Jump to content

avlis

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovorima. Molim još za odgovor na pitanje, može li nekretnina prijeći u vlasništvo plodouživateljice npr. dosjelošću ili pak u vlasništvo osobe koje će sa njom stanovati i brinuti o njoj i što učiniti da do toga ne dođe?
  2. Prije 30 godina gospođa je primila u jednu sobu u staroj kući, uz korišenje drvarne, podstanara, bez pisanog ugovora, uz dogovor da joj plaća neki minimalni iznos. Nakon preseljenja gospođe u susjednu novoizgrađenu kuću svoje kćeri i nakon što je podstanar izgubio posao, dogovorila se sa podstanarem (opet samo usmeno) da joj ne treba plaćati ranije dogovoreni iznos već da pomaže u kućanstvu, tj. da kosi oko kuće, cijepa drva i pomaže u drugim fizičkim poslovima. Napominjem, da je u staroj kući ostao stanovati samo spomenuti podstanar. U međuvremenu vlasnica kuće je preminula, kći je naslijedila kuću, a podstanar još uvijek stanuje u sobi ali se tijekom godina udomaćio pa koristi i druge prostore oko kuće. Budući da vlasnica kuće želi prodati kuću i zemljište, a pretpostavlja da podstanar neće htjeti dobrovoljno iseliti iz kuće, kako riješiti problem, odnosno da li podstanar s obzirom na dugogodišnje korištenje prostora ima kakva prava kojima bi mogao spriječiti prodaju odnosno iseljenje ?
  3. Od oca sam naslijedila kuću u kojoj je on do smrti živio sa šogoricom, te joj je darovnim ugovorom darovao doživotno pravo stanovanja, uporabe i plodouživanja na nekretnini, što je i uknjiženo u zemljišnoj knjizi. Kada mogu stupiti u posjed nekretnine i što trebam poduzeti, odnosno kako ju mogu zaštititi ? Može li plodouživateljica prenijeti pravo plodouživanja na drugu osobu, bez moje suglasnosti ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija