Jump to content

mg_freaky

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na brzom odgovoru. E sad... Popričao sam s geodetom koji kolegi rješava situaciju i kaže mi otprilike slijedeće: Geodet napravi Geodetsku situaciju (Geodetski snimak dijela čestice) iz koje se vidi prikaz dijela na koji se suvlasnik želi uknjižiti. Odvjetnik zatim na sudu podiže tužbu (ili nešto slično, možda utužuje?) te ujedeno prilaže dokument koji je napravio geodet. Ukoliko se sve i suvlasnici slože, sud odobrava formiranje čestice, geodet radi geodetski elaborat temeljem situacije koji stranka zajedno sa presudom nosi u katastar koji formira česticu na koju se stranka knjiži. Ovo je laički napisano i pitanje je koliko sam dobro "pohvatao" sve što mi je geodet pričao. Jasno mi je da bi sud trebao kontaktirati lokalni urbanizam kako nebi formirao česticu na kojoj nije moguće graditi. Možda geodet mora situaciju prije ovjeriti kod urbanista? Uglanom, dojam koji sam dobiop kroz razgovor s geodetom je da je sve navedeno uobičajena situacija i postupak. Još mi se čudio na izjavu imam informaciju od odvjetnika da je parcelacija građevinskog zemljišta moguća samo u skladu s rješenjem o uvjetima gradnje itd.On me i uputio na zadnje izmjene i dopune zakona temeljem kojih kolegi radi sve navedeno.
  2. Pozdrav, jedan sam od pet suvlasnika čestice koja se nalazi putpuno u građevinskoj zoni. Poznato je kojem od suvlasnika pripada koji dio čestice i svi suvlasnici (uključujući i mene) su zainteresirani za to da se provede parcelacija i dioba kako bi se svatko uknjižio na svoju česticu. Prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07) parcelaciju građevinskog zemljišta moguće je provesti samo sukladno rješenju o uvjetima građenja, prostornom planu i itd. Problem je u tome što nitko od suvlasnika nema namjeru (za sada) nešto graditi. Jedan suvlasnik je na svojem dijelu sagradio kuću i sada kreće u legalizaciju toga pa ionako mora tražiti rješenje o uvjetimna građenje pa će kroz to riješiti i svoj dio suvlasništva. (Pretpostavljam da je tako). Predmetni zakon je izmijenjen i dopunjen nekoliko puta, a najznačajnija izmjena i dopuna donesena je prošle godine (NN 90/11) gdje u članku Članak 54. stoji da se u zakonu dodaje novi Članak 120a (iza članka 120) u kojem stoji da se odredbe navedene u člancima 119. i 120 Zakona (oni u kojima stoji da nema parcelacije bez rješenja o uvjetima građenja) NE odnose na (između ostalog) parcelaciju neizgrađenih katastarskih čestica na temelju sudske presude o utvrđivanju prava vlasništva zemljišta. Znači li da je sada ipak mogu provesti parcelaciju i diobu građevinskog zemljišta iako nemam namjeru graditi? Ako je moguće koji je postupak i kako na to utječe ranije spomenuti postojeći objekt drugog suvlasnika s obzirom na to da se izmjena odnosi na neizgrađene čestice? Nadam se da je koliko-toliko jasna problematika...
  3. Pozdrav! Novi sam pa molim da mi oprosite ako sam postao u krivu grupu. Zanima me na koji nacin se moze povuci punomoc koju sam dao za automobil? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija