Jump to content

Evy

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Da, moguće je. Ginekolog ti izda potvrdu - prijetnja pobačaja, bolovi, krvarenje ili neki treći razlog, na temelju koje ti liječnik opće prakse otvara komplikacije. Iz vlastitog iskustva od unazad par mjeseci: u dva sam navrata bila na komplikacijama po 1, odnosno tri dana i jedan turnus od dva tjedna. Bitna je dobra volja liječnika opće prakse.
  2. Poštovanje, prije par dana uručena mi je odluka o otkazu zbog skrivljenog ponašanja radnika. Sam otkaz je pregršt neiistina, za koje sam svjesna da ću ih morati dokazivati na sudu, ali sada me zanima da li je to bilo zakonito pošto sam ja već mjesec i pol na bolovanju zbog težeg zdravstvenog problema. Što učiniti kao slijedeći korak? Odmah tužiti? Od kada teče otkazni rok ( u odluci doslovno stoji da rok teče 1 mjesec od dana uručenja)? Da li se bolovanje ovdje uopće ne uzima u obzir? Napominjem da sam kod tog poslodavca radila na ugovor na neodređeno cca. 2 godine i da je poslodavac poznat po tome da se na nepravedan način rješava "nepoželjnih radnika". Znate li opakog pit-bull odvjetnika koji bi se uhvatio u koštac s jakim, stranim poduzećem i izvukao pravdu i dobru odštetu? Hvala unaprijed
  3. Porodiljni dopust možeš najkasnije otvoriti 28 dana prije očekivanog poroda, znači negdje oko 6. veljače moraš doma da se odmaraš. Do tada ćeš već imati punih 5 mjeseci taj dohodak. Nedostaje ti još jedan, jer se za porodiljne naknade uzima prosjek dohotka zadnjih 6 mjeseci. Ukoliko ranije nisi radila biti će nešto niži od te tvoje cifre, ali odi do Zavoda za soc. skrb i pitaj ljubaznu tetu na šalteru i ona će ti rado sve to izračunati (pogotovo ako poneseš čokoladu). To ti je verzija ako budeš radila do kraja i sve bude O.K. Ako te priroda iznenadi i mali anđeo požuri 2 mjeseca ranije (kao kod mene), to je onda druga priča. Sretno!
  4. Pozdrav, majka sam dvogodišnje djevojčice, pa znam iz iskustva. 1. Čuvati trudnoću možeš od prvog dana ustanovljene trudnoće, ako ti doktor ima osnovu to prepisati (težak posao, zdravstveno stanje, ili veza). Nakon određenog vremena morati ćeš i pred lječničku komisiju zbog opravdanja bolovanja. U tom periodu dobijaš 100% plaću - prosjek zadnjih 6 mjeseci ( ako imaš 1.720,00 dobivaš toliko, ako imaš 6.000,00 - dobivaš toliko) 2. i 3. Sa 1. siječnjom 2008. mijenja se pravilo porodiljnih naknada. Porodiljni dopust otvara sa 45 dana prije termina poroda i traje do prvog rođendana tvog djeteta (može i kraće ako to želiš). Od 1. siječnja 2008. porodiljna naknada prvih 6 mjeseci iznositi će prosjek tvog dohotka zadnjih 6 mjeseci (ranije je gornji maximum bio 4.200,00 kn - što bi značilo ako imaš npr 10.000,00 kn plaću dobila bi tih 4.200,00, a ne 10.000,00. Sada više toga nema, pa bi bilo zgodno nagovoriti svog šefa da ti toliko isplati, jer to poslije plaća država, a ne on.) Za drugih 6 mjeseci država još nije načistu hoće li isplaćivati pun dohodak ili će ga limitirati (ranije je to bilo oko 2.500,00 kn, pa sam ja nakon prvih 6 mjeseci ponovo krenula na posao). Nadam se da sam ti pomogla, i sretno s šefom!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija