Jump to content

blue

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja. Nakon pokrenute tužbe za razvod braka (s moje strane), koji je prešao u sporazumni išli smo na posredovanje CZSS, s kojim sam izrazito nezadovoljna. Socijalna radnica i psihologinja su se ponašale očito pristrano, neprofesionalno, do te mjere da sam razmišljala zatražiti posredovanje na nekom drugom mjestu. No kako sam željela da se to što prije okonča, postupak posredovanja se otegnuo i nastavio. Stručno mišljenje CZSS koje trebam dostaviti sudu je napisano na način da su bitne stvari koje realno prikazuju bračnu situaciju izostavljene, da je njegova obitelj opisana u posve drugom svjetlu (iako sam ja pri posredovanju navela stvarnu situaciju) od onog realnog, a što je bitno za dobivanje potpunog dojma. Također, svi razlozi koje smatram ključnima za prekid bračne zajednice su "ublaženi" i posve je očita potreba za prikazivanjem situacije drugačijom od one kakva je. Ja sam obiteljsku situaciju (odgoj moje obitelji i ostalo) opisala realno, što je i navedeno, dok je potpuno druga situacija sa suprugom. Disfunkcionalnu obitelj kakvu je imao gospođe iz centra su opisale kao složnu i sređenu. Propust su napravile i pri iznošenju netočnih navoda koji se tiču nekih osnovnih podataka vezanih za datume, zdravstveno stanje djeteta, što očito prikazuje da me nisu pažljivo ni slušale, a prema vlastitom nahođenju pristrano su (postoje razlozi, nažalost nedokazivi, radi kojih ih smatram pristranima) napisale i stručno mišljenje. Njegovo ponašanje pri posredovanju su opisale u skladu sa svojom pristranošću. Ja sam kroz to posredovanje doživjela neugodne trenutke u kojima su mi se imputirale rečenice koje nisam izgovorila (reagirala sam naravno), i ostale neprofesionalne činjenice kao negiranje onoga što sam realno i iskreno pokušavala objasniti, podsmjehivanje i sl. Ogorčena sam i razočarana takvom neprofesionalnošću i zgrožena neistinom kojom odiše cijelo to stručno mišljenje. Što mogu učiniti po tom pitanju, kome da se obratim, mogu li se žaliti na njihovo stručno mišljenje, na koji način da objasnim stvarnu situaciju jer to smatram jako bitnim za rješavanje cijelog tog procesa????
  2. Iako mi ovo nije toliko važno (želja mi je da sve što prije završi), zanima me, u slučaju da roditelj koji ne živi s djetetom ima izuzetno visoka primanja, da li sud i u tom slučaju visinu alimentacije određuje prema potrebama djeteta (što je u Hr isplao stvarno smiješno) ili se ipak u obzir uzima određeni postotak primanja?
  3. Molim vas odgovore na neka pitanja. 1. Koliko košta postupak podizanja tužbe za razvod braka i njezino provođenje? I imam li ikakvo pravo olakšavanja troškova tlužbe, npr. zahtijevati da tužena strana plati polovicu troškova? 2. Imam li pravo sama predložiti ustanovu za posredovnje pri postupku mirenja? (npr. obiteljski centar) 3. Može li obiteljski centar sudjelovati u postupku razvoda braka oko pitanja vezanih za dobrobit djeteta, ili je to samo posao CZSS? 4. Postoji li pravo zabrane viđanja pojedinih članova obitelji ako se može dokazati da oni štete djetetu? (ne radi se o roditelju djeteta već o njegovoj užoj obitelji) I koliko je to zapravo moguće dokazati budući da se ne radi o fizičkom zlostavljanju? Bavi li se time CZSS? 5. Što ako se roditelji pri CZSS nikako ne mogu dogovoriti oko pojedinosti? Kako sud u tom slučaju reagira? Unaprijed zahvaljujem i svesrdno molim za odgovor.
  4. Ne znam da li sam na dobro mjesto postavila temu, ali imam pitanja na koja tražim odgovor. Suprug i ja ne živimo više zajedno, već duže vrijeme ali se nismo još službeno razveli. Prije godinu i pol dana sam mu pristala biti jamac za kredit koji je digao na svoju firmu (žena u banci mi je govorila da nema problema ako on ne bude plaćao kredi t jer on jamči svojom imovinom iz firme i firmom). I naravno, da bi mi se osvećivao, danas vidim da imam za platiti ratu njegovog kredita. Ja sam u jako nezavidnoj situaciji, radim, ali plaću ne dobivam. Ne znam ni otkuda bih mogla platiti to. A s druge strane, što je s tim da banka može sjesti na njegovu imovinu? Pokretninu koja je na firmi, i sl.
  5. Hvala vam. Visina alimentacije se, koliko znam, može utvrditi i prema postotku u odnosu na primanja roditelja. p.s. ako sudac ne odredi odmah administrativnu zabranu, mogu li je ja zatražiti, i trebam li to onda već prvi put na sudu?
  6. Pozdrav, molim vas da mi objasnite proces u sporazumnom rzvodu - suprug i ja se namjeravamo rastati. 1. Što, kako, gdje? 2. Također, zanima me određuje li se visina alimentacije prema visini primanja onog roditelja koji ne živi s djetetom (čula sam i slučajeva da je visina alimentacije određena prema potrebama djeteta neovisno o plaći roditelja)? Ako da, o kojem se postotku radi? 3. I treće, zanima me na koji način postići da se plaća roditelja koji plaća alimentaciju automatski umanjuje za iznos alimentacije? hvala
  7. Molim vas da mi objasnite razliku između dužnika i sudužnika, te me zanima da li sudužnik mora biti u stalnom radnom odnosu? Da li je moguće biti sudužnik u slučaju da osoba sudužnik nije trajno (ili uopće)zaposlena a dužnik, npr. bračni partner, jamči otplatu kredita iznosom životnog osiguranja čija je osigurnina prepisana na partnera, u ovom slučaju sudužnika. I može li sudužnik za vrijeme trajanje otplate kredita dužnika podizati bilo kakav vlastiti kredit? Zahvaljujem.
  8. pozdrav svima! Molim za odgovor; suprug i ja se mislimo rastati; stan je državni; još nije u otkupu (područje posebne državne skrbi); glasi na njegovo ime. Imamo malodobno dijete. Kakve su šanse da dijete i ja dobijemo stan ako nam ga suprug ne bi htio prepustiti? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija