Jump to content

Zlatko01

Korisnik
 • Broj objava

  19
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Zlatko01

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Ništetnost ugovora o doživotnom uzdržavanju
 2. Oprostite, ne razumijem pitanje
 3. Hvala na odgovoru. Ja kao tuženik zatražio sam nastavak postupka, no zakonski nasljednik ne želi preuzeti postupak. Sud je donio rješenje o obustavi postupka, nitko se nije žalio i rješenje je pravomoćno. Zanima me imam li ja sada pravo tražiti podmirenje troškova svjedoka i odvjetnika. Unaprijed hvala na odgovoru.
 4. Molim vas da mi netko odgovori. Nakon smrti tužitelja u kojem roku nasljednici mogu nastaviti sudski spor. I drugo pitanje, da li tuženik može podnijeti zahtjev da se nasljednici očituju o nastavku spora i u kojem roku bi se u tom slučaju morao pokrenuti spor.
 5. Zabilježba je zatražena odmah nakon što je ugovor o DU napravljen i unatoč postojanju zabilježbe šogorov sin iz prvog braka je uknjižen kao vlasnik na temalju darovnog ugovora koji je napravljen godinu dana nakon zabilježbe ugovora o doživotnom uzdržavanju. Usmeno mi je u gruntovnici rečeno da se mogao čovjek predomisliti i da je zato donešena takva odluka. Mogu li se žaliti na tu odluku obzirom da nisam dobio nikakvo rješenje iako sam u tom trenutku već bio uknjiženi vlasnik 1/2 nekretnine temeljem tog ugovora o doživotnom uzdržavanju nakon smrti sestre? Hvala na odgovoru.
 6. Poštovani,evo mene opet u novim problemima. Napravili smo ugovor o doživotnom uzdržavanju, solemiziran kod javnog bilježnika, predao na zabilježbu u zemljišne knjige.... Sestra je preminula, temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju postajem vlasnik 1/2 nekretnine, a druga 1/2 ostaje u vlasništvu šogora. Sa šogorom isto imam ugovor o doživotnom uzdržavanju, ali on svoju imovinu naknadno darovnim ugovorom daruje sinu iz prvog braka (nekretninu iz ugovora o doživotnom uzdržavanju) koju on predaje u zemljišne knjige i na temelju istog traži prijenos vlasništva na sebe. Nakon smrti šogora, ZKO vrši upis vlasništva na sina, iako je vidljivo da postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju. Mene na ostavinske rasprave nisu zvali, što smatram da su trebali obzirom na ugovore.... Iako sam već bio uknjižen kao vlasnik 1/2 nekretnine, ni nakon pola godine nisam dobio nikakvo rješenje niti obavijest o prijenosu 2/2 vlasništva temeljem darovnog ugovora na koje bi se mogao žaliti, jer smatram da nisu mogli napraviti prijenos vlasništva temeljem darovnog ugovora za nekretninu koja je navedena u ugovoru o doživotnom uzdržavanju. Molim vas za vaše mišljenje, jesam li u pravu i ako jesam što mi je dalje činiti. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Lp
 7. Molim vas ako mi netko može odgovoriti da li imam pravo na go iz 2015. godine ako sam bio neprekidno na bolovanju od 18.3. 2015. do 18.12. 2016. Unaprijed hvala.
 8. Molim vas ako mi netko može odgovoriti što je zapravo zk uložak (izvadak iz zemljišnih knjiga) i da li zemljišnoknjižni odjel može za određenu kč dodijeliti novi zk uložak,a da se pod tim zk uloškom sada vodi druga kč. :tupan: Unaprijed hvala.
 9. Svijedoci oporuke su prvi susjedi koji su jako dobro upoznati u stvarno stanje .znaju koliko sam ja doprinosio u gradnji kuće,koliko sam ih puta godišnje obilazio (iako su udaljeni oko 500 km od mene),znaju koliko brinem o njima i sada dok su i jedan i drugi jako bolesni.znaju da je njegov sin u zadnjih desetak godina dva puta posjetio ih,a kad mu je otac bio u bolnici sedam dana,nije ga ni nazvao,niti posjetio.ja nebježim od toga da on dobije nužni dio i spreman sam na to,ali samo nebi želio da se sada situacija okrene u njegovu korist. osim kuće,imaju auto koji se vodi na šogora. ....dali je dovoljno sa oporukama,ili je možda ipak volja varijanta sa ugovorom o doživotnom uzdržavanju koji bi bio sastavljen kod javnog biležnika.obzirom da se radi o nekretnini na moru,koliko bi morao platiti sastavljanje takvog ugovora?
 10. sestra je napisala vlastoručno oporuku u kojoj svoju polovicu nakon njene smrti pripada meni.pošto njen suprug teško piše zbog bolesti,napisala je osobno oporuku u ime njenog supruga koju je on nakon što mu je pročitana i nakon što ju je razumio,uz prisustvo dva svijedoka i potpisao.zbog sestrine teže bolesti moglo bi se dogoditi da ona prva umre. dali je to pravno dovoljno i dali njegov sin iz prvog braka može pobijati oporuke i kolike su mu šanse u tome? Lp!
 11. zanima me da li oporuka pisana vlastoručno i potpisana pri zdravoj pameti mora biti pohranjena kod suda ili ovjerena kod javnog bilježnika da bi bila pravovaljana?
 12. Poštovani! Radi se o kući moje sestre i njezinog muža.Suvlasnici su(sestra mi kaže da se pola kuće vodi na nju,a pola kuće na njenog muža.Tako je u ZK).Šogor je dugi niz godina teško bolestan i slabo pokretan.U zadnjih godinu dana sestra je obolila od karcinoma pluća.Prekinuli su sa terapijama.Njegov sin iz prvog braka nikada nije ništa radio na gradnji i nije vodio brigu o njima.Ni prije , a niti sada.Sada je potrebna veća količina novca za lječenje za koju se ja moram pobrinuti.Ali da ne duljim s time....dogovor između sestre i njenog muža je da meni ostave veći dio kuće,a njegovom sinu određeni dio ili postotak od vrijednosti. Kako je to sada najbolje riješiti? Dali oporukom na kojoj če oni to regulirati i svoje ručno potpisati.Šogor teško piše,dali vrijedi samo njegov potpis?Dali treba navesti svjedoke i dali oporuku treba ovjeravati u sudu ili kod javnog bilježnika? Ili je možda bolja varijanta sa ugovorom o doživotnom uzdržavanju? Molim za savjet na kojem se najiskrenije zahvaljujem! Lijepi pozdrav
×
×
 • Napravi novi...