Jump to content

rakun

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zanima me da li bimoja majka mogla sačiniti oporuku u kojoj kuću ostavlja meni ili mojoj kćeri (ovisno što je povoljnije poradi plaćanja poreza, a da njezin prijatelj ne može ništa tražiti od kuće za sebe. Neka njemu majka ostavi pravo na mirovinu novac sa štenih knjižica i ostale pokretnine. Bitna mi je kuća koja je stečena u braku s mojim ocem i dio koji je moj a koji sam dao mojoj majci prilikom ostavinske rasprave iza smrti oca. To jest da li je moguće oprukom nekome ostaviti nesrazmjerno veću vrijednost, a da drugi ne može tražiti obeštećenje?
  2. Da li se poslije smrti moje majke može tražiti povrat darovanog u osnovu za određivanje nužnog dijela ako oni budu zajedno više od tri godine u izvanbračnoj zajednici i da li bi on tada imao pravo na dio kuće? ili da li bi ga moja kći morala obeštetiti za tu vrijednost?
  3. Ljudi ima ili itko kakovu ideju za odgovor molim vas
  4. Moja majka živi u s prijateljem zadnjih godinu dana i to ona ode povremono kod njega, a vikendom on dođe kod moje majke. Ona je puno starija od njega i neznam iz kojeg je razloga on s njom. Zabrinut sam za imovinu koju posjeduje. Ona je vlasnica kuće koju nisam htio dijeliti poslije smrti moga oca jer sam jedinac pa mi nije bilo važno. Otac mi je umro 1997. godine i sve iza njegove smrti na ostavinskoj raspravi sam ostavio majci. Ja živim u vlastitoj kući i imam kćerku kojoj sam mislio ostaviti bakinu kuću poslije njene smrti, ali novonastalom situacijom sam zabrinut da majčin prijatelj ne bi potraživao nužni dio nasljedstva. Zanima me da li nekretnina može biti prepisana na moju kći ili mene a da ne uđe u ostavinski dio iz kojega bi prijatelj moje majke mogao potreživati dio. Da li je to moguće napraviti Ugovorom o ustupu i raspodjeli imovine za života, Oporukom, Darovnim ugovorom ili nekim drugim ugovorom?
  5. Molim Vas možete li mi pomoći. Nakon smrti moje majke ostavinskom raspravom stan u kojem su stanovali moji roditelji u cijelosti sam prepustio mom ocu koji i sada živi u njemu. Sada se moj otac ponovno želi oženiti. Zanima me da li će i taj stan ući u diobu imovine izmeđ moje maćehe i mene ukoliko on umre i da li postoji mogućnost da on meni darovnim ugovorom prije novog braka prepiše taj stan, a da poslije moja maćeha nema prava potraživanja nužnog dijela iz tog stana.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija