Jump to content

Danijel Blažok

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Teško da ću ovdje dobiti odgovor na moje pitanje. Nije to investitor kojemu je u interesu da nas zezne i prodaje nam tu česticu. To je investitor koji se ne snalazi najbolje u svemu tome i odvjetnik koji mu je vodio postupke je očito napravio propuste. Zaključujem da je postupak da svi vjerovnici moraju ponovo dati izjave i za tu malu česticu (to neće biti problem)..samo sam pitao postoji li mogućnost da to sud obriše i bez tih izjava budući da je pogreška očita (2 mil. kuna na praznih 38 m2). Investitor je slao zahtjev Gradu da nam asfaltira taj nogostup no iznenadio se kad je dobio odgovor da ta čestica ne pripada Gradu već pripada i dalje njegovoj tvrtki. Nakon što to investitor očisti od tereta, cilj mu je predati tu česticu Gradu..ne želi on imati tih 38 m2 nogostupa. Nakon što to Grad preuzme za očekivati je da i asfaltira nogostup budući da su plaćeni svi doprinosi za izgradnju. Kojem uredu se obratiti za prijenos tog vlasništva na Grad? I na osnovu čega (dokumentacija) se to radi?
  2. 1. Dugova više nema. Problem je nastao kod brisanja..obrisano je sa čestice na kojoj je izgrađena zgrada, ali ne i sa te male čestice koja se po meni nije ni trebala teretiti (kao što sam prije opisao..ima 38 m2 - nogostup uz cestu). Sad ispada da treba svih 5 vjerovnika ponovo izdati očitovanja. Ili je pogriješio sudac ili investitor koji nije naveo i tu malu česticu. 2. Vlasnici zgrade i dvorišta (to je jedna čestica) smo mi stanari. A onda ove male čestice od 38 m2 koja se proteže uz cestu je vlasnik investitor..to po meni nije ispravno. Ta je čestica trebala pripasti stanarima i tako se prodavati zgrada. Mislim da je to ipak čestica namijenjena Gradu Zagrebu, samo što investitor ne razumije problematiku i imao je lošeg odvjetnika. Zato su i ostala založna prava na ovoj maloj čestici. Mene zanima brži postupak brisanja založnih prava..može li se bez prikupljanja očitovanja (očitovanja već postoje za zgradu i dvorište - drugu česticu) jer je pogreška očita..mala čestica od 38 m2 ima preko 2 mil. kuna tereta. I je li ta čestica namijenjena zapravo Gradu..odnosno (kad se očiste tereti) mora li je investitor prepustiti Gradu..možda zbog širine pojasa ceste, jer ne vidim drugi razlog zašto bi se formirala tako uska čestica uz cestu.
  3. Poštovani, Vlasnik sam stana u zgradi od 8 stanova. Zgrada je dobila Uporabnu dozvolu krajem 2014. godine. Kod kupnje stanova svi su stanovi bili u potpunosti završeni, no okoliš nije. Neki stanari su kupili stan od investitora (d..), ja nisam kupio stan direktno od investitora, već od vlasnice stana koja je ulagala u gradnju (imala je sporazumni ugovor sa investitorom). U kupoprodajnom ugovoru imam navedeno da investitor daje garancije na radove 2 godine i 10 na konstrukciju, no ne navodi se naziv investitora i on nije potpisao taj ugovor budući da nije prodavatelj. 1. Treba li tužiti samo tog glavnog investitora (tvrtku d..) ili i druge ulagače u gradnju zbog nedovršenih radova? U pitanju su i neki nedostaci koje treba ukloniti na zgrada a uočili smo ih tek kad smo započeli živjeti u zgradi. Npr. potrebno je promijeniti manji dio lima na krovu kako bi se uklonilo bučno kapanje za vrijeme otapanja snijega i kiše na ravni dio limenog krova niže etaže. 2. Koja je vjerojatnost u uspješan ishod tužbe? Tužili bi svi stanari zajedno. Po mojoj pretpostavci može ispasti šteta (iznos troškova radova) od 15.000 - 20.000 HRK. Nedostaci su: nije asfaltiran nogostup (posebna mala čestica) koji se proteže ispred zgrade (vlasnik te čestice je i dalje investitor), 50 m2 betonske ograde je nedovršeno (fali završna obloga), vodomjerno okno se puni vodom -trebaju se brtviti otvori oko cijevi, nije posadio nikakvo raslinje a bilo je predviđeno glavnim projektom, nije osigurao kante za smeće i dovoljno poštanskih sandučića, nije zabrtvio prozore u stubištu... Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  4. Poštovani, Vlasnik sam stana u zgradi od 8 stanova. Uporabna dozvola izdana je krajem 2014. godine. Stambena zgrada izgrađena je na čestici čiji smo vlasnici svi mi stanari, a ispred zgrade i ceste proteže se čestica od 38 m2 (nogostup) čiji je vlasnik investitor. Založna prava glavnog ZK uloška zgrade i pripadajućeg dvorišta su obrisana, no ostala su na toj maloj čestici. Na ZK ulošku te male čestice stoje založna prava sa napomenom da je glavni uložak ovaj od zgrade. Nije mi jasno zašto su uopće i teretili tu malu česticu. Ta mala čestica (nogostup) nije asfaltirana, investitor odugovlači rješavanje tog problema i ne snalazi se najbolje u proceduri. U Gradu Zagrebu (odjel za ceste) su nam ukazali da oni nisu vlasnici te čestice i samim time ne mogu je asfaltirati. 1. Očito je nastala pogreška kod brisanja založnih prava, trebali su navesti da se briše teret i sa te male čestice. A kako stvari stoje nisu ni znali da se i ta mala čestica tereti. Koji je postupak rješavanja nastalog problema? 2. Ne čini mi se ispravnim da vlasnik te čestice bude investitor. Pretpostavljam da je to potrebno prepustiti Gradu Zagrebu zbog širine pojasa ceste. Koja je tu procedura? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
  5. Znam da je za parcelaciju potrebna lokacijska, odnosno u idejnom projektu napraviti prijedlog parcelacije.Zanima me konkretno za česticu od cca 170 000 m2, gospodarsko-proizvodne namjene (izgrađene su farme) na kojoj bi možda išla izgradnja bioplinskog postrojenja. Da bi se došlo do bioplinskog postrojenja, na navedenoj čestici potreban je put od cca 200 m. Investitor je još neodlučan, ima želju tu veliku česticu podijeliti na 5 čestica + put. Put bi omogućio pristup na sve novonastale čestice. Može li se jednim aktom (gradnja bioplinskog postrojenja) jedna čestica podijeliti na više čestica (više od dvije)? I da li je za ovaj put potreban poseban postupak (lokacijska)?
  6. Znam da je za parcelaciju potrebna lokacijska, odnosno u idejnom projektu napraviti prijedlog parcelacije.Zanima me konkretno za česticu od cca 170 000 m2, gospodarsko-proizvodne namjene (izgrađene su farme) na kojoj bi možda išla izgradnja bioplinskog postrojenja. Da bi se došlo do bioplinskog postrojenja, na navedenoj čestici potreban je put od cca 200 m. Investitor je još neodlučan, ima želju tu veliku česticu podijeliti na 5 čestica + put. Put bi omogućio pristup na sve novonastale čestice. Može li se jednim aktom (gradnja bioplinskog postrojenja) jedna čestica podijeliti na više čestica (više od dvije)? I jeli za ovaj put potreban poseban postupak (lokacijska)?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija