Jump to content

gglumac

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je gglumac objavio

  1. Pregledao sam ugovor i postoji mogućnost redovitog otkaza. U ovom slučaju su me mislili otpustiti (ako ne potpišem aneks) zbog organizacijskih promjena. Naime nas je 3 u odjelu i samo smo drugačije sada podjelili posao. Nije se stvorio neki novi posao koji do sada nije nitko radio. I imamo nove nazive. To mi se čini da nije baš promjena organizacijske strukture već samo promjena naziva radnog mjesta.
  2. Poštovani, zahvaljujem se na odgovorima. Naime dobio sam odgovor od poslodavca da navedeni zakon nije primjenjiv u mom slučaju (na temelju savjeta od tvrtkinog odvjetnika). Obrazloženje je da bi bio primjenjiv ukoliko bi mi simultano ponudili otkaz i izmjenu ugovora o radu. Međutim oni meni nude aneks na potpis, a tek u slučaju ne potpisivanja pokreću postupak otkaza (nisu naveli na temelju čega-organizacijske promjene ili nešto treće). Prema njihovom tumačenju to nije regulirano zakonom i kompanija može odrediti rok za potpis takvog aneksa kako želi (čak i 1 DAN). Ja to tumačim kao Ponudu izmijenjenog ugovora o radu s otkazom što je apsolutno jednako Otkazu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu. Molim vas ukoliko netko misli da je stajalište kompanije zakonski ispravno, da me ispravi i uputi na članak zakona koji tako nešto regulira. Naime nažalost moram priznati da ću potpisati navedeni aneks jer mi otkaz nije nešto što tražim. Dobio sam upute da ukoliko želim nastaviti daljnju komunikaciju o ovoj temi da je najbolje da se moj odvjetnik čuje sa odvjetnikom kompanije pa da se problem razjasni. Pišem vam ovdje kako bi bili svjesni kakve se situacije pojavljuju u praksi. Radim za multinacionalno poduzeće veličine cca 90 tisuća ljudi u svijetu i za njih sam samo brojka na papiru bez koje mogu. A da sada tjeram "mak na konac" i pokrenem sudski postupak (koji bi mogao potrajati) nažalost ne vjerujem da bi se situacija mnogo promijenila. Jedino što bih mogao zaboraviti na daljnju suradnju s tom kompanijom. Još jednom hvala na odgovorima.
  3. Trenutno radnim na određeno, s istekom ugovora u 05/2017. Poslodavac mi je službeno dao informaciju da mijenja moje radno mjesto (njegovim riječima reorganizacija kompanije) te mi nudi aneks na potpis. Naime mijenjaju se 2 članka ugovora: opis posla i naknada. Na postojeće dužnosti dobivam nove s mali brisanjem starih dužnosti. A plaća se neznatno povećava. Zamolio sam ga nekoliko dana da razmislim o potpisu. Obaviješten sam da imam 3 radna dana za razmisliti i da u slučaju ne potpisivanja dobivam otkaz (ne čeka se do isteka mog trenutnog ugovora). Isto tako rečeno mi je da "budem sretan" na tih par dana jer su mi mogli dati i rok od 1 dana (tj da odlučim u istom danu da li želim potpisati aneks ili ne). S opravdanjem da zakon ne definira rok za potpis. Kako ja to doživljavam kao prijetnju i kako mi to nije sasvim logično molim vas za upute ili savjet o navedenom problemu. Postoji li mogućnost da poslodavac radniku zaista da aneks na potpis i jednostavno odluči da ima do kraja tog radnog dana da odluči o potpisivanju, te da u slučaju ne potpisivanja dobiva otkaz? Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovorima.
  4. Molim vas lijepo za informaciju. Naime imao sam podstanara u stanu do početka 9 mjeseca 2015 godine nakon kojeg je napustio stan. On je imao prijavljenu uslugu interneta i televizije (od strane B-neta) na sebe za vrijeme dok je bio podstanar. Međutim prije nekoliko dana sam našao opomenu od Hrvatske radio televizije u poštanskom sandučiću također na njegovo ime (naveden je njegov OIB, a ja sam samo niže naveden kao vlasnik stana). Kako on i ja više nismo u kontaktu (nemam niti broj njegovog telefona) nisam u mogućnosti obavijestiti ga o pristigloj opomeni. Zanima me mogu li ja snositi odgovornost za opomenu iako usluga nije bila prijavljena na mene te sama opomena ne glasi na mene?
  5. Radim u multinacionalnoj kompaniji koja je za mene organizirala trening izvan Republike Hrvatske u trajanju od 6 dana. O tome sam obaviješten 6 dana prije polaska. Zanima me može li me poslodavac natjerati" da odem na to putovanje? Još prije sam uplatio privatno putovanje koje završava danom na koji bih trebao ići na poslovno putovanje te uzdržavam roditelja koji je trenutno u bolnici i potreban sam mu u Zagrebu. Osim toga da dalje ne navodim imam još nekih obaveza privatnih koje su mogle biti odgođene da sam znao o poslovnom putovanju na vrijeme. Također imam doma i životinje o kojima treba brinuti a nema me tko pokriti dok sam izvan RH. Drugim riječima ima li rok u kojem bi najranije morao biti obaviješten i mogu li odbiti taj put iz "privatnih razloga" bez da iznosim detalje ili sam u svakom slučaju obavezan otići? Nadam se da sam ovo razumljivo sročio Unaprijed hvala svima na odgovoru.
  6. Molim vas lijepo za savjet. Djed mi je preminuo i jedini nasljednici smo njegova supruga (moja baka) i ja. Imao je jedno dijete (mog oca) koji je preminuo prije par godina. Što se tiče imovine koju je ostavio za sobom, jedino je bio upisan u vlasništvo nad kućom (polovica, dok je druga polovica upisana na baku). Djed je još tijekom života putem punomoći dozvolio baki da upravlja njegovom imovinom i tu punomoć nije opozvao. Kakva prava ima moja baka trenutno s obzirom na nasljeđivanje? Da li je kuća (tj polovica) automatski njena zato što je imala punomoć ili mora proći proces ostavinske rasprave? Unaprijed hvala
  7. Hvala lijepo Znam da sam nešto bio dužan platiti kod javnog bilježnika prilikom rasprave za očevu imovinu, ali znam da nisam porez. Jedino me ovdje mučilo što se ne radi o roditeljima već o baki i djedu. Hvala još jednom na odgovoru.
  8. Poštovani molim vas savjet. Naime jedini sam zakonski nasljednik svoje bake i djeda (njihovo jedino dijete je moj otac koji je preminuo prije nekoliko godina, a ja sam jedino njegovo dijete). Živio sam s njima cijeli život (do prije mjesec dana kada sam promijenio prebivalište). Kako su oni sada već u godinama zanima nas koji je potez najbolje poduzeti kako bi smanjili mogući porez na nasljedstvo? Ima li možda moja promjena prebivališta utjecaja na porez? Također sam čuo da sklapanje ugovora u doživotnom uzdržavanju može pomoći oko porezne stope. Molim vas za neku informaciju. Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija