Jump to content

morchee

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prije mjesec dana razgovarala sam s inspektorom znr nadležnim za županiju u kojoj svoju djelatnost obavlja moj poslodavac. Razgovarali smo o ozljedama na radu (čest problem bruh/bolovi u kralježnici/sunčanica da li prijavljivati ozljedu ili ne pošto HZZO ne priznaje ova stanja pod ozljedu na radu osim u slučajevima kada je stroj ili sl. direktno prouzročio nastanak ozljede). Da ne duljim. Inspektor je dao odgovor da u više od 99% slučajeva kada se radnik tuži s poslodavcem - parnicu dobiva radnik. Razgovarala sam i s kolegom koji je inspektor u drugoj županiji. Dao mi je isti odgovor. Parnicu u većini slučajeva dobiva radnik. U našoj firmi radio je radnik kojem je propisano korištenje ozs-a. Međutim, radnik nije koristio i došlo je do teške ozljede. U biti njegovom krivicom. Tužio je firmu. Radnik je dobio parnicu. A moja firma nije mu smjela dati otkaz.... Slažem se s tobom da bi se norma za cipele koje bi trebao koristiti - trebala uvrstiti u Procjenu opasnosti. Jer na izradi Procjene opasnosti stručnjak znr mora biti aktivno uključen i davati prijedloge, koliko ja znam. Kod nas kada nešto ne žele ubaciti, prilikom pisanja zahtjeva službi nabave za godišnju količinu zaštitne opreme, obavezno navedem norme i opis za cipele/odijela/užad i slično. Trebaš vidjeti. Ne ti, nego odvjetnik. Koliko shvaćam ne tražiš krivca već svoju "zadovoljštinu". Kod nas u poduzeć npr. radnici su (kao i strojevi, oprema, vozila ..) osigurani. Tako da kad mi radnik ima ozljedu na radu (nevezano o uzroku, težini, prirodi i sl.) kažem mu da je osiguran i imam unaprijed pripremljene njegove papire kako bi s odštetnim zahtjevom mogao pokrenuti postupak s osiguravajućom kućom. O svotama novca koju radnik dobije ne želim komentirati jer me to niti ne zanima, procjenu vrše u osiguravajućoj kući putem kataloga ozljeda( koji dio tijela, koja težina i slično). Tako da pokušavam izbjeći tužbe, jer znaš.. poslodavac je ruka koja me hrani a vremena su teška. Savjestan stručnjak znr 24h dnevno guta knedlu i pita se kada će se šta dogoditi jer poslodavac nije imao novaca osigurati ono šta je on propisao i predložio. Često je to teško i dokazati.
  2. Rijetki su slučajevi da ćeš zatražiti od poslodavca tako nešto i uspjeti u tome. Obično se pokreće parnica (tužba poslodavca) nakon čega slijedi prikupljanje dokaza, svjedočenje, vještaci i slično. Kako bi se utvrdilo da li je ozljeda zaista uslijedila zbog norme cipela. Iz iskustva znam da uzrok ozljede ne može biti kvaliteta cipele. Kod motorne pile su to najčešće nepravilno rukovanje, neispravan način rada zaposlenika kao i neispravnost sredstva rada (lanci i slično). Postaviti će se i pitanje da si zaista i koristio kvalitetniju/otporniju obuću - da li bi se spriječila ozljeda motorkom. Osobno vjerujem da ozljeda ne bi bila tolika da si imao jaču cipelu. Ja bih se evo prije osvrnula na to da li je to teška ozljeda (amputacije, prijelom, duža bolovanja), da li je prijava ozljede odmah proslijeđena u zakonskim rokovima, da li je pozvan insp. zaštite na radu ukoliko je teška ozljeda. Da li ste imali upute za rad. Kako si upoznat sa opasnostima. I tako dalje. Ovaj dio što pitaš za normu stavila bih samo kao točku na "i"....
  3. Zbog trenutačne situacije poduzeće u kojem radim kasni sa islatom plaća. Zbog kašnjenja s isplatom, poslodavac radnicima daje potvrde o neisplaćenoj plaći. U 5.mjesecu predala sam na FINA-u potvrdu o neisplaćenoj plaći za ožujak te mi je temeljem ovršnog zakona uplaćen iznos. Međutim, za 2 dana poslodavac je također uplatio iznos plaće. Tako da ispada da mi je plaća duplo uplaćena za 3.mjesec. Nakon toga nisam više slala u FINA-u zahtjeve za skidanjem novca s firminog računa na moj tekući. Plaću za 4.mjesec i 5.mjesec još nismo dobili. Međutim, na potvrdi o neisplaćenoj plaći za 5.mjesec nije naveden moj iznos plaće. Šefica računovodstva na mojoj potvrdi je umanjila iznos za onaj uplaćen u ožujku. Da li njezin postupak u skladu sa odredbama zakonodavca? Nije problem što mi umanje sljedeću plaću za uplaćeni iznos od FINA-e. Problem je u tome što mi prikazuje platnu listu/potvrdu o neisplaćenoj plaći - da sam taj mjesec zaradila 120,00 kn. Umjesto cca 7.000,00 kuna.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija