Jump to content

forum1

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Smatram da ovdje mislite na bračni ugovor - ne vjerujem da to imaju, ali da li postoje primjeri iz prakse (naplata iz bračne stečevine gdje je jedan supružnik dužnik ali nema ništa na sebi ali drugi ima) i da li se može naplatiti iz supruginih prihoda/plaće ako je suprug dužnik? Hvala.
  2. Hvala na odgovoru, nisam pravnik, pokušavam shvatiti pojam bračne stečevine. Da li bi se mogao ovršiti novac supruge (polovica njezine plaće) ili njezin neki drugi oblik prihoda (koji ona ostvaruje) iako je dužnik suprug? Da li u praksi postoje neki primjeri da se netko uspio naplatiti iz bračne stečevine ako dužnik nema ništa na svoje ime ali ima suprugu s prihodima? Hvala unaprijed.
  3. Ne razumijem što moram dokazivati ako je zakonom rečeno da sve što je stečeno u braku pripada pod bračnu stečevinu? Zar ne moraju oni dokazati da nisu stekli nekretninu radom nego darom? Drugim riječima, novac za kupovinu nekretnine je stečen u braku (ako nije, neka dokažu) a samim time je nekretnina kupljena tim novcem bračna stečevina. Ako tome nije tako, ako ja moram dokazivati od kuda im novac, zašto je onda uveden pojam "bračna stečevina" tj. ako nešto glasi na jednog supružnika onda bi to trebalo biti njegovo a ne bračna stečevina (koju Vi kako tvrdite ne mogu dokazati). Koja je svrha bračne stečevine u ovom primjeru? Zahvalan sam na Vašim komentarima (da ne ispada da pametujem) ali bi htio razumjeti pojam te nesretne stečevine ako se ista ne može koristiti u pravnom slučaju.
  4. Nekretnina je upisana u zemljišne knjige prije mjesec dana a brak postoji već 20-30 godina tako da smatram da bi se lako dokazalo da je nekretnina kupljena na osnovi rada u braku i da se radi o bračnoj stečevini? Razumijem da bi potrajalo ali vjerujem da je moguće? Slažem se da je problem u 1/2 nekretnine ali opet - vrijednost 1/2 nekretnine je dvostruko vrednija od duga - taman da se i proda za 50% cijene.. Uglavnom ne mogu naći nikakve informacije o ovrsi bračne stečevine odnosno dokazivanja pa ovrhe - zato i pitam ovdje.
  5. Radi se o nekretnini/zemljištu koje glasi na suprugu (1/1) a dužnik je suprug. Koliko razumijem, bez obzira što je supruga upisana 1/1 u zemljišnim knjigama, kupljeno zemljište u braku je bračna stečevina i iz nje bi se vjerovnik mogao naplatiti u 1/2? Hvala.
  6. Da li je u praksi moguće provesti naplatu nad dužnikovom bračnom stečevinom (njegovom polovicom) ako tužitelj ima pravomoćno sudsko rješenje? Hvala.
  7. Poštovani da li se obračunava i plaća PDV na račune koje izdaje tvrtka is USA? Za račune izdane u EU je jasno - porez se obračunava, ali kako je s računima izdanima u zemljama koje nisu u EU? Hvala.
  8. Pozdrav imam pitanje iz područja porezne zastare pa molim nekoga da pomogne. Unaprijed zahvaljujem. Poslao sam zahtjev za otpisom na ime zastare (prije 3 godine) i danas dobijem rješenje da se zahtjev djelomično usvaja, naime postoji još neki sitni dio koji nije otišao u zastaru, postoji dio koji je (s kamatama) ali piše da će biti brisan samo dio s kamatama jer za glavnicu je MUP upisao zabranu prava otuđenja za 2 auta. Sve se to zbivalo prije više od 10 godina, ti auti više ne postoje (vraćene su tablice davno) jer su i onda bili stari (1978 i 1983 godina). Sada me zanima da li ima smisla napisati neku žalbu na ime toga, nešto kao da se i ova glavnica otpiše jer to pravo zaloga (na koje se porezna poziva) ne postoji?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija