Jump to content

zraka_sunca

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je zraka_sunca objavio

  1. Za drzavljane EU vrijedi kao za drzavljane HR,dok državljani ostalih zemalja uz suglasnost Ministarstva pravosuđa.

    Suglasnost mogu dobiti državljani onih zemalja s kojima Republika Hrvatska ima potpisan ugovor o reciprocitetu, a u izuzetnim slučajevima i ostali. Ako strani državljanin ima osnovanu firmu u Hrvatskoj, onda može kupovati nekretnine bez ograničenja, pa i poljoprivredna zemljišta.

    Postupak za dobijanje suglasnosti je slijedeći:

    Kada se strani državljanin odluči za kupovinu nekretnina, zaključuje kupoprodajni ugovor s prodavateljem, koji u tom trenutku ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika, te ga uz određenu dokumentaciju dostavlja Ministarstvu pravosuđa u Zagrebu.Dobro znam da se takve suglasnosti čekaju relativno dugo, po godinu i dvije. U međuvremenu moguće je u nekim slučajevima izvršiti predbilježbu prava vlasništva na nekretninama u gruntovnim knjigama kao garanciju za kupca dok ne dobije suglasnost Ministarstva (neke gruntovnice to odbijaju da učine). Kada dobije suglasnost, tek tada može izvršiti uknjižbu vlasništva na svoje ime i platiti porez na promet nekretnina. Većina prodavatelja traži da se odmah izvrši cjelokupna isplata i uđe u posjed nekretnina. Strani državljani koji osnuju ili imaju osnovano poduzeće u Hrvatskoj mogu neograničeno kupovati nekretnine kao vlasništvo tog poduzeća...

    Valja naglasiti da se reciprocitet u odnosu HR-BiH,nedovodi u pitanje,buduci da mi je vrlo dobro poznata situacija po pitanju kupoprodaje nekretnina na podrucju BiH,od strane HR drzavljana.

     

    Ne kontam...Kako ja kao državljanin HR mogu u BIH kupiti nekretninu osim ako ne otvorim firmu?!

    Jel možete malo pojasniti, ako nije problem, kupnju nekretnine u BiH od strane HR državljana? Hvala

  2. Ako je majka za života otišla u penziju te prebacila/prepustila obrt svojoj kćerci, te se obrt vodi na kćerku, a također je prebacila priključak struje na kćerkino ime, poslije smrti majke da li je kćerka stekla pravo na taj prikljucak struje dosjelošču u odnosu na braću i sestre.

    Kćerka je plačala raćune struje dok je imala obrt, takodjer plaća i sad, al obrt više nema.

     

    Hvala!

  3. protekli prekluzivni rokovi.

     

    Mislite na subjektivni i objektivni rok? Pa osoba B moze reći da je ''jučer vidjela'' tj.od dana saznanja. Znaći u ovom slućaju ide tužba za povrat vlasništva u posjed ili tužba za smetanje prava vlasništva?!

     

    Matrix76 hvala!

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija