Jump to content

kiawaki

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav! Imam prijatelja koji je nedavno doselio u Hrvatsku. Otac mu je iz Zagreba i rođen je u ZG, tako da ima HR državljanstvo i domovnicu i prijavljen je na HZZ. E sad, on je invalid (fali mu stopalo pa nosi protezu) i sad, nakon što je morao prevesti dokumente o invaliditetu (platio 600 kn za sudskog tumača, kao da se invalidnost nije mogla i ovdje ustanoviti), iz HZZ-a traže da plati još 700kn za "produžavanje statusa invaliditeta". Da li netko zna je li to po zakonu? Meni to smrdi na korupciju, čovjek je invalid pa zašto da plaća toliku lovu samo da mu to bude priznato? Hvala.
  2. Hvala! Da li bi to onda značilo da trebamo raditi skroz novi ugovor s prodavateljima i poništiti stari, ili da samo napravimo nekakav dodatak starom ugovoru? Nisam sigurna što bi prošlo na gruntovnici. Definitivno želim da i on ima neku sigurnost umjesto da mi samo vjeruje na riječ, ali ipak je važnije da što prije osiguramo upis vlasništva za barem jedno od nas.
  3. Pozdrav svima! Imam jedan pomalo zaguljen problem pa se nadam da netko može pomoći. Moj partner i ja kupili smo kuću koja još nije legalizirana (predan je zahtjev za legalizaciju). Kuća je izgrađena u građevinskoj zoni, ali nekih 10-15% zemljišta zalazi izvan građevinske zone. E sad, moj partner je strani državljanin (EU), pa s obzirom da se nekretnina za sad vodi kao zemljište, a ne kao kuća, u gruntovnici su tražili dodatnu potvrdu da se radi o građevinskom zemljištu, jer kao stranac on ne može biti vlasnik poljoprivrednog zemljišta. Čekali smo tu potvrdu od lokalnog ureda za prostorno uređenje 7 mjeseci :tupan:, a čekali bi možda i godinama da nismo uspjeli povući vezu, toliko se tamo ništa ne radi. Na kraju, dobili smo potvrdu koja kaže da se zemljište nalazi dijelom u građevinskoj, dijelom izvan građevinske zone. Gruntovnica i dalje odbija zaprimiti naš zahtjev za upisom vlasništva, čak i ako je samo mali dio zemljišta izvan građevinske zone. Mi smo potpisali zajednički ugovor i predali zahtjev za upisom vlasništva 50% njemu, 50% meni. Gruntovnica odbija kompletan zahtjev, znači niti ja ne mogu svoj udio vlasništva upisati da barem s te strane imamo neku sigurnost (ja imam HR državljanstvo). Odbijaju nam i zahtjev za predbilježbom. Prodavatelji se čine pošteni, ne mislim da bi nas htjeli prevariti, ali što da se desi da im recimo banka upiše ovrhu na zemljište ili da se desi smrtni slučaj bilo kome od uključenih? Prema ugovoru imamo pravo posjeda, ali ne znam baš koliko nas to štiti. Predložene mogućnosti su: da napravimo dodatak ugovoru ili poništenje prethodnog ugovora, pa da po novom sve ide prvo na moje ime, a onda da ja s njim nešto riješim, npr. darovnim ugovorom. Problem je što niti po darovnom ugovoru ili oporuci on se ne bi mogao upisati kao vlasnik zbog istog razloga. Također, da li bi to značilo da moramo plaćati dvostruki ili čak trostruki porez (mada, s obzirom da se radi o nerazvijenoj općini, gdje ja već imam prebivalište, a on ga planira uskoro prijaviti, moguće je da budemo oslobođeni poreza). Da napravimo parcelizaciju. Zemljište ima oko 750 m2, od toga je 10-15% izvan građevinske zone. Ne znam koliko bi to koštalo, i još gore, koliko bi to vremena trajalo? Pretpostavljam da bi u to opet bio uključen onaj isti ured za prostorno uređenje u kojemu se ništa ne može dobiti osim preko veze. Da tražimo nekakvu posebnu dozvolu od ministarstva. Kakvu, od koga i temeljem čega? I koliko bi tek to trajalo? Je li moguće napraviti posebne zahtjeve za upisom vlasništva, unatoč zajedničkom ugovoru, pa da se barem prvo 50% upiše na mene, a onda možemo čekati koliko treba na parcelizaciju? Ili bi trebalo raditi posebne ugovore da bi se to moglo? Hvala unaprijed na odgovorima!
  4. Je, radi se o građevinskoj zoni. Možete li napraviti računicu otprilike na koji to način ispadne legalizacija 50% od cijene objekta? Znam da se plaća arhitekt, geometar, naknada za zadržavanje (vlasnik kaže da bi to bilo nešto manje od 7 000 kn), vodni i komunalni doprinos. Ja ne bih isplatila sve odmah, nego bih htjela napraviti predugovor u kojem se prodavatelj obavezuje da dovrši sve potrebno i barem preda zahtjev prije konačnog ugovora. Ono što me brine je može li doći do problema nakon što je on to sve odradio i predao zahtjev.
  5. Pozdrav! Nadam se da mi netko može dati savjet skoro, jer bih trebala donijeti odluku čim prije. Želim kupiti jednu roh-bau kuću, međutim ona još uvijek nije legalizirana. Vlasnik obećaje da će zahtjev podnijeti u roku, ali s obzirom da je u financijskoj stisci, želi da potpišemo ugovor što prije, tako da onda od tog novca može financirati legalizaciju. Kuća je građena u građevinskoj zoni i vrlo solidno - vlasnik je građevinski inženjer po struci. Čak je i septička jama građena prema propisima. Nema baš nekog razloga da sumnjam da će proći legalizaciju, ali ipak mi se ledi krv u žilama kad pomislim da bi nešto moglo poći ukrivo. S druge strane, kuća mi se sviđa i ne bih htjela da mi je možda netko drugi kupi pred nosom. Kuća se počela graditi još krajem devedesetih, tako da je obuhvaćena ovim novim zakonom. Razmišljala sam o tome da dam sada kaparu i potpišem predugovor, pa da se potpis konačnog ugovora uvjetuje dovršenjem legalizacije, ali s obzirom da će do konačnog rješenja proći barem 8 mjeseci ako ne i više, sumnjam da će vlasnik na to pristati (a ne bih ni ja baš voljela toliko čekati). Ima li tko kakvu ideju kako to riješiti na obostrano zadovoljstvo? Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija