Jump to content

lola_111

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je lola_111 objavio

  1. Poštovani,

    imam pitanje slicno kao pboric.

    Prijatelj je napuhao 0,76 što nakon tolerancije iznosi 0,66, te dobio 1000 kn kazne i 1 mj bez dozvole, odnosno ako plati u roku 8 dana 666,67 kn plus 100 kn troskova.

    Sutra ističe osmi dan, pa molim brzi odgovor ako nije problem:

    1) da li se može u prigovoru tražiti i smanjenje novčane kazne i zaštitne mjere ( tj da li postoji mogućnost da se novčana kazna ukine ili bude manja od tih 666, 67 kn )?

    2) da li treba platit te 2/3 i ako se šalje prigovor ( to je bio savjet policajca )

    3 mogu li narast troškovi sudskog postupka ili kazne u tom slučaju?

    Nema ranije osudjivanosti ( jedino sudar od prije xy god gdje je bila podijeljena odgovornost i kazna za to, za alkohol nema ).

    Osoba je u radnom odnosu, ali podstanar i financira bolesne roditelje koji su u mirovini i curu koja je nezaposlena .

    hvala

  2. Pa dobro - sada najvjerojatnije ne bi trajalo tako dugo. Najvjerojatnije. :)

     

     

     

    Moram se ispraviti. Nije kolega "zeznuo", već se zakon promijenio. I to je razlog promjene nadležnog tijela za odlučivanje. Ali nije razlog izgubljenog vremena.

     

     

     

    Na temelju odredbe članka 5. stavka 1. Zakona o sudskim pristojbama - pristojbe u upravnom sporu plaćaju se samo ako sud odbije ili odbaci tužbu (prijedlog). Na temelju Tar. br. 29a) stavka 4. Tarife sudskih pristojbi, za prijedlog o ocjeni zakonitosti općih akata plaća se pristojba od 2.000,00 kn, a na temelju Tar. 30a) stavak 4. u svezi sa stavkom 2. istoga članka Tarife, za prvostupanjsku odluku Visokog upravnog suda, ako vrijednost spora nije procjenjiva, plaća se pristojba od 500,00 kn.

     

    Drugim riječima - ukoliko sud odbije ili odbaci prijedlog, konačan ceh bi mogao biti 2.500,00 kn. Ne računajući eventualne troškove odvjetnika (ako bi ih bilo).

     

     

     

    Dopis od odvjetnika (poštom preporučeno s povratnicom) dekanu uz upozorenje da, ukoliko izostane očitovanje - slijedi prijedlog.

     

    Ili druga opcija - izaći u medije, pa neka oni naprave "svoje". Ako će im ova tema biti zanimljiva.

     

     

     

    Piše u Statutu Fakulteta. U pravilu je to dekan.

     

     

     

    Razumijem vas u potpunosti, ali još jednom, u vašem slučaju skrećem pozornost na odredbu čl. 83. st. 1. Zakona o upravnim sporovima i rok koji mora biti ispoštovan.

     

     

    G-man, hvala puno !

    Iako sumnjam da ću išta postići, Vaš angažman je za svaku pohvalu, ne samo u mom slučaju, nego općenito !

  3. Moj problem je da sam se zaposlio prije cca. 1.5 godine kao radnik sa završenom SSS i radio sam u toj firmi 3,7 g. Tako da u radnoj knjižici imam spomenutog iskustva, ali kao radnik sa završenom srednjom školom. U međuvremenu sam završio ekonomski fakultet i nemam iskustva u mojoj struci, financije.

    Bio sam na testiranju ministarstva i rečeno mi je da, imam radnog staža u struci, na što sam ja poludio i otišao odmah to riješiti.

    Otišao odmah na burzu i na mirovinsko, jer mi je teta iz burze :baba: rekla da idem pogledati da je tamo uvedeno krivo, ali tamo fino piše da sam bio zaposlen kao SSS.

    Molim Vas odgovor jer imam pravo tražiti posao kao "stručno osposobljavanje bez radnog odnosa"?

     

    Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

     

     

     

     

    STručno osposobljavanje se odnosi samo na osobe bez ikakvog radnog staža, ne onog u struci. Poprilično sam sigurna u to, a mislim da mi je i teta na burzi davno to rekla, ne vjerujem da se išta mijenjalo po tom pitanju.

    Dakle, i 1 dan se broji.

    I kod mene je takva situacija.

  4. I samo još, kako bi Vi " prisilili " fakultet da vam pošalje ikakav odgovor, da barem imate nekakav papir ? Jer oni se uvijek ogluše na pismeno, a usmeno tvrde da ništa o tome ne znaju.

    I tko bi bio odgovorna osoba onda ; voditelj referade, tajnik, ili dekan ( uvijek se sve s referadom rješavalo, odn nije rješavalo, a ostali bi u bilo kakvom kontaktu samo uputili na njih, iako postoji mogućnost prigovora dekanu ) ?

     

    Studenti su masovno oštećeni ovakvim načinom prebacivanja, samo su u pat poziciji dok studiraju, a kad dodju do diplome proteknu rokovi , pa jedino realno za što mislim da bi se možda moglo je povrat barem zadnje godine školarine.

     

    Još jednom hvala.

  5. Hvala.

     

    Znam da otpada bilo kakva druga restitucija, a i novčana je upitna.

     

    Ali petu godinu ( na kojoj nisam trebala niti biti ) sam platila 7 400 kn, a ako je za nš zastara 3 god, pa valjda bi BAREM to mogla, ono nakon svega BAR nešto. A i to pod pretpostavkom da znači Visoki upravni sud donese takvu odluku, a to opet može 5 godina trajati ?

     

    Nisam znala da je potrebno na Visoki slati, niti da je kod ovog dečka što ste ga spomenuli bila kriva nadležnost i da je toliko trajalo dok je došlo na nadležni.

     

    Još samo 1 pitanje, plaća li se kakva naknada/ pristojba VUSH ako se na to odlučim sama, bez odvjetnika ? Znači bilo tko bi trebao moć to učiniti, ali imam li kakav trošak ?

    I da li bi u slučaju da izgubim spor pred ovim sudom morala drugoj strani naknaditi troškove - vrijedi li to i za ovaj sud ?

  6. Nije to, sami smo počeli očitavati, i točno u dan očitavali, i kako kažem - uglavnom bude razlika u 1,2,3 kubika, a onda OBAVEZNO ima 1 mjesec sa cca 20 kubika razlike. Jednostavno nemoguće, ali sat to tako pokaže i to se mora platiti. Izgleda da nekada zrak u njega uđe, a sad kako i zašto i pod kojim uvjetima - nije dokučeno . Vodovod to pretjerano ne zanima, oni vide stanje, dužni ste platiti, i to je to.

  7. Molba je bila fakultetu predana odmah neposredno ( za to nema materijalnih dokaza, ali nekoliko kolega može potvrditi da su i oni to učinili ), ali pisani odgovor nikada nismo dobili.

     

    Ovo za pristranost mi je savršeno jasno, ali uz ovu odluku bi sada možda kraće trajalo ili se varam ? Pa upravo je dotična osoba koja je u sastavu USRH poticala studente na podizanje tužbe radi ovoga ! Mislim da je to bilo i ključno, jer meni barem je to saznanje bilo jako bitno za ovo!

     

    Da li mogu tražiti naknadu štete radi ovoga ? Je li za to nužno da prije toga USRH donese odluku ?

    I da dobijem povrat samo 5-e godine, to je cca 1000 e koje su studentu itekako veliki novci. Da ne govorim o razlici predmeta stari / bolonja i nepriznavanju nekih radi programa po starom/ bolonji ( smiješna izrada programa gdje se jedne godine priznaju ispiti, drugu ne, ove god se opet priznaju i tako ... mene je uhvatila " ta godina " kad mi nisu priznati - isto ne želim insinuirati razlog mada je i više nego jasan) .. uglavnom , mnogo nepravilnosti, živaca i novaca, i da se baš ništa ne može ?

     

    U ovoj PFZG presudi piše da se ona odnosi na sve, ali ako se dobro sjećam ne ukida u cjelosti odredbu o prebacivanju na bolonju, pa ne znam da li bi mogla po osnovi nje tražiti naknadu štete, za zadnju godinu mi zastara nije nastupila ?

     

    Da napomenem samo da su na PFZG osobe koje su bile u mojoj situaciji na kraju vratili na stari program nakon pisanih molbi, a ja sam zajedno s još nekoliko kolega molbu odmah neposredno ostavila u referadi, ali oni su se na to oglušili , odnosno samo nam je usmeno rečeno da nema šanse da to prođe, da je dekan tako odlučio . Taj dekan nedavno biva uhićen radi malverzacija sa školarinama.

    Na mnogim ostalim fakultetima moja generacija je na starom programu .

     

    I također, ima mnogo kolega koji nisu prebačeni, dakle još uvijek su po starom programu, a stariji su ( nemam ja ništa protiv njih , i oni su uz nas ). Znači nikakvog zakonskog uporišta nije bilo, neki su prebačeni, neki nisu, nekima se priznaju ispiti od prije, nekima ne, broj rokova nije isti, a cijena školarina je više nego dupla.

     

    I ako može preporuka nekih odvjetnika specijaliziranih za up u inbox !

  8. Mene zanima da li se u ovom predmetu koji spominjete mogla tražiti hitnost postupka , jer ovakvo donošenje svakako nije u razumnom roku i gubi svaki smisao ?

    U sličnoj sam situaciji na drugom fakultetu, ostao je još diplomski - da li je moguće tražiti povrat sredstava, naknadu štete ili bilo što ?

    Napominjem da je i pri prebacivanju na bolonju došlo do pogreške ( prebačena 1 god prije nego Statut propisuje ) - i na sve upite o povratu fakultet ne odgovara. Dakle ovdje je povreda izvršene i pri tom bolonjskom procesu. Po Zup -u imam pravo prigovora dok povreda traje, ali što nakon mog prigovora - nisu propisane nikakve sankcije , da li mi onda ostaje upravni spor ?

    Ako se već upuštam u upravni spor , da li mi je pametnije podnositi ocjenu zakonitosti te odredbe u Statutu ( da sam uopće prebačena na bolonju ) , i da li se ta odluka može ikako ubrzati ?

    Kolika je zastara u tom slučaju i da li bi se računala od svake školarine ( znači od svake godine pojedinačno ) ?

    Napominjem da nije skroz identična situacija ovoj ( neke odredbe iz tog PFZG statuta ne postoje ), zanima me da li je ustavno i zakonito prebacivanje na bolonju općenito ( što je profesorica up PFZG uvijek tvrdila da jest ) i na što se tu pozvati - zabrana retroaktivnosti - što točno ?

  9. Ovo se i nama dešava ali na način da svaki mjesec bude približno ista kubikaža, a onda obavezno jdnom godišnje bude 3 puta veća, što nikakve logike nema, jer je konstatno isti broj ljudi, iste navike , ista potrošnja, i ne radi se o ljetnom mjesecu. Da curi, valjda bi curila stalno, a ne 1 mjesec u godini. Što u toj situaciji, također u vodovodu tvrde da je tolika potrošnja ? Nekoliko susjeda ima isti problem.

  10. Nije bilo nikakvog bijega, a svaki je platio svoju štetu, jer nije bilo ništa strašno, i nije bilo oduzimanja vozačke pogotovo.

    Po sadašnjem zakonu taj članak se odnosi na brzinu , i to na presporu vožnju !!! Ali kazna nije u tolikom iznosu, pa me zbunjuje to.

    Znači morala bi pogledati zakon iz 2011 pod tim člankom ( čl 51. st 5. ZSPC) ?

    Gledala sam pročišćeni text zakona.

    Za koliko bi se troškovi popeli ako bi naplata išla ovrhom?

    Da li možemo uložiti prigovor na neurednu dostavu, i kako bi se onda računalo uopće vrijeme na prigovor, ako presuda nije dostavljena ??!

    Opomena dakle ne daje mogućnost ulaganja pravnih lijekova.

  11. Da se nadovežem na temu. U obitelji imam 2 slučaja gdje su osobe radile na neodređeno u firmi A ( jedna 3o i nešto god, druga 6 god ), u oba slučaja se dobiva sporazumni raskid ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ug, i u oba slučaja je sada rad na određeno ( dakle, promijenilo se sjedište, naziv firme, poslodavac ), ali navedene osobe bez prekida nastavljaju raditi na istim poslovima u istoj okolini. Radi se o 2 različita poslodavca. U prvom slučaju se pod prisilom moralo potpisati da se odriče otpremnine i neisplaćenih plaća da bi se nastavilo raditi, u drugom ne. Ima li se pravo na otpremninu istekom ovih ugovora na određeno, ako se prenose sva prava i obveze iz firme A na B? Da li se može dokazivati prisila (psihička ) nakon isteka ug u prvom slučaju, ili je potpis razlog za neisplatu otpremnine u 1 slučaju ? Odnosno može li se u 2 slučaju ostvariti otpremnina iako je na određeno, jer je to u suštini isti posao, i nije bilo nikakvog prekida 6 godina ?

  12. Dana 26.1. 2014. dečko dobiva opomenu da nije u roku podmirio kaznu od 3200kn i troškove iz presude izrečene 10. 5. 2011. god. ( o sigurnosti na cestama ).

    Nikada nije dobio nikakvu presudu, uplatnicu, niti zna o čemu se radi . Pretpostavlja jedino da bi mogla biti manja prometna nezgoda ( jer mu ništa drugo ne pada na pamet što bi moglo biti ), ali se dogovorio s oštećenikom bez policije.

    Da li je moguće svejedno da dodje kazna ako nije bilo policije ?

    Što učiniti sada, pisati neki prigovor na neurednu dostavu ili ? Prijateljica je savjetovala otići na sud i tražiti pismeno, zar nije bolja opcija prigovor ( iako ne postoji uputa o pravnom lijeku ) ?

    Da li zastara nastupa 10.5. 2014 ?

     

    Hvala

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija