Jump to content

osana

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je osana objavio

  1. Hvala na savjetima! Sad ne razumijem ako je zastara 1. godinu zašto šalju opomenu pred ovrhu, sa napomenom, ako je plaćeno zanemarite ovu obavjest, Na opomeni piše prema našim evidencijama 1. i 2. mj. 2021. nepodmireno potraživanje. Nastojat ću sutra otići do vukovarske da mi pokažu u ćemu je problem, i hoće li vratiti novac ako je ipak plaćeno. Dali zg holding ima obvezu vratiti što je plaćeno više ? Zanima me dali postoji pravni izraz za vremensku jedinicu " odmah " u zakonu takvog termina nema??? Ako netko zna koliko je to vremena " odmah " Još jednom hvala za pomoć.
  2. poštovani! molim za savjet ako neko ima slićna iskustva. danas mi poštar donio opomenu pred ovrhu od zg. ćistoće. po njima ima neplaćeni račun iz 1, i 2, mjeseca 2021godine što je možda moguće, jer nemam raćun da je plaćeno. nije velika svota, ali je nerazumijem. Pišu da dug platim odmah! a ako je plaćeno,da opomenu smatram nevažečom, stavili su info telefon, na kojem cijeli dan puštaju glazbu! trenutno sam sa temperaturom u krevetu pa me zanima ovo-- odmah-- koliko je to odmah, sad, danas, tjedan??? na poštanskom omotu je jučerašnji datum, a unutra na njihovom zahtjevu 07.09.2022. koliko ima ; odmah ; vremena za plaćanje, njih ne dobijem jer je "veliki broj na liniji" pa su svi zauzeti, samo glazba! ako neko zna koliko je vremena " odmah" unaprijed zahvaljujem, da nemoram, po kiši trćati sa temperaturom. pozdrav svima na super forumu!
  3. Cijenjeni Imam nerazumijevanje pravne sigurnosti za investiranje? Konkretno : brat je prije 18 godoina kupio zemljište od NEvlasnika tj. prodavatelj je bio samo katastarski u posjedu parcle. Parcela nije ušla u ostavinsku raspravu iza pokojnog vlasnika. Prodavateljica zemljišta je prodala bratu posjed, a gruntovnicu će riješit " ubrzo" nakon ostavinske. Brat je ušao u posijed, ali ne i vlasništvo što je i danas na ime pokojne vlasnice. Prije 8 godina pojavljuje se sestra prodavateljice i pokreće ostavinsku raspravu za naknadno pronađenu imovinu tražeći za sebe 1/2 parcele. Brat bojeći se da ostane bez 1/2 parcele darovnim ugovorom polovicu posjeda daruje meni, izvodi geodete na teren i dijeli parcelu. Ostavinsku je proveo javni bilježnik i sestra prodavateljice, postaje zakonski vlasnik, ali je umrla pa se nije upisala u gruntovnicu. U međuvremenu je zemljište postalo građevinsko, sad me brat uvjerava da idemo u zajednićku investiciju ( apartmani ), a vlasništvo će uskoro 20god., biti riješeno dosjelošću. Brat je koristio i svoju i "moju" parcelu, a ja sam je samo jednom vidjela, jer živjela sam u njemačkoj. Mogu li ja postati vlasnik dosjelošću parcele koju realno nisam koristila, mislim preko bratove dosjelosti na obje parcele?
  4. Poštovani Imamo jedan kompliciran problem. Suprug i ja živjeli smo u njemačkoj, a u našoj kući smo pustili prognanike iz okolice Osijeka . Od 1995 do nedavno sve je bilo korektno sa obje strane: oni su uredno održavali kuću, koristili vrt, voćnjak, šumu.. za što smo im dali punomoć. Redovno plaćali račune, čak i nešto ulagali u održavanje kuće. Sve za pohvaliti. Problem nastaje našim povratkom . Nama kao umirovljenicima ne trebaju dvije kuće, pa smo odlućili prodati ovu u kojoj su prognanici, ali oni jednostavno ne planiraju iseliti, iako im je država potpuno obnovila njihovu kuću, koja je prazna, poćeli su graditi još jednu u okolici Velike Gorice Na naše pokušaje da se korektno u razumnom roku od 5 mjeseci oslobodi kuća za prodaju, oni jednostavno odkantaju da će se iseliti kad završe sa izgradnjom nove kuče, a da ih povratak u selo kraj osijeka ne zanima. Molim za pomoć, ako netko ima slična iskustva, jer bi htjeli izbjeći sudsku deložaciju za koju su nam u policiji rekli da je to u nadležnosti pravosuđa a ne njihovoj. Prebivalište imaju na našoj adresi uz našu suglasnost, vlasništvo ne osporavaju, slažu se sa prodajom kuće, ali iseliti će se kada ih bude volja. Jesmo li mi glupi ili su hrvatski zakoni takvi da nas stavljaju u bespomoćnu situaciju, koju ja ne razumijem? Svaki savjet dobro bi nam došao!
  5. Hvala na pomoći i to bi bilo najbolje, ako je ostavina provedena po zakonu! Ak je javni bilježnik zabrljao da nam se kasnije ne pojave repovi nepravilnosti??? Još jednom zahvaljujem na pomoći!
  6. Da 2. nasljednog reda, a obrazloženje riješenja samo spominje da su svekar i svekrva bili živi u trenutku pokretanja ostavinskog postupka. Nešto slićno sam našla u ostavinskoj za poginulog branitelja, ali je njegova sestra nasljednica 1.reda. Neznam može li se ostavinska ponoviti ili je ostaviti tako kako je, ili tražiti ispravak,ili...Hvala za svaki savijet!
  7. Hvala na pomoći! I ja cijelo vrijeme mislim da se javni bilježnik zahebao , kad je fakat napisao / zakonski nasljednik 2. nasljednog reda/ a u obrazloženju riješenja , samo utvrdio da su roditelji ostavitelja bili živi u vrijeme pokretanja ostavinskog postupka.Isto i da je ostaviteljev brat pozvan na ostavinsku po pravu predstavljanja??? I što sad / tražiti ponavljanje ostavinske/ ili je ovo u okvirima zakona ili je greška, ili loše obrazloženo, vodjeno...Kuća je gruntovno prešla na supruga--a jeli sve odradjeno zakonski???Ili će biti nepotrebni petljancija! Ako znate za slićan primjer bila bi zahvalna na savjetu! Unaprijed hvala!
  8. Poštovani! Molim za pomoć u tumaćenju ostavinske. Ukratko; Suprugov pokojni brat iza sebe nije ostavio djece niti supruge. U trenutku smrti oba roditelja ( svekar i svekrva ) su bili živi. Ostavinska rasprava pokrenuta i 20 dana od pokretanja ostavinske u prometu smrtno stradaju oba ostaviteljeva roditelja . Ostavinska je nastavljena i moj suprug pravomoćnim riješenjem proglašen jedinim nasljednikom bratove kuće. Ali ? kao nasljednik 2 reda? Može mi netko pojasnit, jeli u konkretnom slućaju u pitanju 1. ili 2 nasljedni red? ČL.129 st1 / Utrenutku ostaviteljeve smrti nasljednik stjeće nasljedno pravo i na njega po sili zakona prelazi ostavina umrle osobe, ćime postaje njegovo nasljedstvo./ Ako netko zna da mi pojasni!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija