Jump to content

sanny30

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, zaručnik i ja zatražili smo od mog poslodavca(škole) školski stan. Školski odbor je dozvolio korištenje stana meni, kao radniku, i članovima moje obitelji (a zaručnik tu ne spada). Usmeno mi je objašnjeno da se moramo vjenčati ako mislimo živjeti u školskom stanu. Smatrate li to diskriminacijom izvanbračne zajednice? I može li škola, školski odbor uvjetovati da samo vjenčani partneri mogu živjeti u školskom stanu? Zna li netko jesu li nam u ovom slučaju prekršena prava i koja? Na koji način da se žalimo? Napominjem da smo (legalno, papirnato) u zajedničkom kućanstvu živjeli samo 4mjeseca. Hvala na odgovoru. Pozdrav!
  2. Hvala na odgovoru G-man! U potrazi smo za tim dokazima, tj. pismima koje su baka i rođakinja slale jedna drugoj. Zanima me još možemo li sestra i ja izbjeći sudske troškove ako svoje udjele, nakon bakine smrti i glavne rasprave, prepišemo na mamu? Tada nas dvije ne bi više bile suvlasnice a samim tim ni tuženice. Hoće li sud na to gledati kao na priznanje tužiteljevog zahtjeva? Hoćemo li u tom slučaju morati platiti sudske troškove i odvjetnika tužiteljice? Pretpostavimo da ne nađemo dokaze i da uspijemo dokazati svoje ulaganje u nekretninu, tj. priznamo tužiteljici samo njezin dio prije ulaganja. O troškovima postupka pronašla sam: Članak 157. Ako tuženik nije dao povod za tužbu i ako je u odgovoru na tužbu odnosno na pripremnom ročištu, a ako se ne održava pripremno ročište – onda na glavnoj raspravi, prije nego što se upustio u raspravljanje o glavnoj stvari, priznao tužbeni zahtjev, tužitelj će nadoknaditi tuženiku parnične troškove. Članak 158. Tužitelj koji povuče tužbu dužan je protivnoj stranci nadoknaditi parnične troškove. Ali, ako je tužba povučena odmah nakon što je tuženik udovoljio zahtjevu tužitelja, troškove postupka dužan je tužitelju nadoknaditi tuženik. Stranka koja odustane od pravnog lijeka dužna je protivnoj stranci nadoknaditi troškove nastale u povodu pravnog lijeka. Pro bono odvjetnik nije baš raspoložen za suradnju pa se sama snalazim:confused: Puno hvala na odogovoru!
  3. Poštovani, nakon očeve smrti majka, sestra i ja naslijedile smo svaka 1/9 nekretnine (kuća+zemljište) . Iako zajedno imamo tek 1/3 nekretnine uselile smo se u kuću koja je bila jako derutna i krenule ju obnavljati. Rođakinja koja je vlasnica također 1/3 tuži nas što smo se bez njezina pristanka uselile u kuću i što ju koristimo. Prije nego nas je tužila baka, također suvlasnica 1/3, isplatila joj je 20 000 kn na rate i prema njihovom dogovoru tim novcem ona se trebala otpisati s nekretnine. Međutim, rođakinja se predomislila i podnijela sudsku tužbu bez ikakvog pokušaja dogovora te traži još novca, i to veoma nerealnu cijenu za svoj dio. Sestru, mamu i mene zastupa pro bono odvjetnik. Nakon saslušane obje strane sudac je uputio predlagateljicu u parnicu budući da je sporna visina suvlasničkih omjera. Baka je nedavno umrla i ja i sestra nasljedit ćemo njezinu 1/3. Zanima me bi li bilo pametno da sestra i ja sve svoje udjele u spornoj nekretnini, i stare i nove, prepišemo na mamu s ciljem da izbjegnemo sudske troškove. Majka ima samo mirovinu od 1500kn. Već smo davale izjave o primanjima pred sudom i sutkinja je rekla da jedino mene ne bi oslobodila sudskih troškova. Prepisivanjem svega na majku sestra i ja više se ne bi bile vlasnice sporne nekretnine. Hoće li se taj postupak mene i sestre gledati kao na odustajanje od sudskog spora i hoćemo li tada morati platiti suprotnoj strani sve troškove (odvjetnik i sudski troškovi)? Isplati li se to uopće raditi?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija