Jump to content

Katja78

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. poslodavac suglasnost mora dati, jedino moze prolongirati na mjesec dana datum pocetka koristenja tog prava.
  2. nije rijec o trecem djetetu. Naknada s burze se izracunava prema isplacenim placama a ne rodiljnim naknadama. No i dalje trazim odgovor na meni najvaznije pitanje: poslodavac mu uruci otkaz, on mu pismeno podnese najavu koristenja roditeljskog dopusta i on mora omoguciti koristenje toga prava prije otkaza?
  3. hvala na brzom odgovoru, rijec je o poslovno uvjetovanom otkazu a opcija: otkaz, roditeljski dopust, otkazni rok pa burza ipak osigurava godinu dana kakve-takve naknade do pronalaska novog posla. Inace, kako bih pojednostavila pitanje sam postavila u prvom licu, no rijec je o mom suprugu koji bi odlaskom na roditeljski kao zaposlen dobivao 6 mjeseci 2660 kuna naknade, nakon toga otkazni rok, pa naknada s burze. Zato me i interesira da li je 15 dana nakon urucivanja otkaza moguce reagirati. Kao nezaposlen ne znam moze li uopce i koristiti roditeljski i kolika bi bila naknada (1600 kuna ako se ne varam).
  4. Dragi forumasi, buduci da sam ovdje vec dobila dosta vrlo korisnih savjeta molim da mi pomognete i kod sljedece dileme. Preostalo mi je jos 6 mjeseci roditeljskog dopusta od djeteta rodjenog prije tri godine, ukoliko mi poslodavac uruci otkaz ugovora o radu na neodredjeno, mogu li odmah aktivirati taj roditeljski dopust nakon kojega bi slijedio redovan otkaz. 71. clanak ZOR-a kaze da ne mogu dobiti otkaz "ako zaposlenik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju tih okolnosti (trudnoca, rodiljni...) te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela." Da li to znaci: poslodavac mi uruci otkaz, ja mu pismeno podnesem najavu koristenja roditeljskog dopusta i on mi mora omoguciti koristenje toga prava prije otkaza? Na ovaj bih dobila jos 6 mjeseci kakve-takve naknade sto kao nezaposlena ne bih ostvarivala.
  5. Puno Vam hvala na odgovoru. Dakle, ako dodje do otkaza, ima li radnik pravo na uvid u evidenciju dolazaka i odlazaka (rijec je o "stancanju" kartica, moze li se traziti ispis?). U posljednje vrijeme svaki dan na pocetku i kraju radnog vremena saljem sama sebi mail sa sluzbenog maila (kojemu imam pristup iskljucivo na poslu) kako bih imala dokaze da sam redovito preko 9 sati na poslu te ni u kojem slucaju nisam visak. Takodjer, prikupljam dokaze o zaposljavanju po drugim odjelima na poslovima za koje posjedujem odgovarajucu spremu.
  6. Pokusati cu pricu staviti u siri kontekst, firma 100 zaposlenih, strani vlasnik koristi situaciju u zemlji i konstantno smanjuje broj zaposlenih dok preostali radnici rade prekovremeno (neplaceno, pod groznim pritiskom, nitko se ne buni). Poslodovac odluci otkazati radniku ugovor na neodredjeno zbog smanjenog obima posla, no radnik moze dokazati kako je svaki dan u proteklih godinu dana radio minimalno sat vremena prekovremeno jer do smanjenja posla u njihovom odjelu nije doslo. Ima li smisla zaliti se?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija