Jump to content

markomarkozg

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U teoriji je to savršeno, ali... Općina se ponaša kao da se to njih to uopće ne tiče. Kažu to je učinilo Komunlano, a ne Općina, nemaju oni ništa s tim i ne žele uopće pričati o otkupu jer to nije u njihovom interesu. Ne posoji nikakv nalog, ikakav papir za takve radove niti kod Općine, niti kod Komunalnog - sve je učinjeno protuzakonito! A jasno je da su povezani. Zato bih htio u istoj tužbi obuhvatiti sve i Općinu i Komunalno i Novo komunalno da se ne razvlačim na stotinu strana jer se u biti svi tužbeni zahtjevi temelje na istoj činjeničnoj osnovi! Dva dodatna pitanja: Naime želim ih tužiti na temelju čl.155 st.4 ZV (prekoračenje međe građenjem). Ako je Komunalno uzurpiralo naše zemljište trebamo li otkup tražiti od vlasnika susjednog zemljišta - Općine ili od izvođača radova - Komunalnog? Ako to znači da trebamo tužiti Općinu kao vlasnika znači li to da bismo od njega trebali naplatiti i rentu za uzurpirani dio zemljišta, kao i načinjenu štetu jer je zemljište neupotrebljivo zbog toga? Ludim zbog svega ovoga, imam osjećaj da se borim s vjetrenjačama!
  2. Hvala, to mi je u teoriji jasno! Međutim štos je u tome što je Općina osnivač Komunalnog koji je povrijedilo moje vlasništvo. Komunalno nastupa "u praksi kao produžena ruka" Općine obavljajući djelatnosti koje joj je općina povjerlia. Općina ubire dio prihoda Komunlanog, određuje cjenike i sl. Sada kada idem tužiti Komunalno oni osnivaju novo društvo kojem dodjeljuju djelatnosti Komunalnog, koji se tiču Čistoće i njihovih vozila, kako bi izbjegli da se mogu naplatiti iz imovine Komunalnnog. Slijedom toga oni mogu stalno osnivati nova društva na koje će stalno prenositi djelatnosti, kao i ukinuti izvorno Komunalno i onda se ja ne mogu naplatiti. Pojeo vuk magare! Zaključak je koji se meni nameće da je slijedom toga i Općina sudionik u tome jer je pravno vezana uz svoja društva koje djeluju u njenom interesu. Ne znam kako da se u vezi toga pravnički izrazim, ali mislim da se može shavtiti što želim reći.
  3. Bok! Treba mi pomoć jer nemam novac da angažiram odvjetnika. Nažalost u ovih nekoliko godina imao sam mnogo doticaja s pravom, prije sve ga u vezi nasljeđivanja, tako da sam nešto i naučio, ali nisam stručnjak. Slučaj je ovakav: Na zemljište moje obitelji Komunalno društvo je sa susjedne čestice u vlasništvu općine prešlo na našu kako bi na tom mjestu parkirali vozila čistoće. Srušili su suhozid i nasuli dio našeg zemljišta s šutom, zemljom i šljunkom, te izgradili garažu koja se dijelom nalazi na našoj čestici te tamo parkiraju svoja vozila. Prokušali smo se zaštiti tužbom za smetanje posjeda, ali nismo uspjeli jer je bilo problema oko zemljišnih knjiga, a i mi nismo mnogo znali o tome - o posjedovnoj zaštiti. Kasnije smo sredili svoje vlasništvo u zemljišnim knjigama. Želimo sada podnijeti tužbu kojom bismo tražili da otkupe našu česticu zbog prekoračenje međe građenjem, da nam plate i rentu za vrijeme dok su koristili naše zemljište i naknadu štete. Budući da smo mi počeli grinati zešće oni su poslove s postojećeg Komunalnog prenjeli na "novo osnovanu tvrtku" koja se bavi komunalijama, iako Komunalije i dalje postoje, ali im je promijenjen opseg djelatnosti. Pitanje je: Općina je osnovala Komunalno da obavlja poslove koje joj je povjerilia. Komunlano je uzurpiralo naše vlasništvo. Općina osniva novu tvrtku koja obavlja iste poslove koje je do sada obavljalo Komunlano. Jesu li Komunalno, Općina te Novoosnovano komunalno obični suparničari? Meni logika kaže da su oni jedinstveni suparničari jer su zakonski povezani/u pravnoj zajednici! A ako jesu jedinstveni suparničari jesu li oni u ovom slučaju ujedno i nužni? Hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija