Jump to content

Gil-Galad

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, po novom ZOR-u koji stupa na snagu 01.01.2023. je li moguće da plaća bude ugovorena po satnici, tj kao vrijednost rada po satu u bruto iznosu?
  2. dakle bilo je vezano za dio zakona koji uređuje dodatni rad za drugog poslodavca?
  3. operater u uslužnim djelatnostima i igrama na sreću
  4. Poštovani, molim Vas za pojašnjenje značenja stavka u ponuđenom ugovoru o radu da "radnik daje svoj puni radni potencijal na raspolaganje". Što bi to značilo u praktičnom smislu za radnika i je li to povezano sa mogučnošću rada za drugog poslodavca sukladno zakonskim odredbama, i ako jest, na koji način to mijenja položaj radnika? Unaprijed zahvaljujem!
  5. Vezano za režije, nisam mislio na dugovanja već za buduće obveze. Primjerice dali je je novi vlasnik dužan i može li mu se "nametnut" da preuzme tj bude upisan kao obveznik za sve tekuće rashode, režije i sl.?
  6. i za porez na promet nekretninama i za taj novi najavljivani porez na nekretnine?
  7. Poštovani, Molim za pomoć i informacije. U slučaju prijenosa vlasništva nekretnine, konkretno stana darovnicom na izravnog, prvog potomka koje su obaveze novog vlasnika prema režijama: plaćanje struje, vode, komunalija... Tj dali se prenose na novog vlasnika i "uknjižbe" i obveze na te rashode? Također šta je s godišnjim porezom na nekretnine u vlasništvu, plaća li se i po kojoj stopi?
  8. Poštovani Molim za savjet i pomoć vezano zakupovinu nekretnine u toku brakorazvodne parnice. Situacija je slijedeća: podnesen jezahtjev za sporazumni razvod braka, supružnici nemaju istu boravišnuadresu tj. promijenjena je nakon podnošenja zahtjeva, a stan bi sekupovao od novca dobivenog nakon prodaje stana roditelja jednog odsupružnika i bio bi uknjižen na ime tog supružnika. Postoji limogućnost da drugi supružnik potaržuje svoje pravo na dio tj. polavrijednosti tog novog kupljenog stana, ukoliko postoji koji bi biovaš savjet da se to izbjegne? Također, dali je dokaz o promijeniprebivališta dokaz o nepostojanju bračne zajednice?
  9. Konkretno je situacija takva da ne postoji sindikat ni radničko vijeće u firmi. Moje pitanje je dali je moguće osnovati radničko vijeće bez učlanjivanja u sindikat i otvaranja sindikata u firmi te kroz to radničko vijeće djelovat u firmi koliko i na koji način taj konkretni zakon dopušta. Ne radi se o radniku pojedincu! I ukoliko je moguće na koji način se to aktivira i provodi?
  10. evo da citiram zakon:"XVII. SUDJELOVANJE RADNIKA U ODLUČIVANJU 1. RADNIČKO VIJEĆE Pravo na sudjelovanje u odlučivanju Članak 136. Radnici zaposleni kod poslodavca koji zapošljava najmanje dvadeset radnika, osim radnika zaposlenih u tijelima državne uprave, imaju pravo sudjelovati u odlučivanju o pitanjima u svezi s njihovim gospodarskim i socijalnim pravima i interesima na način i pod uvjetima propisanim ovim Zakonom."
  11. Poštovani, Imam jedan upit u svezi s dijelom zakona o radu koji govori o pravu radnika na sudjelovanje u odlučivanju (čl. 136-161). Zanima me dali na to imaju pravo radnici koji su članovi sindikata a firma im je potpisnik koektivnog ugovora ili imaju pravo svi radnici bez obzira na to i može li poslodavac odbiti zahtjev radnika koji žele to koristit iako imaju na to pravo? unaprijed zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija