Jump to content

Dulche

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. ok, sad je jasno... nisam čitala link, a iz ovoga napisanog se da zaključiti da ima pravo samo u slučaju kao što sam gore već napisala! hvala vam,lp
  2. Je, ali je onda napisao slijedeće, na mail mi stiglo: Mirovina u visini najniže mirovine, koja se priznaje hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata kada navrši 65 godina starosti (muškarac) odnosno 60 godina starosti (žena), a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za priznavanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Iz toga navedenoga se može zaključiti da samo u slučaju kad nema uvjete za normalnu mirovinu.
  3. Dobila sam info sa HZMO-a da branitelji koji ispunjavaju uvjete za starosnu mirovinu također mogu ostvariti i pravo na braniteljsku, ako imaju 100 dana, tako da braniteljska nije samo u slučaju kada se nema pravo na starosnu. Ako je starosna manja od braniteljske uzima se braniteljska.
  4. vidjela sam to, hvala.. ali ne piše da li ima pravo javiti se na drugi natječaj kod drugog poslodavca niti da li odrađuje staž kod novog poslodavca umanjen za broj mjeseci proveden kod prijašnjeg poslodavca?
  5. Nismo se razumjeli ni sada ni ranije Jasno je to da ima status branitelja bez obzira bio dragovoljac ili služio na poziv.. Buni me to sto sam pročitala da pravo na najnizu branit.mirovinu imaju samo branitelji sa 100 dana BORBENOG SEKTORA,a pitanje je sto je sa dragovoljcima-braniteljima koji nisu bili u borbenom sektoru,a bili su više od 100 dana, npr. rad u radionici kao što sam gore napisala. Na sve ovo mislim sa 65 god, ništa prijevremeno ni ranije.
  6. Molim vas za informaciju što je u slučaju ako osoba odustane o stručnog osp. tokom već započetog stručnog? Znači, osoba je i dalje u evidenciji nezaposelnih,ima li pravo na ponovno javljanje na natječaj kod drugog poslodavca?
  7. jasno, s obzirom na godine.. ovdje pise da se priznaje samo ako ne ostvaruje uvjete za normalnu starosnu, negdje sam čitala da samo ako je starosna manja od 2400kn.. također piše samo 100 dana borbenog, ne piše za dragovoljce itd... u zakonu o mirovinama hrv.branit.. thanks
  8. Da li branitelji koji su bili dragovoljci u dom.ratu (tatin prijatelj radio u automeh.radioni),preko 100 dana, mogu ostvariti najnizu mirovinu (2400kn) ili samo borbeni sektor 100 dana? hvala
  9. provjerit ću,hvala! mislim da je bio zakon 100 dana,a ne 30 kad je dobio rješenje za opskrbninu.. lp
  10. Da, HZMO ima uvjet 100 dana, ali mi nije jasno jer je na temelju 99 stekao status i sva prava dok je i tada uvjet bio 100 dana. Branitelji sa 98 dana nisu stekli prava, tada. Sad su pod kojim ministarstvom, rada i mirovinskog sustava ili socijalne politike? Hvala na odgovoru!!!
  11. Najljepše vas molim za informaciju; otac ima status branitelja na temelju 99 dana borbenog sektora (100 dana je bio uvjet za stjecanje statusa) i imao je pravo na opskrbninu (dok nisu ukinuli) na temelju tih 99 dana i sada nema pravo na braniteljsku mirovinu od 2400kn kako su mu rekli u HZMO-u. Kako je moguće da je stekao sve uvjete gore navedene na temelju tih 99 dana dok je i tada uvjet bio 100 dana, a sada nema pravo na mirovinu? U 6 mjesecu stjeće pravo na mirovinu, 65 god. Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija