Jump to content

zozef

Korisnik
  • Broj objava

    408
  • registrirao se

Objave koje je zozef objavio

  1. prije 15 sati , malicovjek je napisao:

    Postovani ako dobro citam clanak 47., ZOHBDR-a pravo na braniteljsku obiteljsku mirovinu bi trebala steci kad navrsi 50 godina zivota, citiram:

    "Članak 47.

    (1) Bračni ili izvanbračni drug umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, osim bračnog ili izvanbračnog druga umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz članka 46. ovoga Zakona, osiguranika ili korisnika prijevremene starosne, starosne, invalidske mirovine zbog potpunog ili djelomičnog gubitka radne sposobnosti ili najniže mirovine stječe pravo na obiteljsku mirovinu kada navrši 50 godina života, pod uvjetom da ima navršenih 40 godina života u trenutku smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata odnosno hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata."

    Kako pisete da je ona imala 44 godine u trenutku smrti supruga pravo joj je nesporno.

    Pravo na obiteljsku mirovinu i dalje nama po novom ZOMO-u, jer je tamo uvjet da je morala u trenutku smrti supruga imati 45 godina, a sto ona u tom trenutku nije imala.

    Ako bi imala pravo ,kako bi joj se obračunala mirovina.Dali bi imala pravo po mužu civilna, ili bi išla najniža braniteljska.

  2. Prijateljica navršava 48 godina ,udovica je dragovoljca hrvatskog branitelja.Udovica je od svoje 44 godine.Pošto je po starom zakonu ostala prikraćena,to jest nije apsolutno ništa NIJE  mogla ishoditi niti joj je prošli zakon nešto omogućavao u budućnosti.Sada po novom zakonu navodno ima šanse sa 50 godina ostvariti mirovinu.Muž joj je imao oko 400 dana rata.Dali bi neko mogao pojasniti ima li kakvo pravo i koliko bi to bilo I KADA  iz podataka koje sam napisao.Hvala unaprijed.

  3. , Kompa je napisao:

    13000 mirovina boraca NOB-a jesu prve na redu jer je od rata prošlo 74 godine, što bi značilo da najmlađi živući birac NOBa danas ima preko 90 godina i takvih je 13000. 

    Što se tiče braniteljskih mirovina, slušao sam na radiju Pavića u jednoj emisiji, izjavio je da je od " povlaštenih" mirovina 80% braniteljskih, da treba napraviti analizu i vidjeti koliko ih je od tih 80%, odnosno u kojem omjeru ostvareno po općim a koliko po posebnim pripisima ( to su oni omjeri, rat-ostalo), pa će onda vidjeti što i kako dalje s njima. 

    Uglavnom, iz njegova govora dalo se zaključiti, da su u vladi svjesni da ne smiju ići na opće smanjivanje materijalnih prava braniteljima jer bi moglo doći do večih socijalnih nemira. 

    Uglavnom to je za sada toliko od ministra što je izjavljivao u radio emisijama. 

    Tako da se otprilike može isčitati u kojem sjmeru će ići. Pratizani i analiza omjera po općim ali i po posebnim uvjetima. Rekao je da je veliki broj braniteljskih mirovina dijelim ostvaren i radom, odnosno uplatama iz plaća za mirovinsko, a dijelom iz posebnih propisa. Tako da nisu sve braniteljske mirovine ostvarene u cijelosti po posebnim uvjetima. Što i je točno. Evo ja sam u mirovini 50 - 50.

    I ja isto.50-50

  4. Neznam baš jeli pitanje za ovu temu.Onako u razgovoru prijatelja zanima ima li pravo u slučaju smrti supruge on na neki dio njene mirovine uz svoju i obrnuto ,Ima li ona uz svoju pravo na njegovu i koliko,u slučaju njegove smrti NJegova mirovina je braniteljska invalidska  opća 4900 kn ,njena 1400 kn invalidska profesionalna,civilna.

  5. prije 3 sati , prof je napisao:

    Poštovani zozef, za Vas najniža starosna mirovina po općem propisu ZOMO dana 01.04.2018.g. za 45.g. ukupnog mirovinskog staža iznosi 2.787,30 kn  ili  za 46.g. ukupnog mirovinskog staža iznosi 2.849,24 kn.

    Vidite tablicu u privitku.

    Lijep pozdrav

    Najniža starosna ili invalidska mirovina po opem propisu-ZOMO-12.03.2018.xls

    Poš profesor. Ovo nije izrčun za mene već usluga. Pogledao sam tablicu,sve mi je jasno,samo još jedno pitanje.Dali je ovdje uračunato i vojni dio 27 posto i penalizacija staža preko 41 godinu.

  6. prije 3 sati , malicovjek je napisao:

    Nista ne kosta da si proba izracunati mirovinu, da zna na cemu je, mozda dobije i vecu nego sto mu je sad naknada na bolovanju:

     

    Nije trenutno u stanju sve to izganjati,trenutno otežano hoda par metara a ne služi se kompjuterom.Kad završi liječenje krenut će s tim.

     

  7. , prof je napisao:

    Poštovani zozef,

    Neka Vaš prijatelj obavezno proba unijeti svoje podatke u  tablicu u privitku, njemu je solidna minimalna starosna mirovina po općem propisu ZOMO ako stvarno ima 48.g. mirovinskog staža (2.945 kn) odmah.

    Minimalna starosna braniteljska mirovina od 01.01.2019.g. iznosila bi mu oko 2.860 kn (2.560 + 600 x 0,5 kn, to jest  2560 + 300 kn) prema sadašnjoj aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM).

    Najniža starosna ili invalidska mirovina po općem propisu - ZOMO - 28.12.2017.xls

    Poštovani,prijatelj je na bolovanju ima 3100 kn mjeseno bolovanja pa je možda najbolje da još pričeka jer taj iznos svakako premašuje iznos bilo koje eventualne mirovine.

  8. Poštovani trebam jedan savjet,u biti pojašnjenje.Prijatelj je nastradao u saobraćaji i sigurno neće više biti spsoban za rad. E sad dolazi  ono zanimljivije,on nije vodio računa o sebi pa mu se dogodilo da je dosta toga fulao.Naime rođen je 1956,ima 48 godina čistog staža bez ikakvih benificija.Čak je teta na mirovinskom više puta zbrajala nevjerujući da on ima toliki staž.Počeo raditi sa 16 godina.Ako ide u starosnu 60 -41 godina bila bi sigurno mala,invalidska koju bi sigurno dobio još manja.E sad ostaje minimalna braniteljska koja bi po našem izračunu trebala biti oko 2600 plus 600 dana rata,dragovoljac.Zanima me a)koliki bi taj dodatak bio na te dane b)može li odmah podnijeti zahtjev za minimalnu braniteljsku i dali mu se od 1.3. obračunava ovaj dodatak ili mora sa svim nategnuti bolovanje do 1.1 2019 da bi to najpvoljniju mirovinu i ostvario.

     

     

     

  9. prije 1 sat, Mister-X je napisao:

    da li je prijatelj u radnom odnosu,odnosno na bolovanju?....ne traži se minimalna...nego nakon liječenja ,ako bude po mišljenju liječnika nesposoban za posao,napravi invalidsku obradu i ide na mirovinsko...ako dobije mirovinu ,a obračun mirovine bude veči od minimalne braniteljske dobije tu mirovinu,ako bude manja onda dobije minimalnu braniteljsku....i to je to...

    Dovoljan odgovor,on je u radnom odnosu.

     

  10. Postavio bih jedno pitanje za prijatelja.Naime prijatelj je nastradao u saobraćajki i sigurno je da se neće dovoljno oporaviti da bi nastavio raditi.I sami doktori mu kažu da je i da će biti nesposoban za rad.On je branitelj,dragovoljac ,1956 godište,u ratu oko 2,5 godine.Što bi bilo najbolje napraviti ,naravno kad mu se stanje stabilizira.Ići na invalidsku komisiju ili tražiti najnižu braniteljsku ili nešto treće.Molim znalce da malo razbistre vodu oko ovog slučaja.

  11. , ecwashere je napisao:

    lijepo je pravit' ražanj a zec još u šumi.......... pogledajte, počelo jesensko zasijedanje Sabora, 108 točaka dnevnog reda, a "novi zakon" još u šumi, opet nešto kemijaju, na Vladi je isti prošao još prije mjesec dana

    Zadnje riječi predsjedajućeg Furia Radina u petak su bile.Vidimo se u srijedu kad ćemo raspraviti Zakon o hr braniteljima.

  12. mirovina ovisi o činu i dužnosti koju je branitelja obnašao. i statusu HRVI

    mirovina vojaka oko 2.500,00 kuna

    mirovine pukovnika (HRVI) oko 15.000,00 kuna.

    meso + kupus= sarma

     

    OK. Ali ja govorim,ne ulazeći u segmente projeka,u prosječnu mirovinu braniteljsku koja je prikazivana kao abnormalno visoka i s njom se manipuliral a sad sam Mrsić govori o iznosu od 4 i nešto.Tko je ovdje lud.http://www.hrt.hr/enz/otvoreno/387527/

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija