Jump to content

ikovac11

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim jedan savjet. Situacija je prilično komplicirana. Radim u firmi čiji je vlasnik bio moj svekar s partnerom 50/50. Ovog je proljeća svekar umro, dok smo suprug i ja i dalje ostali u firmi. Budući da ostavinska rasprava još uvijek nije dovršena, svekrov partner nam ne daje nikakvo pravo u odlučivanju i sve radi samostalno. Firma je u međuvremenu ostala bez svih poslova, dugovi se gomilaju, spremni smo za stečaj. Plaće nam isplaćuje upola manje od onih u ugovorima o radu, bez ikakvih novih ugovora i našeg pristanka. Znam da je to ilegalno ali svi šute. Trenutno plaće kasne dva mjeseca. Budući da nemam pravo na otpremninu zatražila sam ga da mi da otkaz ugovora koji je poslovno uvjetovan kako bi mogla dobivati naknadu s burze, no on to ne želi. Očito se radi o inaćenju no ne znam na koji naćin mu se mogu zaprijetiti i prisiliti ga da mi da taj otkaz.
  2. Kao zaposlenik posjedujem Ina kreditnu karticu za točenje goriva. Godinama ju koristim jer koristim privatno vozilo u poslovne svrhe. Prošli tjedan mi je isplaćena plaća umanjena za troškove goriva (prema računu Ine). Direktor je netom prije isplate plaće odlučio ukinuti točenje goriva zbog štednje. Znaći da nije nikoga upozorio da više ne toći gorivo na karticu od tvrtke, te je svima umanjio plaće za taj iznos. Da li je legalno umanjiti plaću za taj iznos i time uplatiti manje doprinose (mirovinsko, zdravstveno) ili je trebao uplatiti puni iznos plaće pa tražiti povrat sredstava?
  3. S poslodavcem (privatnik) sam potpisala ugovor o radu na neodređeno. No nigdje u ugovoru nije definirana visina plaće niti postoji kolektivni ugovor u kojemu bi bila definirana. Da li je legalno dati zaposleniku takav ugovor?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija