Jump to content

ivanazt

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je ivanazt objavio

  1. 70% ide u trošak.

    Operativni leasing=ne knjiži se u dugotrajnu imovinu.

    Financijski=knjiži se u dugotrajnu imovinu.

    Obrtnici i slobodna zanimanja koji su osobni automobil nabavili poslije 1. ožujka 2012. nemaju

    pravo na priznavanje pretporeza sukladno čl. 20.,

    st. 11., toč. a. Zakona o PDV-u, već PDV iskazan na

    ulaznom računu ulazi u nabavnu vrijednost osobnog automobile pa tako i u osnovicu za amortizaciju. „Bruto nabavna vrijednost“ osobnog automobila

    unosi se u Popis dugotrajne imovine. Prema tome,

    amortizacija ovih osobnih automobila obračunava

    se na njihovu nabavnu vrijednost u koju je uključen

    nepriznati pretporez i s motrišta poreza na dohodak

    dijeli se na 70% porezno priznatog izdatka i 30% porezno nepriznatog izdatka

  2. Pri izlasku iz sustava PDV-a na kraju godine se zaključuju knjige U-Ra i I-Ra. Za nenaplaćena potraživanja obračunava se PDV kak da su naplaćena i upisuju se u PDV-K, isto je i za U-Ra račune. Međutim, ako obrt nastavlja raditi u KPI-u se ne provodi knjiženje, jer će prihod/rashod nastati kad računi stvarno budu plaćeni. Dakle, samo "ručno"pribrojite iznos poreza.

  3. Štovani,

    radio sam 5 godina kod poslodavca koji je zadnjih godinu dana kasnio sa isplatama place. Dio place bi nekad dao "na ruke" zaposlenicima koji su to trazili. Nikad nisam dobio od njih mjesecni obracun place. U 10. mj 2012 godine promijenio sam poslodavca i bivsi poslodavac mi je ostao duzan 2000 kn za koje mi je rekao da ih ne moze dati. Međutim, trebao mi je od njih IP obrazac zbog ostvarivanja prava na djecji doplatak i povrat poreza. Kad sam dosao kod njih, rekli su mi da IP obrazac necu dobiti dok ne potpisem platne liste. Ucinio sam to, iako nisam dobio svoje dugovanje place, jer mi je djeciji jako bitan. Ugl. na IP obrascu nema pečata firme, a po obracunu za 12 mjesec ispada da su mi isplatili 3 place odjednom, a na mom tekucem ni kune od njih. S tim, da ja ne radim od 10-tog mj u toj firmi, PK karton sam odmah dao drugom poslodavcu, a bivsi poslodavac mi je obracunao i porezni odbitak za 12. mj kad sam vec dva mjeseca radio kod drugog poslodavca.

    Dali se tu radi o kršenju zakona???

     

    Protivno Zakonu je to što Vam poslodavac nije uručio Isplatne liste na vrijeme a što je dužan učiniti svaki mjesec čak ako nije bilo isplate plaće. Za IP obrazac na kojem u 12.mjesecu ispada da su uplatili tri plaće:vjerovatno su platili doprinose i poreze za tri plaće. IP obrazac bi također trebao biti ovjeren pečatom i potpisom tvrtke.Za te 2.000,00 kuna koje navodite trebali bi dokaz, a vjerovatno će poslodavac "iskoristiti"potpisane Isplatne liste kao dokaz da Vam je plaću isplatio u gotovini.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija