Jump to content

nensi7

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ali u Zakonuo o provedbi ovrhe..čl.21 stoji da je Agencija obavezna ČUVATI OSNOVE TRI GODINE od dana kada je prestala provoditi ovrhu!. A u Pravilniku o načinu i postupku provedbe nad novč.sred.jasno stoji: " "Kada protekne ROK. čuvanja osnove za plaćanje propisan odredbom čl.21 stavka 1.Zakona o provedbi Agencija će UNIŠTITI OSNOVE za plaćanje za koje ovrhovoditelj...nije zatražio vraćanje" Čemu onda zakoni ako ih se Fina ne drži ?Na temelju ova 2 članka moja ovrha isknjižena 2018.prošle god .je ispunila taj rok i smatram da je ponovljena ovrha nedopuštena .
  2. Znači javnobilježničke ovrhe se mogu vratiti na Očevidnik bez obzira na protek vremena tj.što nisu u roku 3 god .vraćene ..u skladu s čl.21.stavak 2 ,Zakona oprovedbi ovrhe nad novčanim sredstvima na što se većina ovršenika poziva.
  3. Sada su je u petak ponovno pokrenuli i danas mi skinuli ostatak novca na računu ( nije zaštićeni već redovni).Da li se njima - odvj.društvu javljam s prigovorom protiv nedozvoljene ovrhe ili Fini ili moram sudski to tražiti? ( a u međuvremenu će oni pljeniti) Pozvala bi se na čl.21 ( uz čl.12) Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima koji propisuje da ovrhovoditelj može zatražiti vraćanje ISTE osnove u roku od 3 god od obustave iste. Isorika na podužem obrazlaganju ali ne znam kako ni gdje prvo krenuti .
  4. Ovrha je pokrenuta javnobilježničkim prijedlohom za ovrhu a vodilo ju je odvjetničko društvo.Ovrhovoditelj je Bt net. Prvi put je dostavljena u Finu na izravnu naplatu ovršnim i pravomoćnim javnobilježničkim rješenjem 2014 i nije se ništa naplatilo 3 .god te je ovrha isknjižena 2018.
  5. Molim pomoć-zanima me postupak kojim mogu zatražiti povlačenje nezakonito vraćene iste sudske ovrhe pod istim brojem ( koja je isknjižena po čl. 12 zbog nemogućnosti naplate). Znam da je rečeno da postoji rok za pravnu radnju ali ne znam pojedinosti - na što se pozvati ( koji zakon , članak?) i kome podnjeti zahtjev, tužbu , prijedlog ? - sudu ili Fini? Unaprijed hvala na svakom savjetu i pomoći.
  6. Budući da više zaista ne znam kome da se obratim s ovim pitanjem pokušat ću sažeto objasniti moj problem s provođenjem ovrhe. Imam pravomoćnu i ovršnu presudu Opć. građ. suda za naplatu uzdržavanja za svoju djecu -zaostaci od 7god.!!! + redovna alimentacija. Predala sam na Vrtnom putu potrebni formular za prisilnu ovrhu i presudu i Fina je blokirala bivšem sup. sve račune. On je , nakon toga , otvorio zaštićeni račun i predao ga na mirovinski gdje prima vojnu mirovinu (oko 5500 ,00 kn). Tamo su mi rekli da oni putem Finine blokade njemu NE MOGU pljeniti NIŠTA jer već ima kredit i staru alimentaciju ( 1100, 00 kn mu se skida po staroj presudi -a iznos te redovne alimentacije je sada povećan jer je ta presuda donešena , prije 7 god, u iznosu ISPOD zakonskog minimuma jer je tada bio na bolovanju da izbjegne plaćanje.) Moje pitanje je: da li je ta informacija točna, budući da se stalno ističe da NAPLATA ZAKONSKOG UZDRŽAVANJA ima PREDNOST pred SVIM drugim obvezama- kreditima i sl.??? Službenica iz mirovinskog mi je rekla da SAMO preko SUDA u OVRŠNOM POSTUPKU mogu dobiti PRAVO da oni mogu plijeniti do 1/4 MIROVINE jer on ima mirovinu veću od Repub.prosjeka, ali TEK TADA- nakon ovršne presude! To bi u prijevodu značilo da se s ovom PRAVOMOĆNOM I OVRŠNOM PRESUDOM mogu slikati!Mogu mu ( Fina ) pljeniti sve ostale račune , koji nisu zaštićeni) a pitanje je dali i ta primanja ( NADZORNI ODBOR!!!) MOŽE IZBJEĆI NA NEKI NAČIN PLAĆANJE TJ. PREUSMJERITI SREDSTVA NEGDJE DRUGDJE? Unaprijed puno hvala i isprika zbog dužine teksta.
  7. Može li mi tko odgovoriti na nedoumicu vezanu uz pokretanje ovrhe. Naime, imam OVRŠNO i PRAVOMOĆNO riješenje Općinskog građanskog suda za postupak koji se vodio za naplatu alimentacije više od sedam godina. Na sudu sam predala prijedlog za ovrhu, budući da bivši suprug dobrovoljno ne želi plaćati alimentaciju, a kamoli zaostatke. U međuvremenu sam saznala da ovrhu mogu provesti, po novom zakonu i putem Fine -ovrhom po svim računima dužnika .Budući da je dužnik korisnik vojne mirovine, ali ima i neka druga primanja ( ne svaki mjesec!) zanima me da li je bolje pokrenuti ovrhu putem Fine,( gdje su mi rekli da se računi blokiraju u roku 48 sati, dok na sudu postupak puno duže traje ) i da li mogu pokrenuti oba postupka ili moram obustaviti jedan? Dobila sam ( u Fini i na mirovinskom) različita tumačenja pa se bojim da svojim krivim odabirom mehanizma ovrhe ne produžim agoniju čekanja na još duže razdoblje. Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija