Jump to content

alh

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, Upravo sam primio rjesenje Porezne uprave o povratu poreza na dohodak. U njemu stoji da su mi zaracunali godisnju stopu prireza na porez od 6%. Zvao sam ih i receno mi je da s obzirom da sam se preselio iz Zagreba tijekom svibnja 2012. da su mi zaracunali zagrebacki prirez za tu trecinu, a ostatak po novom prebivalistu gdje prirez nije utvrdjen, sto matematicki daje 18%/3 = 6%. S obzirom da se porez na dohodak utvrdjuje na godisnjoj razini, i s obzirom da po Opcem poreznom zakonu se prebivaliste utvrdjuje tamo gdje je prijavljeno vise od 183 dana u godini, logicno mi je da mi se na razini cijele godine prirez odredi 0% i napravi njegov povrat. Od nekih ljudi sam cuo da su iz tog razloga prijasnjih godina i dobivali povrat ili im je zaracunat prirez naknadno. S druge strane, znam da se osobni odbitak na podrucju od posebne drzavne skrbi uvecava na mjesecnoj razini i formular iz NN je prilagodjen tome (ali za prirez ne). Na poreznoj nisam nasao misljenje za ovu situaciju, pa me zanima imam li osnova za zalbu?
  2. Hvala na odgovoru. Ako se dobro sjecam uknjizba vlasnistva je izvrsena nedugo nakon sklapanja ugovora, do 2001. godine, a radi se o dugovanju od najranije 2004. godine. Nemam sve papire pri sebi trenutno pa nisam siguran, ali koliko se sjecam djed je u postupku prigovorio pasivnoj legitimaciji, ali presuda je takva kakva je. Imate li savjet sto ciniti ako uslijede jos neki odvjetnicki troskovi a koji ne ulaze u vec izdano rjesenje o ovrsi, nego se time teretim ja kod upravitelja?
  3. Naslov je zbunjujuc ali pokusat cu objasniti. Postao sam vlasnikom stana 99. godine ugovorom o darovanju. Kako sam tada jos bio student i bez prihoda djed (koji je i prijasnji vlasnik stana) je placao pricuvu. To je uredno i cinio sve dok nije doslo do spora izmedju mog djeda i ostalih suvlasnika. Zavrsili su na sudu, gdje je nakon dugotrajnog postupka sud presudio u korist suvlasnika i nalozio mom djedu da plati dugovanje za pricuvu, kamate i troskove postupka (iako on nije vlasnik). Zadnje sto znam je da je prije nesto vise od godinu dana pokrenut ovrsni postupak, a da li mu sad vec sjedaju na mirovinu ne znam. Ono sto me zanima je sto se dogadja s tim dugom nakon sto djed umre. Prenosi li se on automatski po nekretnini na mene kao vlasnika, ili postoji neki pravni lijek, s obzirom da uopce u mojim rukama nije bilo niti vodjenje postupka, pa tako niti kontrola troskova. Ako kojim slucajem se dug ne prenosi automatski, je li on otisao u zastaru iako je postupak pokrenut protiv mog djeda, ali ne i protiv mene.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija