Jump to content

Stefica77

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, kako sam trudna tri mjeseca odlučila sam preko privatnog ginekologa voditi svoju trudnoću jer mi ginekolog u Domu zdravlja ne odgovara(nisam čula ništa lijepog o njemu pa ne želim ići k njemu napreged). Ginekologu privatnoj ordinaciji mi je napisao preporuke za neke krvne nalaze koje smatra da bi se trebali obaviti te me je uputio da s time idem do svog ginekologa u Domu zdravlja gdje imam karton te da mi on može dati uputnice za te pretrage. Kada sam došla do ginekologa u Domu zdravlja on mi nije htio dati uputnice za preporučene pretrage kazavši da ih on smatra nepotrebnim te da nije dužan poštivati preporuke privatnog ginekologa. Na kraju je ipak dio uputnica dao ali mi je napomenuo da ako mislim to i dalje nastaviti tako raditi neka nađem novog doktora preko HZZO jer da mi on to više neće raditi. Mene stoga zanima da li se ginekolog u Domu zdravlja smije tako ponašati, da mi izričito veli da promijenim ginekologa te da li zaista oni nisu dužni poštivati preporuke privatnih ginekologa. Kome se mogu obratiti u vezi toga i potužiti na rad ginekologa?! Da li postoji negdje u zakonu nešto na što se mogu pozvati?! Mišljenja sam da me ginekolog ne smije izbaciti iz Doma zdravlja ako se ja 'liječim' kod privatnog ginekologa (pa ja oslobađam vrijeme doktoru za druge trudnice i to financiram iz svog džepa), te da bi trebale postojati neke nuže pretrage koje svaka trudnica mora obaviti u trudnoći i da mi njih ne smije odbiti. Ujedno, ako svaki mjesec zarađujem za zdravstveno + plaćam dopunsko osiguranje smatram da imam pravo na financiranje pretraga preko HZZO a pregled platiti privatniku pa ne vidim u čemu je problem?! Da li se radi o prevelikom egu doktora u Domu zdravlja ili je on zaista u pravu te ne mogu kombinirati privatnu i javnu zdravstvenu uslugu?!
  2. Kako je moguće da neki stanovi imaju ovu predbilježbu prava vlasništva( a postoje takvi stanovi jer piše u zemljišnim knjigama) a kredit je dizan u vrijeme kad nije postojala etažacija?! Tako su nama barem rekli, ili nam taje neke informacije?!
  3. Prodavatelj nas uopće nije obavijestio da diže hipoteku. To smo saznali tek kada smo se pokušali uknjižiti. *prema kupoprodajnom ugovoru čak se nismo ni mogli uknjižiti, i čak mislim da u ugovoru ni ne stoji nikakav podatak o hipoteci a sigurno je da je ona postojala u vrijeme potpisivanja ugovora (nije postojala u vrijeme potpisivanja predugovora) jer su prodavatelji tvrdili da im banka ne dozvoljava da nam upišu podatke za etažaciju u ugovor... tek kad smo dobili aneks ugovora i po njemu se upisali u zemljišne knjige shvatili smo da se kredit neće samim time 'maknuti' A u aneksu se spominje hipoteka i baš piše: da je predmetna nekretnina opterećena hipotekom te da se prodavatelj obvezuje namiriti tražbinu i brisati upisani teret.
  4. Poštovani, desila nam se situacija da je banka pokrenula ovrhu nad zgradom u kojoj imamo stan, a samim time i nad našim stanom zato jer su prodavatelji nekretnine digli kredit i ne mogu ga sada vratiti. Kronološki stvari su išle ovako: -prvo smo potpisali predugovor sa prodavateljem nekretnine, nekretnina je tek bila u izgradnji i nije bila etažirana, ali naš stan je imao oznaku i točno se znalo koji stan kupujemo - potom smo u dva navrata isplatili 2/3 iznosa kupoprodajne cijene stana - zatim prodavatelji dižu veliki kredit u banci i ne obavještavaju banku da je naš stan prodan (danas se pravdaju time da nije bilo etažirano tako da nije moglo drugačije) - mi im isplaćujemo preostali iznos - zgrada je završena, mi se useljavamo, potpisujemo kupoprodajni ugovor u kojem jasno piše da je predmetna nekretnina opterećena hipotekom te da se prodavatelj obvezuje namiriti tražbinu i brisati upisani teret - nakon godine dana prodavatelj još nije vratio kredit te banka pokreće postupak ovrhe u kojem je uključen i naš stan *prodavatelji su trebali obavijestiti banku i dati joj novce od prodaje našeg stana ali oni to nisu učinili, banka je čak prodavala naš stan u vrijeme dok smo mi već živjeli godnu dana u njemu ne znajući da su ga prodavatelji prodali i zadržali novce za sebe ** naravno, drugi kupci koji su dizali kredite kod drugih banka imaju brisovno očitanje, i bez ovog su problema; a mi koji smo skupili novce bez kredita i prodavatelju uplatili na žiro račun - nama prijeti ovrha U postupku smo podizanja žalbe na ovhu i nadamo se da će nas sud isključiti iz ovrhe zbog toga što smo prije dizanja kredita već imali isplaćeno 2/3 stana, ali me zanima što možemo očekivati?! kakva je praksa suda u ovoj situaciji, koji su sve mogući ishodi u ovom procesu?! Ako ne uspijemo i moramo banci podmiriti dio kredita koji potražuje, da li imamo osnove dići kaznenu prijavu protiv prodavatelja i tužiti ih zbog prijevare?! Da li se tako može zatražiti povrat novca od njih, da li ih sud može prisiliti da nam isplate?!
  5. Poštovani, mi smo prije mjesec dana otišli do zemljišnih knjiga sa kupoprodajnim ugovorom i onda nam je službenica na sudu pogledala ugovor i rekla da u ugovoru nedostaje podatak o točnom stanu, etaži itd. koji smo mi kupili i da za to trebamo tražiti vlasnike da nam naprave aneks kuporodajnog ugovora. Zatimo smo otišli do vlasnika da bi nam ovi rekli da nam oni to ne mogu dati, tj. da mogu, ali bez datuma i ovjere kod javnog bilježnika, jer da im banka to ne dozvoljava, tako da nam taj aneks ništa ne znači bez ovjere javnog bilježnika. A u katastru stoji da je posjednik nekretnine tvrka od koje smo mi kupili stan i nekolicina stanara?! I zbog toga nam nije jasno zašto i mi ne možemo biti upisani?!
  6. Poštovani, kupili smo krajem 2011 godine stan, ali u kupoprodajnom ugovoru nije navedeno koji dio smo kupili jer su nam vlasnici zgrade rekli da još nisu riješili pitanje katastra te da kada to riješe da će se napravtii aneks ugovora. Ali oni to do sada još uvijek nisu učinili. Počeli smo istraživati po internetu na stranicama katastra i zemljišnih knjiga i uvidjeli smo da su neki stanari već upisani u katastar i zemljišne knjige zajedno sa tvrtkom koja je vlasnik zgrade i od koje smo mi kupili stan. Nakon tog saznanja smo naravno otišli do tvrtke tražeći da nam naprave aneks ugovora tako da se i mi možemo upisati u zk i katastar ali su nam vlasnici rekli da to nije moguće jer da im banka to ne dozvoljava, naime u zemljišnjim knjigama stoji da tvrtka ima kredit od preko 2 000 000 eura i da tek kad oni otplate taj kredit da ćemo se mi moću upisati u zk. Mene stoga zanima kako je moguće da se mi koji smo u potpunosti platili stan, bez kredita, ne možemo upisati kao vlasnici, dok drugi stanari koji su podigli kredit i to ne u banci kod koje su vlasnici zgrade podigli kredit (ti podaci su vidljivi u zemljišnim knjigama), mogu imati pravo vlasništva?! Da li nam je vjerovati vlasnicima zgrade i čekati da oni riješe stvari s bankom, premda to se može riješavati i desetljećima, ili da idemo do odvjetnika?! Također, postoji i neslužbena informacija da ako se pokreće tužba protiv tvrke koja nam je prodala stan da tvrtka ide u stečaj i da banka automatski sjeda na sve stanove i da svi stanare 'lete' van iz zgrade jer da je banka stvarni vlasnik zgrade?! Još jedan problem na koji smo naišli tražeći po zemljišnim knjigama našu zgradu i stan jest taj da su na našem stanu upisane dvije tvrtke (kojima su ustvari vlasnici supružnici) a mi imamo kupoprodajni ugovor samo sa jednom tom tvrtkom?! Da li trebamo tražiti ankes ugovora i sa drugom tvrtkom upisanom na naš stan?! Što nam je pametno učiniti, čekati vlasnike da riješe problem s bankom (njihov izgovor je da će se prebaciti u drugu banku i napraviti neki 'most' te da će nam ta banka omogućiti upis) ili potražiti pomoć odvjetnika?! Zahvaljujem na svakom odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija