Jump to content

Pulhica

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Stan je od roditelja. Oni su ga kupili prije više od 20 godina i očito su mislili da je sve u redu. Ugovore su spremili u ladicu i zaboravili na njih posljednjih 20 godina. Izvadili smo ih iz ladice kad je počeo proces etažiranja. Zato što nisu bili položeni u KPU. Na stranicam od GSKG sam pronašao ovo: "Na raspravu u postupku povezivanja pozivaju se osobe koje su podnijele prijedlog, upravitelj zgrade i osobe koje nisu upisane kao vlasnici posebnih dijelova u zemljišnoj knjizi odnosno knjizi položenih ugovora." "Ukoliko pojedini vlasnici nisu bili upisanu u knjigu položenih ugovora odnosno zemljišnu knjigu, a u postupku povezivanja nisu dostavili vlasničku dokumentaciju ili dostavljena dokumentacija nije podobna za upis u zemljišnu knjigu, zemljišnoknjižni sud donijet će odluku o upisu na raspravi ili će upisati zadnjeg vlasnika za koji sud nedvojbeno može utvrditi pravo vlasništva." To znači da imamo dokumentaciju koja nije podobna za upis? Što u tom slučaju sudac može izreći? Dok čekam da prođu ta dva tjedna mogu li probati negdje pronači kakvu dokumentaciju? Zaključak ostavinske rasprave, darovni ugovor, bilo što,...? Gdje mogu tražiti takve stvari?
  2. Radi se o kćeri. Ne znam točne razloge. Shvaćam to vrlo ozbiljno. Što mogu učiniti? Kako to učiniti? S obzirom da se tek sada radi etažiranje ne znam da li se išta može u gruntovnici. Ili se možda nešto može? Nemam apsolutno nikakvih znanja o toj materiji. Da li je pametno čekati raspravu povezanu s etažiranjem i tamo vidjeti što žele/što se događa? Ili je pametnije reagirati što prije? Hvala Ažurirano Mislim da zemljišne knjige uopće nisu sređene za našu zgradu. Trenutno je sve u procesu etažiranja. Ima li to kakve veze? I šta ako i pronađemo nasljednika?
  3. Ako se dobro sjećam bio je jedan nasljednik. Tu osobu je gotovo nemoguće pronaći zato što (kako sam čuo) je dosta često mijenjala lokacije bježeći od svojih problema. Prije nešto više od 20 godina. Za dva tjedna sam pozvan na raspravu na sudu što se etažiranja tiče. Vjerojatno zato što fali ta karika.
  4. Osoba od koje smo kupili stan je odavno umrla. Gdje mogu provjeriti postoji li kakvo rješenje o nasljeđivanju ili nešto slično? Što ako ne uspijem pronaći?
  5. Da, žena čovjeka od kojeg smo kupili stan bila je pokojna kada smo kupovali stan. I da, čini se da nedostaje jedna karika. Tu kariku izgleda moramo nabaviti da bi se etažiranje moglo provesti. Što učiniti?
  6. Zgrada je u procesu etažiranja. Postupak vodi GSKG. Bilo je potrebno odnijeti sve kupoprodajne ugovore u GSKG a oni ih proslijeđuju sucu ili kome već tko provodi postupak upisa u zemljišne knjige. Kod predaje ugovora bio sam upozoren da je na jednom od predhodnih ugovora stan kupile dvije osobe (supružnici). A kada smo mi kupovali stan kupili smo ga od jedne osobe (druga je bila pokojna). Osoba koja me na to upozorila rekla je da moram priložiti nekakav darovni ugovor ili "nešto" čime se dokazuje da smo mogli kupiti stan od tog jednog supružnika. Nije mi znala reći što točno i gdje (?) Što, gdje i kako moram izvaditi? Hvala
  7. Zgrada je u procesu etažiranja. Postupak vodi GSKG. Bilo je potrebno odnijeti sve kupoprodajne ugovore u GSKG a oni ih proslijeđuju sucu ili kome već tko provodi postupak upisa u zemljišne knjige. Kod predaje ugovora bio sam upozoren da je na jednom od predhodnih ugovora stan kupile dvije osobe (supružnici). A kada smo mi kupovali stan kupili smo ga od jedne osobe (druga je bila pokojna). Osoba koja me na to upozorila rekla je da moram priložiti nekakav darovni ugovor ili "nešto" čime se dokazuje da smo mogli kupiti stan od tog jednog supružnika. Nije mi znala reći što točno i gdje (?) Što, gdje i kako moram izvaditi? Hvala
  8. Zanima me sto se događa ako se vlasnik stana ne odazove postupku povezivanja knjige polozenih ugovora sa zemljisnom knjigom. U dopisu jednog odvjetnickog ureda (nevezano za gore navedeni postupak) pise: Od suda je dobivena informacija da (moj otac) nije upisan kao vlasnik stana na toj i toj adresi, cestica broj taj i taj. Nadalje, dobivena je informacija da je za navedenu zgradu u tijeku postupak povezivanja knjige polozenih ugovora sa zemljisnom knjigom, koji se vodi pod brojem Z-####/##. Predmetni postupak pokrenuo je GSKG, te je u prijedlogu navedeno da je (moj otac) vlasnik stana u prizemlju, povrsine ##m2, međutim navedeni suvlasnik se nije odazvao pozivu GSKG i dostavio pravni osnov za stjecanje stana, kako bi se u odnosu na njega mogao provesti prvoupis. Da li je prekasno za dostavu kupoprodajnog ugovora? Kakve probleme moze ocekivati? Kada pogledam cesticu (uredjenazemlja.hr) pise da je vlasnik Drustveno vlasnistvo. Kada pogledam status predmeta (onaj Z broj) pise da je postupak pokrenut u ljeto prosle godine.
  9. Brinula sam se o starijoj osobi koja je imala malu mirovinu, bila bolesna i trebala je brigu o sebi i stanu u kojem je živjela.Oporukom stan u kojem je živjela ostavlja meni, auto, imanje na selu, račun u Drezdenskoj banci i izrijekom naznačuje da njegova djeca nemaju pravo ništa tražiti od mene (kao sve je moje) jer su oni za života isplaćeni od strane ostavitelja. Djeca su strani državljani koji godinama s pokojnikom nisu kontaktirala i pokojnik nije s njima imao nikakve kontakte. Kad sam dobila poziv za ostavinu priložila sam pokojnikovu vlastoručno pisanu oporuku kao i oporuku sa gotovo istim sadržajem, ali potpisana sa dva svjedoka. Javni bilježnik koji je dobio taj ostavinski postupak, bio je po pokojnikovom pričanju njegov prijatelj. Javni bilježnik je znao da postoje njegova djeca i ja to nisam ni u jednom trenu krila. Znala sam adresu kćeri i to preko dopisa koji mu je stigao iz Uprave za konzularne poslove koji ga obavještavaju gdje mu kći živi. Za sina nisam ništa znala i to sam izjavila.Javni bilježnik sve je iskontaktirao putem diplomatske pošte i donio rješenje mimo volje pokojnika (barem ja tako mislim) i podijelio 2/4 meni, 1/4 sinu i 1/4 kćeri. U rješenju nigdje nije naznačen račun u Drezdenskoj banci. Što da radim?
  10. Da li mogu nekako tražiti da se taj dug namiri iz imovine pokojnog? Na primjer da na bankovnom računu ima nešto novca. Kako sam ja nasljedila samo pola banka će mi isplatiti samo pola iznosa na računu. Ostatak čeka druge nasljednike da se jave. Mogu li ja tražiti da se cijeli taj račun tereti za otplatu duga? Imam li kakvih drugih opcija? Kod mene je slučaj da sam vlasnik pola od svega. Pretpostavljam da kao vlasnik polovice ne mogu prodavati imovinu bez suglasnosti vlasnika druge polovice. Ili mogu? Ispada da ja moram plačati dugove u cijelosti, a uopće ne mogu koristiti imovinu zato što je sve po pola? I ako dođe do ovrhe imaju li mi vjerovnici pravo sjedati na mirovinu ili imovinu koju nisam nasljedila? Hvala
  11. Hvala vam na odgovoru. To sad znaci da svi vjerovnici koji se pojave mogu ići preko mojih leđa? Jer sigurno nitko neće slati ovrhe u inozemstvo. I što znači da sam ovlaštena tražiti naknadu od ostalih nasljednika? To znači da ih moram tužiti ako ne žele dobrovoljno platiti svoj dio?
  12. Nasljednica sam u 1/2 dijela, djeca su dobila nužni dio (2 x 1/4). Djeca žive u Srbiji i Njemačkoj. Ovih dana je stiglo pismo iz odvjetničkog ureda u kojem se zahtjeva da se plate sudski troškovi koje je umrli ostavio iza sebe. Radi se o sudskom sporu kojeg je umrli izgubio još 2007. Odvjetnički ured zastupa tuženu. Odvjetnica traži od mene da platim sve troškove ili se ide u ovrhu na moju imovinu, i izrijekom kaže da nema namjeru tražiti ovrhu od nasljednika iz inozemstva. Ovih dana mi je stiglo i pravomoćno rješenjeo nasljeđivanju. Iz pisma odvjetnice: Nasljednici odgovaraju i za dugove ostavioca, s toga vas pozivam da izvršite uplatu glavnice u iznosu od 6000kn na žiro račun: -----,... s naznakom "Sudski trošak za MJ". Ukoliko uplatu izvršite do 15. rujna 2013 (navela je krivi datum) nećemo potraživati kamate na taj iznos (unatrag 6 godina!), u protivnom gospođa J ce pokrenuti ovršni postupak radi naplate glavnice, kamata i ovršnog troška. Također napominjem da je pravo gospođe J naplatiti se od bilo kojeg nasljednika, jer oni odgovaraju solidarno za dugove ostavitelja, a u ovom slučaju sigurno je da nećemo pokretati ovršni postupak protiv nasljednika koji žive u inozemstvu! Kasnije dolazi ispravak u kojem piše da imamo 8 dana da platimo inače će stranka koju odvjetnica zastupa pokrenuti ovršni postupak. Na kraju pisma piše: Samo da podsjetim, vaša obveza podmirenja duga mojoj stranci, po osnovu sudskog troška temeljem pravomoćne presude, je bila dospjela danom pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju, kojim ste utvrđena kao jedna od nasljednica ostavitelja, a što vam je bilo poznato tijekom ostavinskog postupka i naznačeno je i na samom rješenju o nasljeđivanju! U rješenju o nasljeđivanju piše da je vjerovnik MJ prijavila svoje potraživanje s naslova naknade parničkog troška. Ne piše o kojem iznosu se radi. Da li je istina to da ja moram platiti parnične troškove u cijelosti iako sam nasljedila samo pola imovine? Što je s ostalim nasljednicima? Da li je istina da vjerovnik može birati od kojeg nasljednika će se naplatiti? Ima li osnove za zastaru kod takvih troškova? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija