Jump to content

elig

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Mislim da u praksi to mogu a i ne moraju oduzeti, a trošarinu mogu a i ne moraju naplatiti. Zavisi od slučaja i dobre volje carinika/poreznika. Tako mi je potvrdio i prijatelj policajac koji je zvao nekoga svoga carinika. Kaže da mogu oduzeti robu ali ne naplatiti trošarinu, mogu ostaviti robu pa naplatiti trošarinu, ali nažalost u zadnje vrijeme ponekad rade i ovo što je mene zapalo, i oduzimanje i naplata trošarine. A baš to je meni došlo. Vjerovatno zbog toga i sami lutaju između termina privremeno-trajno oduzimanje. Čini se da imaju pokriće u zakonu pa to i koriste, traže i jare i pare. Sumnjam da bi u nekoj žalbi došlo do bilo kakve promjene, barem ne bez pomoći odvjetnika, a onda je pitanje koliko se sve to skupa isplati. Ne znam mogu li barem negdje pitati za obročno plaćanje ili nešto slično?
  2. Hvala bovu na pomoći. Da li moram uplatiti novac prije žalbe? U rješenju piše da je rok za plaćanja 8 dana a rok za žalbu na drugostupanjski postupak 30 dana. Znači li to da moram platiti pa se nadati povratu novca ako pozitivno rješe? Na što da se pozivam u žalbi? Imam li još nešto osim toga privremeno - trajno oduzimanje? Hoće li mi trebat pomoć odvjetnika za to?
  3. Hvala puno sivko na odgovoru. Za prekršaj se pozivaju na čl.102 st.1 t.17, a za oduzimanje na čl.104 st.1 Meni se čini da se ovdje pravo i pravda malo razilaze. Čemu plaćati bilo što na oduzetu robu, rekao bih da to nije baš fer. Čudno mi je i to da se u papirima koje imam iz tog dana spominje "privremeno oduzimanje", kasnije u prekršajnom nalogu "trajno oduzimanje", a onda opet nakon toga u poreznom rješenju "privremeno oduzimanje". Što mislite, vrijedi li pisati ikakvu žalbu za drugostupanjski postupak? Što se dogodi ako ne platim, u kojem roku sjednu na plaću i da li to povlači još neke dodatne troškove? Mogu li negdje barem tražiti obročnu otplatu, u rješenju traže odmah sve + zatezne kamate, platiti u roku 8 dana?
  4. Pozdrav, molim vas za pomoć i mišljenje. U travnju ove godine mobilna jedinica carine ma zaustivala nedaleko od Virovitice na proputovanju kroz Hrvatsku. Tom prilikom su nam pronašli i oduzeli 20 šteka cigareta koje smo ponijeli iz Slavonije. Bilo nas je 4 u autu ali sam ja, na prepuruku policajca, preuzeo cijelu krivicu na sebe, navodno je bolje tako nego da plaćamo 4 kazne. A kazna je bila 3000 kuna plus trajno oduzimanje cigareta. E sad, to sve mi je jasno i nije sporno, cigarete su oduzete, kaznu sam platio, ali onda je došlo i porezno rješenje na još 2600 kuna. U rješenju spominju privremeno oduzetu robu, u onom prije dobijenom od carine trajno oduzetu robu. Taj dio mi nije jasan, zašto traže naplatu trošarine na robu koju objektivno ne mogu trošiti. Imalo bi mi smisla 1) oduzeta roba + kazna ili 2) kazna + trošarina ali vraćena roba, ali nikako 3) oduzeta roba + kazna + trošarina. To mi se nikako ne čini pravednim. Čudan mi je nesrazmjer u rješenjima područnog carinskog ureda Zagreb koji je vodio Prekršajni nalog i onoga iz Rijeke koji je dostavio porezno rješenje. Ovi prvi navode trajno oduzimanje cigareta, ovi drugi privremeno. Da ne spominjem da su ovi drugi čak i pogrešno napisali moje ime. U pravnom lijeku imam pravo još na žalbu Ministarstvu financija na drugostupanjski upravni postupak. Molim vas za savjet, ima li smisla pisati tu žalbu? Gdje bi mogao uopće dobiti informacije da li će mi cigarete biti vraćene nakon plaćanja trošarine? Imam li uopće ikakve šanse da se ne plati trošarina ili da se plati ali da se vrati roba? Meni se čini da se ovdje radi o nepravdi ili o nesporazumu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija