Jump to content

brba

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je brba objavio

  1. Tražim odvjetnika iz Zagreba koji bi me zastupao u parničnom postupku za vraćanje posuđenog novca. Posudio sam novac (95.000,00 kn) bivšem susjedu 15.04.2013.god. Imam ovjerenu izjavu od javnog bilježnika, gdje su navedeni podaci o iznosu posuđenog novca i podaci dužnika (OIB, adresa, potpis dužnika na izjavi). Dužnik je u međuvremenu "nestao" sa navedene adrese (navodno radi u Njemačkoj već više od godinu dana), imao sam telefonski kontakt, ali više ne koristi isti broj, pa sam izgubio svaki kontakt s dužnikom i ne znam gdje se trenutačno nalazi. Tražim odvjetnika koji bi sastavio tužbu i kvalitetno me zastupao u daljnjem postupku pred sudom. Molim kontakt na tel. 091/7623 596
  2. Molim pomoć znalaca, za obračun bolovanja, koje traje duže od 42 dana. Imam 39 godina radnog staža, radim neprekidno na neodređeno vrijeme u istoj tvrtki od 2008.god. i sada sam na neprekinutom bolovanju od 21.01.2016.god. (od 21.01. do 03.03.2016.god. – 42 dana, a od 04.03.2016.god. 43. dan, pa na dalje). Na bolovanju ću vjerojatno biti još najmanje 3 – 6 mjeseci sa istom šifrom (dijagnozom) F 43.2 Naknada za bolovanje u 02/2016.god. je iznosila 6.458,00 kn (što je cca. 68 % od prosječno prikazane isplaćene neto plaće u prethodnih 6 mjeseci prije nastanka bolovanja, a koja je prikazana u iznosu od 9.492,00 kn). Naknada za bolovanje u 03/2016.god. je iznosila 4.787,00 kn (što je cca. 50 % od prosječno prikazane isplaćene neto plaće u prethodnih 6 mjeseci prije nastanka bolovanja, a koja je prikazana u iznosu od 9.492,00 kn). Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN 80/13 i 137/13) i Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, od 26.02.2014.god., visina naknade plaće je određena člankom 86. Članak 86. Naknada plaće koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda ako Zakonom nije drukčije propisano iznosi: 1. 70% od osnovice za naknadu plaće za prvih šest kalendarskih mjeseci neprekidne privremene nesposobnosti, 2. 80% od osnovice za naknadu plaće od prvog sljedećeg dana nakon isteka roka neprekidnog trajanja privremene nesposobnosti iz točke 1. ovoga stavka, 3. 100% od osnovice za naknadu u slučajevima propisanim člankom 55. stavkom 2. točkama 2. do 7. Zakona, 4. 50% zadnje isplaćene naknade plaće od prvog sljedećeg dana nakon isteka 18 mjeseci privremene nesposobnosti po istoj dijagnozi bolesti, bez prekida, u skladu s člankom 52. Zakona. Ako se primjene prije navedene zakonske odrednice, bolovanje mi je trebalo biti isplaćeno u najmanjem iznosu od 70 % prosječne prikazane isplaćene neto plaće u prethodnih 6 mjeseci prije nastanka bolovanja, a to iznosi 9.492,00 kn x 0,70 = 6.644,40 kn. U knjigovodstvenom servisu koji vrši obračun plaće i bolovanja za našu tvrtku mi tvrde da je prema „nekakvoj i nečijoj odluci“ (mene zanima kako je to regulirano zakonom i kojom dopunom navedenih postojećih zakona) maximalni iznos za bolovanje nakon 42 dana 4.257,28 kn. Navodim također da mi kolega, sa istom šifrom bolovanja (na bolovanju je od 09/2015.god.) prima naknadu za bolovanje u visini od 80 % prikazane isplaćene njegove neto plaće u prethodnih 6 mjeseci prije nastanka bolovanja, pa me zanima kako je moguće da neki dobivaju 80 %, a drugi „nekakav“ maximalni iznos za bolovanje. Kome se treba obratiti radi revizije obračuna visine naknade plaće dok sam na bolovanju i da mi se u napisanoj formi navedu koje zakonske odredbe se primjenjuju i od kada?
  3. Trebam pokrenuti sudski spor protiv kartične kuće i (ili) osiguravajućeg društva, kao i građansku parnicu protiv osumnjičenih fizičkih osoba u vezi prijevare i krivotvorenja (neautorizirani slipovi).
  4. Može li mi netko odgovoriti - opetovano pitanje? Da li se i na koji način (slip kroz koji nije provučena kartica - bez otiska kartice na slipu, na slipu rukom upisani podaci sa kartice, slip nije niti potpisan), smije i može takav slip unovčiti (teretiti) bez kazne za onog tko je takav slip izdao i naplatio?
  5. Zavaljujem na odgovoru. Zanima me samo da li da najprije uputim (preporučeno s povratnicom) pismeni prijedlog American expressu za izvansudsku nagodbu ili da prvo pokušam dogovoriti usmeni sastanak? Da li je moguće izvansudsku nagodbu (ili eventualnu novu tužbu) odvojiti od pokrenutog postupka na DORH-u (tražim samo nagodbu za onaj dio troškova koji su mi zaračunati na temelju nevažećih slipova – smatram da su nevažeći slipovi oni kroz koje nije provučena kartica, rukom upisani podaci sa kartice i nepotpisani slipovi – sve je to naplaćeno s njihove strane i plaćeno s moje strane)?
  6. Prvo želim zahvaliti svima koji mi žele i mogu pomoći Temeljem moje prijave policiji za prijevaru, policija je u istražnom postupku otkrila i krivotvorenje, pa je sama proširila optužnicu, te je po službenoj dužnosti, slučaj prijavila DORH-u, koji je donio rješenje o pokretanju istrage (prema čl. 278, st.1 i čl. 236, st. 1 i 2 KZ-a) Postoje 2 okrivljenika (jednog poznajem). Do zamjenika državnog tužiteljstva još nisam došao jer mi je rečeno da izjave prvo moraju dati okrivljenici. Kako postoji širi kontekst u „Rješenju o pokretanju istrage“ od strane DORH-a (ne vraćanje dijela duga temeljem ugovora o posudbi određenog iznosa novaca ovjerenog kod javnog bilježnika, prijevara, krivotvorenje, materijalni i nematerijalni troškovi,...), želio sam odvojeno pokrenuti postupak o izvansudskoj nagodbi sa osiguravajućim društvom ili možda još bolje sa American expressom radi povrata novaca koji su mi naplatili, a na temelju nevažećih slipova (jer oni sigurno imaju novac), a kasnije neka oni traže povrat novaca od krivotvoritelja slipova (prema prijavi oni su poznati -okrivljeni). Ako ću čekati početak i završetak suđenja i pravomoćnu sudsku odluku, još ću se naplačati mnogo rata kredita sa visokim kamatama (ovako sam mislio vratiti dio kredita). Vjerujem da će sud na temelju svih dokaza donjeti odluku u moju korist, ali to može trajati godinama (na kraju možda neću niti moći naplatiti svoja potraživanja od okrivljenika osim ovrhom ako u međuvremenu ne otuđe svoje pokretnine i nekretnine). Da li je to realna opcija(da li je moguće), da izdvojim taj dio (izvansudska nagodba sa American expressom ili osiguravajućim društvom) iz pokrenutog sudskog postupka (ili nagodba ili nova tužba)?
  7. Može li mi netko odgovoriti? Da li se i na koji način (slip kroz koji nije provučena kartica - bez otiska kartice na slipu, na slipu rukom upisani podaci sa kartice, slip nije niti potpisan), smije i može takav slip unovčiti (teretiti) bez kazne za onog tko je takav slip izdao i naplatio?
  8. Kaznenu prijavu policiji za prijevaru sam podnio u 01/2014.god. Rješenje o provedbi istrage od Općinskog državnog odvjetništva nosi datum 22.09.2014.god.
  9. Po saznanju da je dug napravljen, prijavio sam policiji prijevaru i oni su pokrenuli istražni postupak. Bio sam i na grafološkom vještaćenju. Tek tijekom policijske istrage sam saznao da su slipovi krivotvoreni. Nakon završene istrage, policija je predala predmet nadležnom odvjetništvu, ali je to još u fazi ispitivanja osumnjičenika i ja još ne mogu imati uvid u predmet (utvrđeno je istragom da postoje dva osumnječanika – okrivljenika). Da sam čekao ovrhu i tek tada osporavao dug, mogao sam ostati i bez stana (na ulici sa familijom i što bi time postigao?), poznavajući brzinu našeg pravnog sustava. Ja sam pokrio dug i na sudu će se utvrditi tko ga je napravio (nadam se što prije), ali smatram da imam pravo tražiti povrat novaca (i prije) koje sam uplatio na temelju nevažećih slipova American expressa. Smatram da je nebitno tko je (osiguravajuće društvo ili American) neovlašteno naplatilo dug, (kršeći sva pravila kartičnog poslovanja) na način da je to napravio njihov djelatnik, vanjski suradnik ili potpuno nepoznata osoba. Oni su do mojih sredstava došli na prijevaru i krivotvorenjem (naplatom nevažećih slipova), kakve su to njihove interne kontrole(knjigovodstvo i računovodstvo), zar nisu mogli vidjeti da su slipovi nevažeći i o tome me obavjestiti prije same naplate – izdavanja računa?
  10. Zahvaljujem na Vašem odgovoru i savjetu Želio bi još samo pojasniti neke stvari u vezi ovog slučaja Kada sam došao do spoznaje da postoji osim prijevare i krivotvoreni slipovi (to sam doznao tek u 10/2014.god.), zatražio sam i dobio 12 slipova (od kojih je jedan nepotpisan), a jedan nema niti banka, ali ima datum i iznos terećenja moje kartice (neznam da li je upće i potpisan) poslao sam osiguravajućem društvu „opomenu pred tužbu“, iznoseći svoje argumente i tražeći povrat novca sa zateznim kamatama (osiguravajuće društvo je dobilo i koristilo moj novac, a na temelju nevažećih slipova). Dobio sam odgovor „nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu iz Opomene“ Nakon toga sam ponovo poslao novi zahtjev. (preporučeno s povratnicom) sa obrazloženjem i opetovanim traženjem povrata novca do određenog datuma (odgovor očekujem idući tjedan – ako ga dobijem).Također sam napomenuo da ću pokrenuti tužbu ako se ne žele nagoditi, kao i da ću o ovom slučaju obavjestiti HANFU i javne medije. Čitajući Vaš odgovor više nisam siguran da li da odustanem od tužbe protiv osiguravajućeg društva, a da pokrenem novu protiv American expressa. Molim savjet
  11. Molim nekog da mi odgovori. Hitno je!!! Naime, što me zanima...U vremenu između 09/2012.- 01/2013.god. izvršeno je terećenje moje American kartice od strane jedne osiguravajuće kuće (police auto osiguranja).Terećenje je izvršeno na sljedeći način: Osiguravajuća kuća je teretila moju American karticu (ukupno 13 slipova na iznos od 102.000,00 kn).Posjedujem kopije slipova. Napominjem da su na navedenim slipovima rukom upisivani brojevi sa moje kartice (u to vrijeme nije bilo fiskalne blagajne, nego samo uređaj za provlačenje slipa). Na takav slip je stavljen paraf (vidljivo je da potpis nije moj). American karticu nisam dao nikome i nisam svojim potpisom odobrio trošak. Podigao sam nenamjenski kredit kako bi mogao platiti navedeni trošak (koji nisam odobrio), te kako mi ne bi došla ovrha na pokretnine i nekretnine. Osiguravajuća kuća je naplatila cjelokupan iznos i raspolagala tim sredstvima cijelo vrijeme, a ja još uvijek vraćam kredit sa visokim kamatama. 1. Da li mogu potraživati povrat navedenog iznosa od osiguravajuće kuće sa pripadajućim zakonskim zateznim kamatama od dana nastanka terećenja?(Kako su u osiguravajućoj kući mogli knjižiti i fakturirati navedene troškove na temelju nepravilnog - neautoriziranog slipa, što je odgovornost knjigovođe i likvidatora iste kuće, da li oni trebaju imati svog kontrolora koji bi to trebao primjetiti i upozoriti na nepravilnost, da li je to kršenje pravila kartičnog poslovanja?) 2. Da li mogu potraživati povrat navedenog iznosa od American expressa, jer su i oni trebali primjetiti da slip nije ispravan – neautoriziran (rukom su prepisani brojevi sa moje kartice, a kartica uopće nije bila provučena i slip nema otiska) Na ovaj način svi su imali koristi (navedeni iznos im je ušao u bilansu poslovanja), vjerojatno su neki dobili i bonuse), a samo ja plačam – vraćam banci kredit sa visokim kamatama.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija