Jump to content

mosack

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postoji kuća - troetažna u stvarnosti - prizemnica u knjigama. U knjigama postoji teret doživotnog uživanja na 7/8 objekta - prizemnice. sada suvlasnici žele legalizirati dva naknadno (osamdesetih godina) sagrađena kata i onda kuću etažirati. Zanima me što se tada zbiva sa teretom doživotnog uživanja? Da li se ono proteže na 7/8 sve tri etaže ili "ostaje" samo na donjoj etaži?
  2. Poštovani, čovijek je socijalni slućaj i ima pravo temeljem rješenja o nasljeđivanju pokojne supruge doživotnog uživanja na 7/8 nekretnine (troetažna kuća) u tudjem vlasništvu. Odrekao se vlasništva koje mu pripadalo u korist kćeri pokojne supruge uz pravo doživotnog uživanja. Imam nekoliko pitanja: 1 Što toćno znaći pravo doživotnog uživanja jer Zakon o vlasništvu spominje prava osobne služnosti: pravo plodouživanja, pravo upotrebe i pravo stanovanja? Što podrazumijeva "doživotno uživanje" u smislu održavanja zgrade, plaćanje režija i sl.) 2. Ukoliko rješenje o doživotnom uživanju glasi na 7/8 nekretnine a nosilac tog prava konzumira samo dio kako se može "izboriti" za konzumaciju ostalog djela nekretnine? Jedan od suvlasnika nekretnine ima 1/8 vlasništva a konzumira cca 3/8 nekretnine? Rješenje o nasljeđivanju staro je cca 3,5 godina a ovaj suvlasnik konzumira to cca 13 godina. 3. Suvlasnici su čovijeku iskopčali struju a nedavno i vodu jer su brojila na njih sa ciljem da ovaj odustane ili umre pa me zanima po kojem se zakonu i kako to može rješavati. Od iskapčanja vode prošlo je cca 45 dana a od iskapčanja struje 3 godine. Unaprijed zahvaljujemo.
  3. Punac bi htio prebaciti jedno brojilo struje na sebe. Brojilo glasi na: oca od njegove umrle žene. Dakle otac (vlasnik brojila) je umro i nasljedila ga njegova žena. Onda umrla ta žena i nasljedila ju njezina kćer. Ja trebam rješenja o tim nasljeđivanjima (1. s oca na suprugu i 2. s te supruge na kćer) a rješenje sa kćeri na njezinog muža imamo. Ta rješenje moraju negdje biti pohranjena na sudu. Kako doći do njih? Gdje tražiti? Tko ima pravo tražiti? Unaprijed hvala.
  4. Problem je ovakav: postoji stan na moru u staroj zgradi koji je u vlasništvu dva brata: mlađi ima 84% a stariji 16%. Mlađi brat s vlasništvom od 84% je tražio od starijeg manjinskog vlasnika da mu daruje i prepiše svojih 16% što je ovaj odbio. Nakon toga mlađi brat - većinski vlasnik najavljuje pokretanje postupka kojim će tužiti starijeg brata za određeni novčani iznos jer ovaj (16% vlasnik) nije sudjelovao u održavanju i popravcima zgrade. Činjenice su da je mlađi brat godinama živio u Americi i uopće nije dolazio ni sudjelovao u održavanju stana. Stariji brat je pak 2-3 puta boravio u tom stanu preko ljeta dok je imao mogućnosti. Postojali su nagomilani neplaćeni računi. Sada je stariji brat vrlo lošeg imovinskog stanja i nema mogućnosti za parničenje što mlađi brat zna i zbog čega je vjerojatno pokrenuo postupak kako bi stekao vlasništvo 1/1 nad nekretninom. Pretpostavka je da je mlađi brat prenapuhao troškove održavanja kojima je, vjerojatno, dodao i iznose neplaćenih računa pa bi se u tom slučaju to moralo sporiti na sudu. Kada je mlađi brat svoj naslijeđeni dio od 16% povećao na 84% tako da mu je sada već bivši treći vlasnik (druga supruga njihovog oca koji je umro i ostavio stan u vlasništvu 16% + 16% sinovima i 68% drugoj ženi i takvo je stanje sada u zemljišnoj knjizi) tada je pokazao i interes za 100% vlasništvom. Zanima me što namjerava mlađi brat odn. po kojem zakonu i po kojem osnovu može tužiti starijeg brata s ciljem konačnog stjecanja 1/1 vlasništva? Stariji brat svjestan svoje situacije sada želi darovnim ugovorom svojoj kćeri pokloniti svoj dio nekretnine kako bi se ova mogla suprotstaviti postupku kojim mlađi brat želi doći do vlasništva. Obzirom da još nema nikakvog papira (aka poziva na sud i broja spisa) pitanje je kako sastaviti punomoć o zastupanju pred sudom i da li ta punomoć može glasiti i na kćer starijeg brata i na njezinog supruga? Da li onda kćer i suprug (tj. potpisnik ovog napisa) mogu s tom punomoći angažirati odvjetnika? Obzirom na darovni ugovor pretpostavljam da bi puno pomoglo kada bi se kćer starijeg brata uspjela upisati u zemljišne knjige prije nego što mlađi brat stavi plombu radi pokrenutog postupka i kako to izvesti? Na zemljišnom izvatku (Internet verzija) navedena je jedna postojeća plomba (broj-2006) pa me zanima kako saznati na što se odnosi ta plomba (jer se u biti radi o zgradi sa tri stana gdje su svi upisani kao suvlasnici zgrade, a navedeni stan je jedan od ta tri stana, pa se možda radi o plombi na drugi dio nekretnine), da li je moguće to telefonom saznati? Moram li ja biti odvjetnik da saznam o čemu se radi? Koji je mogući pravni put za očuvanje tog malog djela nekretnine u obitelji starijeg brata? Što bi vi preporučili? Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija