Jump to content

Ante Raić

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Po pravomoćnoj presudi Županijskog suda, dug moje supruge, njenog brata i mame je iznosio cca 44 tisuće eura plus kamate i sudski troškovi (dakle oko 100 tisuća eura ukupno), ili izdavanje tabularne isprave u roku od 15 dana za upis na apartman na moru. Kako zbog bolesti odvjetnice tabularnu nisu izdali u traženom roku, prije par danas su ovršeni računi svo troje. I sad, prema idejama moje punice (i odvjetnice) oni planiraju predat zahtjev na općinskom sudu, kako bi osporili barem dio ovrhe. Meni nije jasno kako bi i teoretski Općinski sud mogao osporiti ovrhu po nalogu županijskog suda? Što se tu ooće da učiniti?
  2. nije bilo procjene, ali apartman ima 40ak kvadrata i ne znam koliko vrijedi, ali teško da vrijedi nešto previše (a na drugu polovicu je upisana firma koja je gradila apartman, evo sam sam išo gledat ZK izvadak). dug je nekih 44 tisuće eura, plus kamate u zadnjih cca 8 godina (a to je dakle praktički duplo), plus troškovi odvjetnika od nekih 8 tisuća eura, dakle sve skupa oko 100 tisuća eura. nismo još izvadili sve očevidnike iz FINA-e, ali čini se da je svakom (moja supruga, punica i šogor), ako je isto kao i punici - ovrha od po cca 37 tisuća eura... punica živi u kući (koja je navodno zaštićena) u okolici zaprešića, a brat u stanu u zagrebu (nekih 30-ak kvadrata) u njima je sigurno imao pokojni suprugin otac neke vlasničke udjele, pretpostavljam, dok smo mi zajednički supruga i ja kupili stan na kredit nekoliko godina nakon njegove smrti također, u presudi piše da su naveli opreza radi da vrijednost nasljeđene imovine nije dovoljna, ali nisu predali nikakve dokaze o vrijednosti, dakle procjeniteljeve procjene...
  3. u presudi je pisalo da se treba isplatit traženi iznos, ali se on može zamijeniti ako se izda tabularna isprava za upis u vlasništvo apartmana na moru u roku od 15 dana. ali ne piše jasno u roku od čega 15 dana, jel to radnih dana suda ili bilo kakvih 15 dana. mislim da je odvjetnica zaprimila presudu 16.12. (meni bi bilo logično da se računa od tada) dakle taman prije svih živih blagdana. mislim da je riječ o tome da je punica zajedno s odvjetnicom (koja se, da stvar bude gora, razbolila) izdala tabularnu ispravu, ali prekasno, pa zbog toga žele poništiti ovrhu, tj. deblokirati račune (navodno sredstva nakon ovrhe nisu odmah proslijeđena isplatitelju nego stoje na nekom računu u FINA-i cca 3 mjeseca. jel to točno, jel to inače praksa?) i ispoštovati presudu na način da izdaju tabularnu ispravu. također mi je nelogično zašto bi se taj zahtjev predavao na općinskom sudu, kada je ovrhu FINA-i (pretpostavljam) naložio Županijski sud u Varaždinu, na kojem je presuda i donesena? Pa bi je stoga taj isti sud (pretpostavljam) morao i odblokirat?
  4. Hvala na brzom odgovoru. A ovo što sam pisao: "Kako su računi ovršeni, pojavila se ideja da se na općinski sud ide predat zahtjev za deblokadu računa??? Meni to zvuči nerealno, da jedan općinski sud (kad bi i prihvatio zathjev, a ne znam po kojoj bi ga osnovi mogao prihvatit) ide zapravo negirat odluku Županijskog suda. Je li to uopće moguće?" ta mogućnost ne postoji?
  5. Ma, radi se o tome da je Županijski sud promijenio odluku prvostupanjskog suda, a presuda i obrazloženje, su kako kaže odvjetnica "čudni", zato je zatražena revizija. Kako su računi ovršeni, pojavila se ideja da se na općinski sud ide predat zahtjev za deblokadu računa??? Meni to zvuči nerealno, da jedan općinski sud (kad bi i prihvatio zathjev, a ne znam po kojoj bi ga osnovi mogao prihvatit) ide zapravo negirat odluku Županijskog suda. Je li to uopće moguće? No, moja supruga ne želi ni čut za to, pa se izgleda to ne može ni pokrenut, bez njezinog pristanka.
  6. Ne znam točno jesam na pravom mjestu, mislim da spada u više kategorija... Situacija je sljedeća. Pokojni otac moje supruge (umro je nekoliko godina prije našeg braka) je za sobom ostavio dugove. Nakon smrti na apartman na moru ostali su upisani punica, kao vlasnik polovice apartmana, te moja supruga, njezin brat i opet punica – koji imaju po trećinu druge polovice. Nakon godina sudovanja, drugostupanjska pravomoćna presuda kaže da je punica izgubila spor i da se druga strana ima pravo upisat na apartman (punica je spremna pustit da se upiše na pola apartmana, ali to drugu stranu – logično – ne zanima). No, punica ne odustaje i pokreće reviziju na Vrhovnom sudu, da bi jučer i njoj i njenom sinu ovršili račune do crvenog minusa (sad se malo zamislila). Da se razumijemo, punica je u penziji, tako da kad otvori zaštićeni račun neće joj bit neka prevelika razlika u primanjima, a šogor ima plaću 5000 kuna, pa će i s tih 3,600 zaštićenih nekako preživit. Moja supruga je, srećom, na porodiljnom, pa je izuzeta (zasad). Ono što me zanima – postoji li mogućnost da se moja supruga na bilo koji način isključi iz toga, s obzirom da je od početka procesa govorila da je najpametnije odmah ih pustit da se upišu, no njezina majka i brat – ni čut za to. A druga strana je tražila ili apartman ili novce plus kamate (što je cca duplo više od vrijednosti apartmana). Ako i dalje ostane tvrdoglava (a čini se da hoće, jer joj je to smisao života - a prilično sam siguran da nije znala da revizija ne odgađa ovrhu), kad bi revizija mogla roći na red, koliko se obično čeka? Čitam da su udruga Franak i banke tražile reviziju, pa mi se čini da bi to moglo potrajat. Je li točno da velika većina revizija bude odbačeno, a što je s onima koje se usvoje – mijenja li Vrhovni sud presudu, ukida neki njezin dio, ili vraća sve na prvi stupanj? U međuvremenu, kako punica nije ispoštovala pravomoćnu presudu u roku 15 dana, i upisali vlasništvo nad apartmanom, tj. pola apartmana, tip želi novce i kamate. Zasad ja 280 tisuća kuna traženi iznos, to su punici rekli na Fini. Kako ona živi u zaštićenoj nekretnini, kući od valjda 150-200 kvadrata u okolici Zaprešića, brat živi u malom stanu na Jarunu koji glasi na njega, a mi živimo u stanu koji je dio plaćen, a dio je po kredit. Mi smo sad u strahu da će nam stavit zabilježbu na nekretnine, a želimo prodat ovaj stan i kupit drugi. A ženin račun će, kad se vrati na posao, bit pod ovrhom pa to nećemo moć, ako se ne varam. Jel moguće da se izvučemo iz tog spora na neki način?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija