Jump to content

Sara11

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Matrix76, hvala na odgovoru, mada mislim da ih se uopće neće ni navesti kao nasljednike a ni pozvati na ostavinsku raspravu. Vjerovatno neće ni znati kada se održava. Žalosno.
  2. Poštovani, cijenim vaš odgovor i konstruktivnu kritiku. Naime dok je pokojni bio živ, uvijek se postavljalo pitanje:"a šta će biti s jednim od nas ukoliko onaj drugi ostane sam?. Mislim da velikodušna prila ponuda od nas da se taj isti preseli kod nas i da se o njemu brine, zar ne? Svoje novce od kuće može slobodno zadržati, ukoliko bi ju prodao, bez ikakve naknade. Kao katoliči odgojena u patrijarhatu starog kova, mislim da je to bila lijepa i pravedna gesta. Ne možete vi nekome nuditi silom pomoć ukoliko je dotični ne želi prihvatiti. Mislite li da je pravedno, a stavite se u situaciju da je Vaše dijete u pitanju, kako isti djedovi i bake priznaju samo jedno unuče od njih troje, i zamislite se kako bi Vi reagirali na takvu spoznaju javno izrečenu. Vjeruj te, nebi ste mogli stati hladne glave. Mada je bilo još dosta stvari o kojim bi se dalo raspravljati, ipak ću neke stvari ostaviti za sebe, preko svega se prešlo... Kao prvo, polazim od sebe, jer nitko od nas nezna šta bih nas moglo u životu zadesiti, i uvijek ako se moglo pomoći-pomoglo se na bilo koji način. Psihološko gledano, oni su svoju utjehu pronašli u bivšoj snahi da nadoknade gubitak pokojne kćeri, da to je tzv. treća osoba. Ima nekog ludog smisla. Što se tiče mojih potpisanih ugovora. Zajedno s nama u kući žive moja dva ujaka koja su mentalno retardirane osobe i koja su pod skrbništvom i patronatom Centra za soc. skrb. Ugovor o doživotnom uzdržavanju je sklopljen da se zaštite njihovi interesi, a ne da se izbjegnu nužni nasljednici kako tvrdite. Oni su braća moje mame i ženili se nisu, tako da potomaka nemaju. Nakon 13 godina skrbi za njih ipak se steklo povjerenje Centra. I samo još zadnje. Kako se sve to vrlo brzo odvijalo s pokojnim djedom, iskreno mislim da nije bilo dovoljno vremena i dovoljno zdravog razuma da bi djed potpisao ikakav ugovor.
  3. Naravno da je vlasnik slobodan u odlučivanju kome će ostaviti nekretninu, ali također je sramotno, da rođena baka "zaboravi" da ima dva unuka. Upoznata sam u prave i obveze koje proizlaze iz ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju jer sam i sama potpisala isti. Koliko sam upoznata, ukoliko vlasnica ne navede unuke na ostavinskoj raspravi, to je kažnjivo djelo! Kakve mogu biti posljedice za udovicu? Napominjem, ostavina nije još bila, a bilo kakav oblik ugovora nije potpisan, jer je predmetna nekretnina u cijelosti pripadala pokojniku? Kome da se obratim i šta da napravim, jer je očito jedino mene briga za cijelu situaciju? Hvala!
  4. Poštovani, molim Vas za stručnu pomoć iako sam odgovor na svoja pitanja pokušala pronaći među sličnim problemima, nisam ga našla. Konkretno; Suprugov djed je nažalost nedavno umro. Bio je u braku (baka je još živa) u kojem je imao jednu kći (suprugovu majku) koja je bila udana i i ima dva sina. Ta ista kći je prije nekih 10 godina umrla. Jedina imovina koju su djed i baka imali je kuća, kojoj je djed bio vlasnik 1/1. Iz nekih nepoznatih razloga ta ista baka je odlučila nakon ostavinske rasprave predmetnu kuću prepisati trećoj osobi koja nije u krvnom srodstvu. Ostavinska rasprava još nije provedena. Mene zanima sljedeće: 1. dali će moj suprug i suprugov brat biti pozvani na ostavinsku raspravu? 2. imaju li njih dvojica pravo na dio kuće ili nužni dio? 3. kojim postupkom zaštititi nekretninu da ne ode trećoj osobi? 4. kome se obratiti? Hvala !
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija