Jump to content

jadojadni

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani "ude", "G-man" i "trozubac"! Hvala na pomoći! Uspio sam ishoditi Rješenje o nasljeđivanju na temelju kojeg je izvršen upis u zemljišne knjige. Sada slijedi bitka.. Pozdrav
  2. Trozubac, hvala na odgovoru. Ako sam dobro razumio, to znači da uvid i presliku svih isprava na temelju kojih je izvršen upis u zemljišne knjige može zatražiti bilo koja osoba, čak i ona koja nema nikakve veze s predmetom i bez ikakvih posebnih dokumenata, osim možda osobne iskaznice?
  3. G-man, Hvala na odgovoru, znam da svatko može dobiti uvid u zemljišne knjige te može vidjeti na osnovu čega je netko (u ovom slučaju moje tetke) izvršio upis u njih (u ovom slučaju na osnovu Rješenja o nasljeđivanju), kao što sam i ja vidio na internetu prema broju zemljišne čestice. Međutim, mene zanima da li mogu dobiti uvid ili kopiju samog Rješenja o nasljeđivanju na temelju kojeg je izvršen upis u zemljišne knjige, jer se sam sadržaj Rješenja ne može vidjeti na internetu kroz zemljišnik?
  4. Poštovani „ude“! Hvala na odgovoru. S obzirom da se radi o mjesno nadležnom sudu koji je u drugom gradu, daleko od mog mjesta prebivališta, ako znate, da li bi mi mogli Vi ili netko drugi odgovoriti na ostala pitanja, tj. koji su mi dokumenti potrebni, odn. koje moram priložiti da bih dobio kopiju Rješenja iz gruntovnice na temelju kojeg su se moje tetke upisale na nekretnine i da li to može napraviti neka druga osoba u moje ime i da li toj osobi treba moja pisana punomoć. Tako da prije nego se uputim tamo, imam sve što mi je potrebno, odn. da to učini osoba koju bih ovlastio i uštedim troškove putovanja. Pozdrav
  5. Molim dobre poznavatelje zakona za savjet u vezi sljedećeg: Moja baka (udovica) je umrla početkom 2013. godine. Imala je dvije kćeri i sina (mog oca). Moj otac je umro prije moje bake te sam ja, kao njegovo jedno dijete, ujedno i jedini zakonski nasljednik bake umjesto mog oca, kao njen potomak. Dakle, ja, zajedno s moje dvije tetke, smo zakonski nasljednici. Do dana današnjeg ja nisam pozvan na ostavinsku raspravu. Na upite mojim tetkama o ostavinskoj raspravi, što je s tim, kad će to biti, one daju glupave odgovore. Mlađa se žali da je baka sa starijom tetkom (s kojom je i živjela) potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju te da je sve ona dobila. Starija pak kaže da ću ja dobiti svoj dio kad se proda kuća. Mislim se, kakav dio, kakva prodaja kuće, kad po mom (dotadašnjem) saznanju nije ni bila ostavinska rasprava, jer na nju nisam ni pozvan, niti sam dobio ikakvo rješenje ako je ista bila provedena. To mi je pobudilo sumnju, pa sam čačkao po internetu, tj. katastru i zemljišnim knjigama te se pregledom vlasništva kuće šokirao kad sam ugledao da su se obje moje tetke upisale kao vlasnice (svaka 1/2) na temelju pravomoćnog Rješenja o nasljeđivanju donesenog krajem 2013. godine koje je proveo javni bilježnik!? Palo mi je na pamet da je možda baka ostavila oporuku kojom proglašava moje tetke jedinim nasljednicama, ali valjda bih i ja bio pozvan na raspravu u tom slučaju!? S obzirom da imam pravo to znati kao zakonski nasljednik i kao nužni nasljednik. U slučaju da baka nije ostavila oporuku, pada mi na pamet da moje tetke sve to nisu radile meni iza leđa, jer su bile valjda dužne navesti i mene kao nasljednika, ako nisam spomenut u raspravi, odn. nisam primio poziv za istu ili su možda izjavile da moj otac nije imao djece. Sumnju mi podgrijava i to što se mlađa tetka žali da nije dobila ništa, a upisala se uz stariju tetku na kuću i još neko zemljište. A izjava starije da ću dobiti svoj dio kad se proda kuća možda je samo kupovina vremena dok se kuće ne proda, pa su mi manevarske mogućnosti još manje!? Pitanje: 1. Što mi je činiti u ovakvom slučaju? Da li je to možda parnični postupak prema mojim tetkama? Ali na osnovu čega, kad ne znam ni što je u Rješenju? Da li postoji još neki način? 2. Da li imam pravo tražiti uvid u Rješenje o nasljeđivanju, gdje i s kojim dokumentima? Da li je to možda kod dotičnog javnog bilježnika ili mjesno nadležnog općinskog suda, a od dokumenata možda moj rodni list iz kojeg se vidi tko mi je otac, očev rodni list iz kojeg se vidi tko mu je majka (moja baka) te očev smrtni list da se vidi da on ne može biti nasljednik nego ja? Možda još nešto? 3. Ako imam pravo tražiti uvid u to Rješenje, da li umjesto mene to može učiniti bilo koja druga fizička osoba koju ja za to ovlastim?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija