Jump to content

Anitai2

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Anitai2 objavio

  1. Kao prvo, zahvaljujem na misljenju. Medutim tijelo drzavne uprave u odgovoru na moj zahtjev za rad na nepuno radno vrijeme nigdje decidirano ne navodi da se odredbe Zakona o radu ne primjenjuju na drzavne sluzbenike. 

    Odgovoreno mi je da se Zakon o radu na državne službenike primjenjuje ali podredno,  odnosno samo ako pojedina pitanja nisu uređena Zakonom o državnim službenicima ili posebnim zakonima, uredbama, drugim propisima ili kolektivnim ugovorom. 

  2. Trebala bih se uskoro s porodiljnog dopusta vratiti na posao u državnu službu no nema slobodnih mjesta u jaslicama niti ne pronalazim odgovarajucu dadilju pa sam od poslodavca trazila mogućnost rada na pola radnog vremena.

    Naime, sukladno novom Zakonu o radu radnik s djetetom do osam godina života moze zatražiti izmjenu ugovora o radu kojim se mijenja ugovoreno puno radno vrijeme radnika na nepuno radno vrijeme. 

    Odgovor poslodavca je da se Zakon o radu na državne službenike primjenjuju podredno, samo ako pojedina pitanja nisu uređena Zakonom o državnim službenicima ili posebnim zakonima, uredbama, drugim propisima ili kolektivnim ugovorom. 

    Konkretno njihova argumentacija je da Pravilnikom o unutarnjem redu mojeg tijela drzavne uprave nije propisan i razrađen način rada službenika s radom s nepunim radnim vremenom sukladno Uredbi o mogućnosti rada državnog službenika na izdvojenom mjestu rada s nepunim radnim vremenom („Narodne novine“, broj 33/06). Napominjem da je u spomenutoj Uredbi nepuno radno vrijeme propisano samo kod zaposljavanja, citiram clanak: 

    “Državni službenik može se primiti u državnu službu i rasporediti na radno mjesto s nepunim radnim vremenom:
    a) kada je pravilnikom o unutarnjem redu državnog tijela utvrđeno da se poslovi određenog radnog mjesta obavljaju s nepunim radnim vremenom ili
    b) kada postoji potreba za obavljanjem poslova radnog mjesta u punom radnom vremenu, a na radno mjesto je raspoređen držav­ni službenik koji radi sa skraćenim radnim vremenom sukladno posebnim propisima.”"

    Tako da pitanje prelaska s puno na nepuno radno vrijeme nije uredeno Uredbom a ne spominje se ni u  Zakonu o drzavnim sluzbenicima ni u kolektivnom ugovoru. Moj laicki zakljucak bi bio da bi u ovom slucaju trebali primijeniti Zakon o radu no molim Vas za misljenje.

    Hvala unaprijed!

  3. Radi se o Jarnovićevoj ulici u Prečkom u kojoj su izgrađene tri velike zgrade s cca 550 stanova i niti jednog predviđenog javnog parkirnog mjesta. 

    Nisam jasno napisala u prijašnjem postu no i svi ostali parkirani automobili su dobili kaznu. 

    Hvala na informaciji o sudskim troškovima, s obzirom da se ne radi o velikom iznosu, vjerojatno ćemo ići na sud. Dobrodošli su bilo kakvi savjeti ;)

  4. Prometni redar Grada Zagreba mi je na automobilu ostavio obavijest o plaćanju 300,00 KN kazne za navodno nepropisno parkiranje. Automobil je bio parkiran na kraju slijepe ulice, na asfaltiranoj površini/odvojku koja nije označena horizontalnom signalizacijom kao cesta (vidljivo na priloženoj slici).

    Gradskom uredu pisala sam prigovor no od Grada sam dobila generički odgovor u kojem se pozivaju na čl. 78, st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i obavještavaju me da će biti izdan obavezni prekršajni nalog ukoliko kaznu ne platim u navedenom roku. E sad, s obzirom da ne smatram da sam parkiranjem ugrozila sigurnost drugih sudionika u prometu, automobil tehnički nije bio parkiran na cesti niti je predstavljao smetnju za okretanje drugih automobila. smatrate li da ima smisla sporiti se oko ove situacije na Prekršajnom sudu? I koliko iznose troškovi postupka pred sudom?  

    Napomena: stanari u slijepoj ulici se već osam godina parkiraju na ovoj javnoj površini i nikada do sada nisu izdane kazne za nepropisno parkiranje. 

     

    Auto 1.jpg

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija