Jump to content

beica

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, u sudu sam saznala da se rješenje automatski dostavlja i da se predmet ne može arhivirati dok ne dobiju povratnicu. Da bih dobila konkretnu informaciju, moram doći osobno u pisarnicu. Teško ću to moći skoro napraviti. Šta mislite da ipak nazovem PU i raspitam se kod njih postoji li evidentiran porezni dug na ime dotične gospođe? Da li je to radnja kojom bih prekinula eventualnu zastaru ili tek pismenim obraćanjem PU pravim službenu radnju? Ili da mirujem još neko vrijeme? Hvala unaprijed na strpljenju i odgovorima!
  2. Zahvaljujem se na odgovoru. Potražit ću od suda kopoiju povratnice za provjeru dostave pismena u PU. To provjeravam u pisarnici nadležnog suda? Znate li možda je li moguće podake dobiti putem e-maila ili se gospođa mora najaviti i osobno doći u pisarnicu ili gdje joj odrede? U svakom slučaju javit ću kakav odgovo od suda dobijem. Hvala još jednom.
  3. Poštovani, U ime starije gospođe koja nije u mogućnosti poslati upit, molim vas za informaciju u proceduri oporezivanja nasljeđene nekretnine. Konkretni podaci o slučaju: Gospođa je kao nasljednica drugog reda nasljedila nekretninu u Zagrebu, dostavljanjem pravomoćnog rješenja u ožujku 2002. Gospođa je u trenutku nasljeđivanja živjela u BiH – ta je adresa navedena u rješenju o nasljeđivanju i u zk ulošku i na tu je adresu službenim putem dobila obavijest koncem studenog 2006. da joj se odobrava uknjižavanje vlasništva. I rješenje (iz 2002.) i obavijest o knjiženju iz 2006. su dostavljeni u PU (tako piše na dokumentima). Gospođa nije imala nikakva saznanja o svojim daljnjim obavezama prema PU. Kako je vidjela na oba dokumenta da je i službenim putem poslana obavijest poreznoj upravi, očekivala je da će dobiti od njih neku službenu obavijest.Gospođa je u međuvremenu prijavila prebivalište u nasljeđenom stanu, ali je i dalje bila dostupna na adresi u BiH. Do dana današnjeg nije dobila nikakav dokument iz porezne uprave ni na jednu adresu, što ipak ne znači da se nešto nije zagubilo u pošti i sl. Ovih je dana slučajno saznala da je moguće da je moguće da se u poreznoj vodi njen dug za porez na promet nekretnina. Sada je u strahu da joj rastu kamate i da joj mogu pokrenuti ovrhu nad nekretninom. Zamolila je mene da se raspitam o konkretnom slučaju. Istraživanjem propisa, brošura, foruma, saznala sam da je na ovaj slučaj najvjerojatnije nastupila zastara, budući da nikada nije dobila nikakav dokument od PU, na stranicama PU je nema navedene na popisu dužnika, a na zk ulošku nema zabilježenog nikakvog tereta. Ne znam šta dalje napraviti u ovom slučaju.I dalje postoji bojazan da je njen dug manji od 15000kn i da je zbog toga nema na popisu dužinka, te da joj se negdje u sustavu gomilaju kamate i kazne. S druge strane, ne znam kakve bi posljedice imalo provjeravanje konkretnog slučaja u nadležnoj PU. Znači li to automastki priznavanje duga i pokretanje procedure? Gospođa je bila spremna platiti porez, ali ukoliko je nastupila zastara i ukoliko neće biti nikakvih posljedica zbog neprijavljivanja porezne obaveze (kako ja tumačim zastaru), onda bi rado zadržala taj novac, budući da nema primanja i da bi taj novac morala posuditi od nekoga. Molim vas savjet kako dalje postupiti – da li provjeravati u PU ili ostaviti sve kako jeste? Kako mogu provjeriti postojanje poreznog duga u Poreznoj upravi, a da ne naštetim gospođi? Ispričavam se na predugom postu, ali sam htjela navesti sve činjenice. Istražila sam pomno većinu ovog podforuma, ali nisam uspjela naći odgovor na sličnu situaciju. Unaprijed hvala na savjetima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija