Jump to content

mindgladiator

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postoji li mogućnost da se sa određenom punomoći zastupa jedan ili više nasljednika, recimo ako se isti ne mogu pojaviti na ostavinskoj raspravi ili žele da ih ja zastupam. Šta se dešava u slučaju da neko više puta obstruira ostavinsku raspravu u smislu ne pojavljuje se, nije zadovoljan ishodom rasprave itd.?? Da li zakon ima neko riješenje po tom pitanju??
  2. Darovatelj je jedan od 5 pravnih nasljednika i mom je srodstvu, tačnije tetka. Jasan mi je odgovor samo da li je moguće napraviti darovni ugovor prije ostavinske rasprave i da li taj ugovor faktički predstavlja tu osobu na ostavinskoj.
  3. Da li je moguće napraviti darovni ugovor prije ostavinske rasprave? Ako je moguće na koji bi način se to najbrže napravilo??? Da li osobe koje su darovale svoj dio moraju ili trebaju prisustvovati ostavinskoj raspravi ili osoba koja je dobila dio po darovnom ugovoru automatski je i vlasnik darovateljevog dijela???
  4. da ali predmet je obnavljan i držan aktivnim sve do danas
  5. Da li sud može da prodaje imovinu koja je predmet izvršenja bez da se napravi ostavinska rasprava jer trenutno imovina koja ulazi u izvršenje nema nasljednika, samo se ja recimo nalazim u posjedu imovine koja je inače djedova. Nasljednika potencijalnih ima 5 uključujući i mene (4 kćerke i ja unuk) Da li recimo na sudskoj licitaciji(ako već dođe do nje) ja mogu da kupim cjelokupnu imovinu??
  6. Zanima me ako je u imovinsko pravnom postupku doneseno riješenje 1997 god da se treba isplatiti oštećenoj strani 8150 eura i to nije učinjeno do danas 2013-te da li je validna kamatna stopa na mjesečnom nivou od 5 % (mislim tako stoji u riješenju) da li je ta kamata zakonski osnovana ili je sud može i treba odbaciti jer u protivnom dug bi sad iznosio više od 25 000 eura. Molim savjet!!!
  7. Da li postoji mogućnost vraćanja postupka u stanje prije donošenja riješenja jer bi onda mogao ukazati na propuste prijašnjih djedovih advokata kao i na ostale neregularnosti. Recimo da je presuda donesena isključivo svjedočenjem svjedoka koji su u srodstvu sa tražiteljem izvršenja i nije mi nikako jasno kako je to sud uopće prihvatio. Druga stvar nemili događaj se zbio na djedovom posjedu što znači da se djed branio od napada a ne napadao.
  8. Molio bih savjet jer je u pitanju jedan složeniji slučaj, naime protiv mog djeda se vodi imovinsko pravni postupak još od tamo neke 1985 pa sve do sada. 1997 je donešeno prvo riješenje o naknadi štete tražiocu zbog nanešenih teških tejlesnih ozljeda i to tako da se prodaju neke pokretne stvari mog djeda. Da bi zatim u nemogućnosti provođenja prvog riješenja donešeno 2006 god riješenje o zabilježbi u zemljišnoj knjizi te utvrđivanje vrijednosti nekretnina, njihovom prodajom i namirenjem tražioca izvršenja iz iznosa dobijenog prodajom. Proces se razvlačio sve do smrti mog djeda 2010 god nakon čega se sve utišalo da bi opet dobio riješenje da sam ja privremeni zastupnik svog djeda tj ostavitelja i da sav teret sad prelazi na mene. Zanima me da li je u pitanju zastara ili jel se slučaj prenosi iz bivše jugoslavije ili da nije u pitanju prijevara neka. Da li mogu ići sa kontratužbom za uznemiravanje ili ako sam već ja zastupnik djeda da tražim povrat procesa na početni nivo da znam o čemu se u detalje radi.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija