Jump to content

dunja.vishnja

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. ja imam paušalni obrt i nemam knjigovođu, jer od knjiga vodim samo knjigu prometa (obrazac KPR) u koju upisuješ primitke. dok ne prešišaš 149.500 primitaka godišnje, tvoji dohodak (i troškovi) su pretpostavljeni, znači nitko te ne pita koliko si potrošila, što si kupila itd...na kraju godine predajemo Obrazac PO-SD, u kojem se isto ne traže nikakvi troškovi (osim uplaćenog poreza) e sada, da li porezna ima pravo tražit neke račune o troškovima od tebe u kontroli ... to se i ja pitam, ali nigdje se to ne navodi. mogu te tražit knjigu prometa, interni akt, izdane račune, naljepnice i to...ak ti se ne da bavit s tih par stvari, uzmeš knjigovođu. al to je sve toliko jednostavno, da ak si pismena (a očito jesi;)), mislim da ti ne treba.
  2. Lova koju dobijaš kao poticaj je lova za uplatu mirovinskog, zdravstvenog i ZNR. Svaka tri mjeseca moraš HZZu kao dokaz da si redovno uplatila navedene doprinose poslati ili odnijeti npr. izvatke iz banke/kopije uplata navedenog kako bi dobila poticaje za slijedeće tromjesečje (po tromjesečju dobijaš 4.720,00 kn). Nema dokaza - nema poticaja, automatski ti se raskida ugovor i moraš vratit paru. S tim da postoji jedna super stvar: ti tromjesečno dobijaš 4.720,00 kn, a troškovi doprinosa paušalnog obrta za 3 mjeseca su ti 3.162,51 kn. To znači da ti od poticaja države ostane još i za porez (oko 150kn mjesečno) i komorski doprinos (80) i za počastit frendove večerom.
  3. Ja sam ti uzela te poticaje i otvorila obrt za promidžbu. I sad, pojma nemam o uređenju noktiju ali mogu odgovorit vezano za ovo općenito. Što se poticaja tiče jednostavno je: ako uzmeš 18.800,00kn poticaja koje će ti isplatiti u 4 rate kroz godinu, moraš imati DUPLO primitaka od poslovanja inače lovu moraš vratit. Elem, ak ne misliš da ćeš imat posla u prvoj godini za minimalno 40.000,00kn, nemoj uzimati lovu. Paušalist možeš bit ako su ti primici do 149.500kn godišnje. Po prirodi posla bi rekla da moraš imat i prostor. otvaranje obrta ti je ful jednostavno, ali ti ga zakomplicira hzz jer ti tu onda treba više papira (to ti sve oni kažu, al oduži proces za cca dva mjeseca) a zatvaranje obrta ti košta 70 kn. Svejedno, za svo razdoblje koje ti je bio otvoren obrt si dužna platiti poreze i doprinose, i ako nemaš duple primitke, bit ćeš dužna i vratiti poticaje (tj. nećeš dobiti slijedeću ratu jer moraš uplate prilagat kao dokaze svako tromjesečje). Meni nije žao, zasad je sve ispalo super i drago mi je što sam uletila u to.
  4. I ja imam igzektli to pitanje i do sad sam našla jedan kratki osvrt na forumu.hr. Kažu da trebaš uzimati R račune (dal' je R1/R2 ne ovisi o tvom obrtu, nego onome tko izdaje) zbog 'knjigovodstvene' vrijednosti (brijem da za paušaliste koji ne vode knjigovodstvo to znači da je bolje kad je na računu ipak naveden obrt koji kupuje, za razliku od 'običnog' računa koji moš' pokupit na ulici). Ima smisla, I guess, za slučaj neke komplikacije ...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija