Jump to content

IvaM

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ok, neke su mi stvari jasnije. Vezano za zastaru zahtjeva za povrat uloženog o kojem se roku radi. Da bi približila dakle u renovaciju da bi kuća uopće bila useljiva se startalo odmah, dakle prije više od 30godina, drveni podovi su izmijenjeni i stavljale su se dvije ploče, obnovljeni su svi vanjski zidovi i unutrašnje prostorije, sanitarni čvorovi i sl. Prije 15tak godina se stavljalo centralno grijanje u cijelu kuću i promijenjeni su svi zatvori iz drvenih u pvc, a prije 10tak godina se podizala visina kuće i stavljao krov. Unutrašnje renovacije su konstantne u tih 30 godina, jer se prenamijenilo nekoliko puta da bi se dobile neke nove stambene prostorije i dobila bolja iskoristivost kuće. Nova fasada je rađena prije otprilike 5 godina. To je veliko vremensko razdoblje i pretpostavljam da je zastara nastupila. Dakle sve je rađeno u dobroj vjeri da će se dogovora držati obje strane i suvlasnica nije nikada iskazala neki prigovor. Bez obzira na te naše naivne dogovore, da li sud gleda na to kao neko dobrovoljno ulaganje ili suvlasnica koja je uložila ima neka prava na povrat tih ulaganja s obzirom da ova druga nije nikada prigovorila na to ulaganje.
  2. Nova sam na forumu pa ne znam da li treba otvarati novi topic ili mogu svoj problem sa suvlasništvom iznijeti ovdje i zamoliti za savjet. Naime preko 30 godina živim sa svojom obitelji u kući. Dakle kuća je u tom periodu preko nekoliko puta renovirana, nadograđivana, dio kuće je i u podnajmu te se dio kuće i iznajmljuje turistima. Kuća je 1/2 moje vlasništvo, a 1/2 sestrino i dobili smo je darovnim ugovorom od bake koja je direktno na nas prepisala kuću. Naime prije 30tak godina, sestra i ja, i naši roditelji smo se dogovorili da ću kuću koja je tada bila stara i jedva prikladna za stanovanje dobiti ja sa tek osnovanom obitelji, dok će sestra naslijediti roditeljsku kuću u kojoj je sa svojom obitelji ostala stanovati zajedno sa našim roditeljima u jednom dijelu, te će dobiti u vlasništvo osim te kuće i dodatni teren uz kuću. U tom trenutku to je bila fer dioba. Roditelji su još živi i prisebni i potvrđuju taj dogovor. Prolazile su godine i u tom periodu kao što sam i napisala, kuću smo koristili isključivo mi, preuređivali je i renovirali te iznajmljivali, dakle stjecali i nekakvu korist od nje. Sestra nikada nije iskazivala neki prigovor i poštovala je taj dogovor. Planirali smo sve dokumente o vlasništvu raskrstiti kada nam roditelja ne bude i prilikom ostavinske rasprave u korist sestre odreći se dijela kuće i terena, a da onda mi steknemo pravo vlasništva nad kućom 1/1 nekakvim kupoprodajnim ugovorom ili kako to već ide a da se minimalno plate porezi. U međuvremenu odnosi su bili idealni i nikada nitko nije spominjao ili nešto poduzimao da se tog dogovora neće pridržavati. Sve do sada... Dakle, koja su moja prava, ako sestra odluči prekršiti naš dogovor? Kako dokazati koliko smo mi u preko 30 godina uložili u kuću upravo iz razloga što smo mislili da je dogovor na snazi. Da li ona može npr. useliti u kuću bez mog pristanka i zahtijevati npr. pola najma od prostora koji iznajmljujemo? U kuću u kojoj su oni ostali nisu uložili vjerojatno ni lipe. Da li sud do kojeg će vjerojatno doći uopće priznaje usmeni dogovor zbog kojeg smo mi u dobroj vjeri uložili u kuću vjerojatno duplo više od vrijednosti koju je imala u trenutku našeg dogovora? Pretpostavljam da bi naši roditelji bili svjedoci da je dogovor zaista bio takav. Za koje zakonsko područje da tražim odvjetnika? Što nam je činiti? Unaprijed hvala.
  3. Lokalna samouprava, općina, je donijela Odluku na razini općinskog vijeća o visini naknade za korištenje javnih površina, npr. štandova, štekata,... tako i za postavljanje reklama. Nemamo neki poseban ugovor, reklamu smo postavili, a oni nama ispostave račun svake godine u 8 mjesecu za tu godinu/sezonu.
  4. Dobila sam posljednju opomenu od općine, lokalne samouprave, za plaćanje dvaju računa za reklamu na javnoj površini, jedan je sa rokom dospijeća u 8 mj /2012 a drugi u 8mj/2013. Molim vas za informaciju koji je rok zastare u tom slučaju, dali je 3 godine kao kod komunalne naknade ili je možda 1 godinu kao za obične račune? Koja je procedura kod prisilne naplate? Sad sam dobila rok do 13.06.2014 da platim ili će oni pokrenuti prisilnu naplatu. Da li eventualni prigovor moram poslati odma tj. do tog roka ili ću dobiti još kakvu obavijest prije prisilne naplate pa da eventualno tada uložim prigovor? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija