Jump to content

prof

Korisnik
  • Broj objava

    3203
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    213

prof je na 12. travnja zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što prof objavi!

Nedavni posjetitelji profila

32056 pregleda profila

Postignuća

  1. Oprostite, ako ste mislili na invalidske braniteljske mirovine onda to izgleda kao na slici.
  2. Poštovani danci, kao što ste tražili, izvolite na znanje i ravnanje iznos Vaše minimalne braniteljske starosne mirovine. Lp.
  3. Poštovana Bela, b) Polazni faktor za starosnu mirovinu Polazni faktor za određivanje starosne mirovine povećava se osiguraniku koji prvi put stječe pravo na mirovinu nakon navršene starosne dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu i ima 35 godina mirovinskog staža za 0,45% za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a najviše za 5 godina. Osiguraniku - ženi u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2029., koja prvi put stječe pravo na mirovinu i ima najmanje 35 godina mirovinskog staža, mirovina se povećava 0,45% za svaki mjesec koji je protekao od navršene starosne dobi za starosnu mirovinu iz prijelaznog razdoblja (članak 180. ZOMO-a), u 2024. godini računa se od navršene 63 godine i 6 mjeseca života do dana ostvarivanja prava, a u 2025. godini 63 godine i 9 mjeseci života, a najviše za pet godina. Kod Vas se ovaj članak primjenjuje nakon 3.7.2024.g. b) Polazni faktor za starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika Polazni faktor za određivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji prvi put stječe pravo na mirovinu nakon navršene 60. godine života i ima 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju utvrđuje se na način da se polazni faktor 1,0 povećava za 0,15% po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava, a najviše za pet godina. c) Polazni faktor za izračun starosne mirovine osiguranika koji prvi put stječe pravo i koji je navršio 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju prije navršene starosne dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu, povećava se za 0,15% po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika. Nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu polazni faktor povećava se za 0,45% po mjesecu i može iznositi najviše 1,27. Kod Vas se ovaj članak primjenjuje do 1.7.2024.g. https://www.mirovinsko.hr/hr/kako-se-odredjuje-mirovina/188 Zbog svega navedenog iznos starosne mirovine Vam pada ako nastavite raditi nakon 3.7.2024.g., taj pad iznosa starosne mirovine kod Vas bi bio sve do 1.6.2025.g Lp.
  4. Poštovani Mladene, tijekom 2027.g. ostvarujete pravo na priznavanje starosnih mirovina po oba zakona i možete birati isplatu povoljnijeg iznosa mirovine. Molim Vas pogledajte sve slike i iznose Vaših potencijalnih starosnih mirovina ako radite još 2, 3 ili 4 godine nakon 2027.g., mislim da je sve skupa jako dobro. Poseban rast mirovina je zbog rasta polaznog faktora ZOMO, on raste 0,45 % za svaki mjesec rada nakon ostvarenog prvog uvjeta na priznanje starosne mirovine po ZOMO.
  5. Poštovana Bela, kao dugogodišnja osiguranica (više od 41.g. mirovinskog staža) ako idete u starosnu mirovinu s 1.7.2024.g. (prestanak rada 30.6.2024.g) imate 43.g. i 8 mjeseci mirovinskog staža (imate li djece ?) prilikom obračuna iznosa starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji se onda još povećava za 4,8 %. Odlaskom u drugu starosnu mirovinu s nadnevkom 31.12.2024.g. (prestanak rada 30.12.2024.g.) na koju kao žena imate pravo od 3.7.2024.g. imate 44.g. i 2 mjeseca mirovinskog staža a prilikom obračuna iznosa starosne mirovine ista se povećava za 2,25 %. Iznosi mirovina su simulirani uz prosječni vrijednosni bod (pvb) za ukupni radni staž od 1,0000, jer Vaš stvarni pvb nije poznat.
  6. Poštovani jado, jednu godinu i šest mjeseci prije svog 65-tog rođendana ostvarujete pravo na priznavanje braniteljske starosne mirovine, temeljem priznatog broja dana provedenih u borbenom sektoru tijekom Domovinskog rata. Nakon toga možete nastaviti raditi na pola radnog vremena (uz novi ugovor o radu ili djelu) i primati puni iznos starosne braniteljske mirovine. PS Zatražite priznavanje prava na starosnu braniteljsku mirovinu i isplatu za Vas povoljnije mirovine i tako ne tražite obustavu invalidske mirovine kao i svih drugih prava koja Vas uz nju pripadaju. Lp. - https://www.mirovinsko.hr/hr/hrvatski-branitelji-iz-domovinskog-rata/302
  7. Poštovani huskyCRO, žao mi je što Vaš prijatelj nije radio još samo 7 mjeseci i 21 dan te ostvario pravo na minimalnu braniteljsku starosnu mirovinu, ovako ima pravo na minimalnu braniteljsku prijevremenu starosnu mirovinu u iznosima kao na slici:
  8. Poštovani LE_LO, minimalna braniteljska starosna mirovina iznosi kao na slici. Prva mirovina bi iznosila 516,02 : 31 x 4 = Eura, a nakon toga puni iznos minimalne braniteljske mirovine.
  9. Problem je znatno manji pridodani staž u 2024.g. (samo oko 9 mjeseci) u odnosu na pridodani staž u izračunu mirovine iz 2008.g.
  10. Poštovani i dragi Sky, u 2023.g. prosječna bruto plaća je iznosila 19.008 EUR-a. Lp.
  11. Vrstu mirovine određuje povjerenstvo HZMO.
  12. Koju mirovinu koristite određuje povjerenstvo HZMO.
  13. Kad ste rođeni i koliko Vam iznosi prosječni vrijednosni bod (pvb) za ukupni radni staž, za izračun 30 % civilne mirovine ?
  14. Poštovana, sve ovo je informativno a ne i točno (simulacija za narednih 16 godina ??) ali odnosi su točni jer sam izračun mirovinskog staža i izračun polaznih faktora ZOMO radio temeljem Vaših podataka. Nepoznate varijable su: - Vaš pvb za ukupni radni staž za 2036, 2038 i 2040 - promjene zakona u narednih 16 godina Lp
  15. 4 godine raniji odlazak u starosnu mirovinu ili nastavak rada i koristiti povećanje polaznog faktora ZOMO za bolju mirovinu. a nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu povećava se za 0,45% na mjesec i može iznositi najviše 1,27%. POVEĆANJE POLAZNIH FAKTORA Starosna mirovina Povećava se polazni faktor za određivanje starosne mirovine osiguraniku koji prvi puta stječe pravo na mirovinu nakon navršene starosne dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu i ima 35 godina mirovinskog staža sa dosadašnjih 0,34 % na 0,45%, po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na tu mirovinu, kao i polazni faktor za ponovno određivanje mirovine koja je bila obustavljena u razdoblju zaposlenja sa 0,15% na 0,25%. - https://www.mirovinsko.hr/hr/usvojen-zakon-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-mirovinskom-osiguranju/2446
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija