Jump to content

posteni

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala Vam Matrix76, gospodin G-man mi je u prethodnoj temi razjasnio neke stvari, ali me ovo malo muči pa bi možda bilo najbolje konzultirati se s odvjetnikom..
  2. Matrix76, može li neubrojivost za protupravno djelo uz preciziranje moje duševne smetnje trajne psihotične dekompenzacije uz prisutan paranoidni poremećaj ličnosti indicirati to da ne mogu sklopiti brak, odnosno da sam općenito nesposoban za rasuđivanje? Taj dio mi baš nije jasan pa Vas molim za pojašnjenje tako da se to na sudu pobije. Hvala!
  3. Pozdrav svima!! Molio bih poznavatelje Zakona da mi pojasne odredbu iz Obiteljskog zakona koja glasi: Brak ne može sklopiti osoba lišena poslovne sposobnosti ili osoba nesposobna za rasuđivanje. Za poslovnu sposobnost sve znam, ali mi nije jasno u kojem slučaju osoba nesposobna za rasuđivanje ne bi mogla sklopiti brak? Može li nesposobnost za rasuđivanje biti trajno stanje i kako se to oduzima, odnosno vraća i tko to procjenjuje i preko koga jer sam za jedno kazneno, odnosno protupravno djelo psihijatrijski utvrđen neubrojivim (uz preciziranja duševne smetnje trajnog paranoidnog poremećaja ličnosti i psihotične dekompenzacije) pa me iskreno i realno zanima da li bi me to moglo kočiti za općenitu sposobnost za rasuđivanje tako da se mogu izjasniti na sudu? Inače se duže vrijeme normalno liječim kod psihijatra. Nadam se da me shvaćate pa Vas molim da mi objasnite što je to nesposobnost za rasuđivanje, kako se procjenjuje, oduzima i vraća. Napominjem da mi ne spominjete poslovnu sposobnost jer ju imam. Hvala svim dobrim dušama na pomoći!!
  4. G-man, da još postavim jedno pitanje kao zaključak na ovu temu. U slučaju da sve ovo završi, budem neubrojiv za taj slučaj prijetnje i (ne daj Bože) ponovno počinim nekakvo kazneno djelo, hoće li mi se onda moći izreći uvjetna kazna jer se ovo svodi na to da osoba nije kriva jer je bila neubrojiva. Nadam se da shvaćate. Ukoliko opet bude možda kakvih komplikacija oko nekakvog kaznenog djela na ovu neubrojivost, može li mi se onda izreći uvjetna osuda i kada prođe vrijeme provjeravanja te uvjetne osude opet uvjetna osuda ili se ona izriče samo jednom nakon neubrojivosti? Nikako ne mislim više činiti kaznena djela (nije ni ovo bilo namjerno) ali pitanje samo postavljam tako da znam na čemu bih u budućnosti mogao biti. Tnx
  5. Veliko Vam hvala G-man na odgovorima i neka Vas Bog blagoslovi!!
  6. Hvala Vam na odgovoru G-man. Još Vam želim samo napomenuti da sam potencijalno opasan za sebe i za okolinu te je zbog toga vještak zatražio prisilni smještaj. Još me samo zanima, da nije došlo do vještačenja ubrojivosti i proglašenja iste bih li mogao dobiti uvjetnu osudu sukladno mojoj prijetnji (tako da na sudu možda zatražim mišljenje drugog vještaka da je došlo do samoskrivljene neubrojivosti, odnosno ubrojivosti)? I zanima me hoću li zbog te neubrojivosti biti stalno proglašen neubrojivim ili samo za taj prvi slučaj prijetnje, tj. hoću li negdje ostati zakinut zbog te neubrojivosti u životu? Recimo, da ne mogu sklopiti brak? Tj. je li to trajno stanje? Ne mislim na poslovnu nesposobnost, nego baš na to pitanje neubrojivosti. Još Vam jednom od srca zahvaljujem!
  7. Pozdrav svima! U pijanom stanju sam napravio kazneno djelo prijetnje (članak 139., stavak 2. i 3. Kaznenog zakona) prema policijskim službenicima putem interneta. Odredilo mi se vještačenje ubrojivosti i psihijatar je dao svoje mišljenje da sam za to kazneno djelo bio neubrojiv i da će mi se odrediti prisilni smještaj. Prije toga sam bio u psihijatrijskoj bolnici mjesec dana koje sam dobro proveo. Mene zanima, jesam li za to kazneno djelo mogao dobiti uvjetnu kaznu ili je bolje da sam neubrojiv za to kazneno djelo pa da odem na liječenje? I još me zanima hoću li imati dosje, može li se ubrojivost vratiti (jer inače nisam opasan za okolinu) i putem kojeg Zakona i koliko bih dugo mogao biti u bolnici na nekom neforenzičkom odjelu jer nisam kriminalac? Ukratko, koja solucija za mene kao mladu osobu željnog života bi bila najbolja tako da se na sudu mogu izjasniti mada sam već prihvatio navedene činjenice u Državnom odvjetništvu? U slučaju nekakvih nejasnoća molim Vas da me dodatno pitate. Hvala Vam svima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija