Jump to content

porezniturist

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, molim za savjet i poreznu pomoć. Kako se radi o inozemnoj firmi ne znam prijevode pojedinih termina na hrvatski i kako se računa porez. Imam priliku kupiti "restricted shares" koje treba imati 4 godine i ima neki "vesting schedule" plan. U prvoj godini će ta firma napraviti "share swap". Molim što bi bili ekvivaletni termini u hrvatskom i kako i u kojem trenu se oporezuju takve dionice? Hvala unaprijed
  2. Poštovani, imam paušalni obrt i zanima me da li kamate banke koje proizlaze iz pozitivnog stanja po poslovnom žiro računu ulaze u ukupne primitke na temelju kojih se računa limit? Naime, porezna uprava u mom gradu me preko telefona forsira da svojom voljom pristanem ući u sustav pdva (dakle bez poreznog rješenja). Tvrdi da ta kamata ulazi u limit na temelju članka 90 stavka 5 c). Zakona o porezu na dodanu vrijednost, dok članak 65. stavka 2.3 Zakona o porezu na dohodak definira ta kamata iznos ne ulazi. Nekoliko knjigovodstvenih servisa mi je reklo da ne ulazi. O tim kamatama mi ovisi prelazak iz paušalnog obrta u pdv. Usluge koje sam isporučio mi ne prelaze limit. Što mi je najbolje učiniti pošto moj porezni referent ne želi dati obrazloženje niti se očitovati. Zahvaljujem se unaprijed!
  3. Postovani, iznajmila sam stan studentima, sklopili smo ugovor o najmu i sada trebaju prijaviti boravište. Da li je potrebno donijeti vlasnicki list uz ovjerenu izjavu stanodavca, posto je ostavinska još u toku i vlasnički ću imati za jedno mjesec dana. Jedini sam nasljednik stana. Ovako piše na stranici MUPa: [h=2]Prijava boravišta[/h] Zahtjev za prijavu boravišta podnosi se u policijskoj upravi /policijskoj postaji (PU / PP) prema mjestu u kojem građanin želi prijaviti boravište Potrebno je: osobna iskaznica potpisana izjava kojom građanin potvrđuje da privremeno boravi u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti boravište (građanin koji da lažnu izjavu podliježe prekršajnoj odgovornosti i prekršajnoj sankciji u iznosu od 500 do 5000 kuna) ovjerena izjava stanodavca kojom on daje suglasnost za prijavu, ukoliko građanin prijavljuje boravište na adresi stanodavca (stanodavac može suglasnost dati i neposredno u policijskoj upravi/policijskoj postaji koja evidentira prijavu boravišta stanoprimca) popunjeni obrazac prijave boravišta (obrazac br.1)
  4. Da, jesam. I dali se može umjesto vlasničkog priložiti rješenje o nasljeđivanju uz ugovor o najmu (dok rješenje ne postane pravomoćno i ne upišem se kao vlasnik) ?
  5. Poštovani, planiram iznajmiti stan, ostavinsko ročište je 30.9. pa me zanima da li mogu iznajmiti bez vlasničkog lista, dok ne dobijem vlasnički list i prijaviti poreznoj upravi? Zahvaljujem unaprijed
  6. Poštovani, djed mi je umro 1993. i nije napravljena ostavinska, te me zanima kada pozovem ostavinsku raspravu da li se ona provodi po sada važećem zakonu o nasljeđivanju ili onome koji je bio na snazi 1993.? Hvala
  7. Poštovani, da li postoji neka zakonska regulativa kojom se može susjede prisiliti da promjene krovište koje je prekriveno azbestnim pločama? Zahvaljujem
  8. Poštovani, da li je moguće prodati stan bez uporabne dozvole ( ali u postupku legalizacije)? Također ima čisti vlasnički list, etažiran je, ima građevinsku i energetski certifikat. Zahvaljujem!
  9. Koliko sam shvatila da je dopuna ostavinskoj bila 1996. imam broj spisa, hvala na odgovoru.
  10. Da nasljednica sam i imam rješenje u kojem taj tekući račun nije naveden jer se eto nije znalo za njegovo postojanje.
  11. Poštovani, majka mi je umrla prije 3 godine i neki dan sam dobila obavijest od PBZ-a o dugu na tekućem računu. Taj tekući račun nije naveden u ostavinskoj pošto se nije znalo za njegovo postojanje.Unazad 3 godine nije stiglo nijedno pismo od PBZ-a glede tog računa. Da li je došlo do zastare već i da li sam dužna kao nasljednik platiti dug? Kako se gleda u ovom slučaju na zastaru? Da li od trenutka smrti ili od dana nastanka duga?
  12. Poštovani, kako treba izgledati podnesak sudu o uvidu u ostavinsku raspravu? Da li postoji neki gotovi primjer kako to napisati? Naime, potrebno mi je rješenje o nasljeđivanju od mog pradjeda. Kako dostaviti dokument Sudu? Osobno ili poštom?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija