Jump to content

freshica

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je freshica objavio

  1. Ponavljam, na ostavinskoj raspravi je rečeno sestri i meni da smo ispred zakona samim time što smo u oporuci. Imovina je financirana isključivo iz očevih financijskih prihoda. Naime, u vrijeme kupovanja automobila (1998. godina) ona je bila nezaposlena, a otac je radio. Kuća se počela graditi prije 1.7.1999. godine kada je majka i dalje bila nezaposlena (štoviše, počela je raditi tek 2006. godine kada je kuća bila izgrađena). Međutim, nekretnina nije bila u potpunosti izgrađena do 1.7.1999. godine (interijer nije bio sređen). Dakle, majka nije imala apsolutno nikakve izvore prihoda kada je kuća bila kompletirana, a otac je to sve financirao prodajom svog nasljedstva (naslijeđeno prije sklapanja braka) te kreditom koji je otplaćivao. Svjesna sam da ona ima nužni dio. Mene samo zanima kolike su šanse da ne dobije tu polovicu imovine? Jer nije jednako što je moj otac SVE financirao, a ona nije radila ništa. Niti financijski niti se angažirala oko gradnje kuće.
  2. Mislite da će sud uvažiti dokumente kojima to mogu potvrditi? Mislim, za majčino stanje? Zajedno sa svjedocima koji su znali u kakvim uvjetima živimo? Znam da lupetam glupava pitanja, ali mlada sam i nikad nisam imala kaznu za platiti pa mi je ovo da me majka praktički tuži još uvijek neshvatljivo. Tako je to s nama djecom koja su odrasla uz američke serije gdje je na sudu sve moguće
  3. Hvala na odgovoru! Ali šta nismo sestra i ja ispred zakona obzirom da smo u oporuci? Tako je bar rečeno na ostavinskoj raspravi. Hoću reći, oporuka je inače ispred zakona, a mama na sebi nema ništa od imovine. A i po člancima Zakona o nasljeđivanju odala se lošem životu, nije moralno postupala i sl. ( da se ne pejstam cijeli odlomak). Suštinski problem je u tome što se sestra i ja bojimo da to ona proda i popije. Ovo se odnosi na cjelokupnu imovinu. Govorim, dakle o 1/1, ne o tatinoj polovici.
  4. Probati ću što sažetije iznijeti svoj problem: Dakle, radi se o slijedećem: pokojni otac se vodi kao vlasnik nekretnine i osobnog automobila (1/1) iako se radi o bračnoj stečevini (roditelji nisu nikada prekinuli brak). Znači, sve je glasilo na oca. Međutim, ostavio je oporuku u kojoj svu svoju imovinu (znači, gore navedeno) ostavlja u jednakim udjelima sestri i meni (1/2 i 1/2). Naravno, majka je osporila oporuku i sve je prebačeno na sud. Mene sada zanima: kolike su šanse da mama dobije SAMO nužni dio odnosno da li se oporukom osporava njeno pravo na polovicu jer je bračna stečevina u pitanju? Htjela bih još samo napomenuti da je ona ovisnica, policija je intervenirala nekoliko puta, išla je prisilno na liječenje, plaćala kazne, nabila nam CZSS za vrat itd. Bilo kakav savjet bi pomogao! Hvala!
  5. Hvala na odgovoru problem je u tome što ne radim jer sam studentica. Pravo na obiteljsku mirovinu imamo i sestra i ja samo što će to biti isplaćivano na mamin račun (HZMO politika). Tako da ne smatram dobrim argumentom da ćemo sestra i ja živjeti jedino od mirovine. Majka nije lišena niti roditeljske niti pravne i poslovne sposobnosti. Također, dolazila je jedno pola godine žena iz CZSS kako bi vršila nadzor nad majkom. Na kraju je više-manje rekla da je sve ok. Imovinsko stanje nije sređeno (navlačim se po sudu oko nasljeđa) tako da je u cijeloj priči i moja egzistencija u pitanju nije da mi je glava u oblacima pa da živim u nekom roza-svijetu. Svjesna sam da zakon nije previše naklonjen meni, ali opet imam izbor ili trpiti nasilje još godinama ili gledati sestru u domu. Zato se nadam da netko možda ima kakav pametan savjet
  6. Zna netko kome bi pripalo maloljetno dijete ovisnika? Naime, majka je ovisnik, ja sam punoljetna, a sestra stariji maloljetnik. Postoji li kakva mogućnost da ja budem sestri zakonski skrbnik do njezine punoljetnosti? Malo lutam od teme, ali je povezano pa da ne otvaram novi topic
  7. Bila sam danas u Tvrtkovoj u HZMO-u i išla kod pravnice koja tamo radi. Rekla je da napišem molbu, ali da sumnjam da će ju odobriti. Također je rekla da se mogu žaliti na rješenje, ali da ne vjeruje da će se isplaćivati na moj račun. Njihova praksa je takva, jelte.
  8. Sve sam objasnila gospođi u HZMO-u i ona je rekla da se sve isplaćuje na račun živog roditelja. Odgovor je bio: ''Gospodična, gdje bismo mi stigli kada bismo svakome posebno mirovine isplaćivali? Ima obitelji gdje ima i 6-ero djece''.
  9. Pozdrav! Redovna sam studentica te imam pravo na obiteljsku mirovinu po pokojnom roditelju. Obzirom da me živi roditelj ''uzdržava'', moj dio mirovine će se isplaćivati na njegov tekući račun. Bila sam u HZMO-u i gospođa mi je rekla da je jedina mogućnost isplate mirovine preko moga računa ako promijenim prebivalište, što je u ovoj situaciji nemoguće iz financijskih razloga. Mene zanima, da li postoji neka druga mogućnost da se isplata moga dijela mirovine vrši preko moga računa? Živi roditelj je liječeni (ali neizliječeni) ovisnik te svatko može pretpostaviti kamo će taj novac biti ''investiran''. Molim da itko, iako ne zna odgovor, da mi barem da savjet što dalje učiniti. Unaprijed hvala!
  10. Nisam upućena u sudske troškove pa zato imam slijedeće pitanje: da li su redovni studenti oslobođeni plaćanja sudskih pristojbi i ostalih troškova? Redovna sam studentica, ne radim, a roditelj koji me ''uzdržava'' me tuži Bila bih jako zahvalna ako itko zna odgovor!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija