Jump to content

mrDarko

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ne, rješenje nije došlo od suda već je samo Fina sjela jamcu po zadužnici kad je iscrpila dužnikov račun neposredno pred stečaj. Postojala je i stečajna masa ali se iz iste nitko osim porezne nije naplatio jer nisu prijavili svoja potraživanja. Besmislen slučaj u kome tvrtka odlazi u stečaj zbog nemogućnosti naplate svojih potraživanja ( koja su prijavljena sudu ) a jamac iste se dovodi u nepovoljan položaj. Tužba ide sigurno, i naravno preko odvjetnika, samo želim steći malo širu sliku kao laik u pravu , od strane pravnih stručnjaka.
  2. I to mi je jasno i donekle shvatljivo, ali šta je sa pravnom stranom takvog postupka. Nisu li svojim neprijavljivanjem potraživanja u stečajnom postupku na neki način se istih odrekli. Nisu ni pokušali naplatiti se od dužnika, a jamac nije stranka u postupku u tom trenutku ( stečaju). Da ne okolišam dodatno. Na koji način se jamac treba postaviti u tužbi, koje mu okolnosti idu na ruku i dali postoje i zakonske reprekusije za ne prijavljivanje svojih potraživanja pri stečajnom postupku.
  3. To mi je jasno, koja je uloga jamca, ali sve se moglo riješiti u stečajnom postupku koji je sad završen a da se nisu prijavila potraživanja koja se sad stavljaju na teret jamca!!!
  4. Molim za informaciju kako se postaviti u slučaju. Tvrtka je po hitnom postupku, na prijedlog Porezne uprave, provedena kroz stečajni postupak i likvidirana. Nitko od pozvanih kroz NN nije prijavio svoja potraživanja, ali je jedna stranka ovrhom sjela na primanja jamca po zadužnici ovrhom kod FINA, a da ta ista potraživanja nije prijavila Tr.sudu u stečajnom postupku. Jeli to pravno moguće jer bi po zakonu trebala prijaviti svoja potraživanja, pa čak i pokrenuti stečajni postupak zbog naplate svojih potraživanja. Koje pravne radnje poduzeti da se prekine takvo stanje po jamca tvrtki koja je likvidirana. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija