavnika stanara, obavio je procjenu stanja krovišta i zaključeno je da je krovište potrebno promijeniti u cijelosti, te su nam ponuđene dvije varijante kredita (na 5 ili 10 godina) koji bi se otplaćivao kroz povećanje pričuve. I tu počinje problem: da bismo uopće ušli u kredit i realizaciju novog krovišta potreban je pristanak 51% suvlasnika (prema kvadraturi), što se u našem slučaju pokazalo kao nemoguće, obzirom da se stanari čiji stanovi nisu na zadnjem katu prave da krovište nema apsolutno nikakve veze s njima. Moja pitanja su sljedeća: 1.) Može li se na ikakav način "prisiliti" ostale suvlasnike da daju suglasnost za sanaciju krovišta? Možemo li mi zainteresirani podići kakvu tužbu? 2.) Ukoliko ne postoji i dogodi se šteta u stanovima na zadnjem katu mogu li vlasnici tih stanova potraživati naknadu štete od drugih suvlasnika koji nisu pristali na potrebnu zamjenu krovišta? 3.) Rečeno nam je da postoji mogućnost da se kao ulaz "odvojimo" od ostatka stambene zgrade i sami vodimo financije i saniramo svoj dio krova, ali da nam za to također treba pismena dozvola 51% SVIH suvlasnika stambene zgrade. Je li to točno? 4.) Jesmo li kao suvlasnici u obvezi prihvatiti kreditnu liniju i izvođača radova koje ponudi GSKG ili možemo sami izabrati neki drugi kredit? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima. Lijep pozdrav, Silverpot
  5. Poštovani Matrix76, zahvaljujem na odgovora, ali mislim da me niste najbolje razumjeli, vjerojatno zato što nisam spomenula da su uz tužbu priloženi sljedeći dokumenti: a) rješenje o nasljeđivanju iz 1983. kojim moj otac i njegov polubratić nasljeđuju spornu nekretninu od svoje pokojne tete b) kupoprodajni ugovor i aneks tom ugovoru kojim moj otac i njegov polubratić tu nekretninu prodaju tužitelju iz 1984., odnosno 1988. godine c) izvadak iz zemljišne knjige gdje je kao vlasnik još uvijek upisana pokojna teta mog oca d) prijepis posjedovnog lista gdje je kao nositelj prava upisan tužitelj e) rješenje o nasljeđivanju iz 2005. godine kojim ostavinu mog oca nasljeđuje u cijelosti njegova supruga jer smo se sestra i ja nasljedstva odrekle Dakle, činjenica da se odričem nasljedstva svoga oca u ovom postupku je već poznata, no svejedno sam tužena kao zakonski sunasljednik svoga oca. Napominjem da je otac spornu nekretninu prodao 21 godinu prije svoje smrti tako da se ona, naravno, ne spominje u ostavinskom postupku provedenom nakon njegove smrti. Ako sam Vas dobro razumjela, Vi predlažete da na tužbu odgovorim i navedem da sam se nasljedstva svoga oca odrekla te priložim (još jednom) rješenje o nasljeđivanju? Hvala.
  6. Početkom 1980-tih moj otac i njegov polubratić naslijedili su određenu nekretninu koju su 1984. godine prodali. 2005. je moj otac umro. Njegovim nasljednicima proglašeni smo moja sestra, tatina supruga i ja. Sestra i ja smo se nasljedstva odrekle. Sada kupac tuži sve očeve nasljednike (nas 3) i njegovog polubratića koji je također bio prodavatelj nekretnine radi utvrđivanja prava vlasništva i izdavanja tabularne isprave te smo pozvani dostaviti odgovor na tužbu. U suprotnom donijet će se presuda kojom se prihvaća zahtjev tužitelja. Moja su pitanja sljedeća: 1.) Obzirom da mi je u tužbi pogrešno napisamo i prezime i adresa ( po jedno pogrešno slovo u svakom) ja ni tužbu ni poziv sutkinje da se o njoj očitujem nisam primila. Jesam li uopće dužna dostaviti bilo kakav odgovor obzirom da nisam niti zaprimila tužbu? 2.) Je li uopće bitna činjenica da smo se sestra i ja odrekle nasljedstva svoga oca? 3.) Što se nas tiče, mi kupcu ni ne namjeravamo osporiti pravo na upis nekretnine. Ono što je sporno je da kupac zahtjeva nadoknadu parničkih troškova, a meni je ideja da financiram to što se njemu 28 godina nije žurilo urediti stanje u zemljišnim knjigama u najmanju ruku suluda. Lijepo molim za savjet kako postupiti. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija