Jump to content

Obrtnik2

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ne radi se o samohranoj majci sa 4 djece vec o mladoj radnici koja je bez iskustva i bez dana u radnoj knjizi i dobila odmah stalan posao. Na komplikacije je otisla 8 mjeseci i u meduvremenu se udala u drugi grad i izdaje apartmane. Nije joj ni bilo u planu da se vraca na posao jer joj se ne isplati. Radila je 38 sati tjedno i svaki prekovremeni je placen 50 posto vise. Placa nikad nije kasnila, godisnji uredan i potpuno placen. Cak je iskoristila unaprijed godisnji iako nije imala pravo na njega a poslje je otisla na komplikacije. Dakle nema veze o iskoristavanju radnika. Kontrolu bolovanja nismo odmah zatrazili jer smo zvali ali su nam rekli da cemo im samo stvoriti probleme u vezi toga ako prijavimo. Izvanredni otkaz smo dali zbog teske povrede radnog odnosa i uredno obrazlozili kao i dva puta uredno trazili od radnika da se vrati na posao i ceka odobrenje koje je zatrazeno. Izvanredni otkaz se moze dati u roku samo 15 dana od saznanja uvjeta za njega. I da smo predali papire za kontrolu nebi ih docekali u tih 15 dana i nebi vise imali pravo za otkaz. Problem je sto sud ne gleda uvjete za izvanredni otkaz jer nije definiran zakonom iako trudnica jedino izvanrednim Otkazom moze dati otkaz po zakonu bez otkaznog roka. Nisam poslodavac koji iskoristava radnike jer sam i sam bio radnik kod jednog koji je takav. Hvala na savjetima.
  2. Zahtjev za kontrolu bolovanja smo uputili ali tek ovih dana, dakle kasnimo i tu. A napomena, radnik nikako nije dolazio na posao nakon zavrsetka porodiljnog ni nakon nasih dopisa. U prva tri dopisa uopce ne spominje trudnocu vec je taji i objavljuje tek nakon otkaza. A ispostavilo se i da je trudnoca tajena dva mjeseca radi visig primanja na porodiljnom od komplikacija cca 300 kn. Prijatelj iz sindikata je voditelj za SSSH od zadra do dubrovnika a posto brani radnike od ovakvih procesa tesko nam je misliti da nas je zeznuo neznajuci zakon. Stvar je u tome da izvanredni otkaz povodom grubog krsenja radne duznosti zakon nije uvrstio nigdje u clanak o zabrani otkaza vec je samo trudnicama dao pravo da mogu prekinuti radni odnos sa poslodavcem samo sa izvanrednim otkazom. Nista nam ne ostaje nego cekati i zatvoriti obrt.
  3. Dakle problem je jednostavan. Radnik zaposlen na neodredeno vrijeme u malom obrtu ( dva zaposlena) odlazi na komplikacije koje traju 8 mjeseci i 10 dana (navecer saznaje za trudnocu a odmah ujutro napusta radno mjesto). Nakon trudnoce koristi porodiljni od godinu dana. Po svim dogovorima treba se vratiti na posao nakon zavrsetka istog ali ne dolazi tri dana. Saljemo pismeni dopis o nedolasku na posao. Nakon primitka dopisa radnik vadi bolovanje izvadeno retroaktivno 5 dana unazad ( npr bolovanje tece od 21 a izdano je 25). Ponovno saljemo dopis u kojem upozoravamo na nezakonito bolovanje. Dobivamo pismeni odgovor da nam je predano bolovanje i da je isti radnik podnio zahtjev HZZO za produzetak njege djeteta i da ceka da se isti odobri. Jos jednom upozoravamo da se radnik pojavi na poslu ali i dalje ne dolazi. Prijatelj iz sindikata nas upucuje na davanje izvanrednog otkaza ali isti ne smijemo dati nakon 15 dana od za zavrsetka porodiljnog a isto tako moramo ga dati u roku 15 dana od saznanja da radnik ne dolazi na posao. U zahtjevu za zastitu prava u roku 15 dana radnik priznaje da je truda. Vec dva mjeseca ali je to tajio preko prijasnjih dopisa. Odvjetnik kaze da ga ne moramo vracati na posao jer je izvanredni otkaz kao takav i za njega nema rokova. Radnik dobiva spor po clanku zakona 71 st 1. Sud uopce nije uvazio radnicko krsenje zakona cl 70 st 1 kao i nezakonito bolovanje. Presuda je prvostupanjska i ulazemo zalbu na zupanijski. I usto u ugovoru o radu koji je radnik predao na sud nije ispravno ime obrta. Ako se usvoji presuda mozemo slobodno zatvoriti jer radnik trazi dvije godine isplatu place i vracanje na radno mjesto sto nije nikako moguce. Ima li tko kakav savjet. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija