Jump to content

namis

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Za sve prijedloge sam vam zahvalan i sve cu ih uzeti u razmatranje, kao i sve ostale koji budu izneseni na ovom forumu. Moguce tumacenje clana 7: Saradnja u smislu asistencije u slučaju problema prilikom vrsenja komunalno-inspekcijskog nadzora. Moguce tumacenje clana 8: Obavjestenja policije su signal komunalnoj policiji gdje bi trebala izvrsiti nadzor na neposredan nacin. Kako kazu: "Dva pravnika, tri misljenja." Jos jednom hvala
  2. Hvala, ovakve i slicne odgovore sam ocekivao. Provjericu cl. 7, a Pravilnik o nacinu rada ne postoji. Sta je ovdje sporno. Advokati smatraju da komunalna policija, iskljucivo, moze podnositi prekrsajne naloge, kada sama utvrdi prekrsaj na licu mjesta. Ja se sa tim ne slazem pa zato svoje misljenje i provjeravam. Lijep pozdrav.
  3. postovani, zahvaljujem na ulozenom trudu, ali ja, kako nisam pravnik, mislio sam da pravnici mogu tumaciti odredbe bilo cijih propisa, pa sam pitanje bas namjerno postavio na ovom forumu, jer sam ocekivao ( i zelio) nepristrastan pristup u tumacenju:jednostavno jos necije misljenje po ovom pitanju. Jos jedno veliko hvala.
  4. Clan 148. je iz Zakona o prekrsajima ("Sl. glasnik Republike Srpske", br.63/14), a clan 14. iz Zakona o komunalnoj policiji ("Sl. glasnik Republike Srpske", br. 28/13). Lijep vam pozdrav.
  5. Postovani, Molim da komentarisete ovaj clan, a prema dole navedenom pitanju: "Član 148. Ovlasceni organ izdaje prekrsajni nalog ako je prekrsaj iz njegove nadleznosti utvrdjen: 1)neposrednim opazanjem od ovlascenog sluzbenog lica prilikom vrsenja inspekcijskog nadzora, nadzora i pregleda, kao i uvida u sluzbenu evidenciju nadleznog organa, 2)na osnovu podataka koji su dobijeni uredjajima za nadzor ili mjerenje, 3)pregledom dokumentacije, prostorija i robe ili na drugi zakonom propisan nacin i 4)na osnovu priznanja o pocinjenom prekrsaju od okrivljenog pred ovlascenim organom na licu mjesta ili u nekom drugom sudskom ili upravnom postupku. predmeta, kao i kazneni bodovi." Komentar: Policijski sluzbenici MUP-a redovnim patroliranjem nocu utvrde da je neki ugostiteljski objekat prekrsio radno vrijeme. Putem pismene Obavijesti o tome obavijeste komunalnu policiju (komunalna je nadlezna za kontrolu radnog vremena) . Pitanje: moze li komunalna policija, na osnovu dobijene Obavijesti MUP-a, a u skladu sa navedenim clanom izdati prekrsajni nalog vlasniku ugostiteljskog objekta? p.s. pored ostalih, komunalna policija ima i ova ovlastenja: "Clan 14. U postupku komunalno-inspekcijskog nadzora komunalni policajac ima pravo i duznost da: a) zatrazi i pregleda isprave na osnovu kojih se moze utvrditi identitet lica (licna karta, pasos i slicno), b) saslusava i uzima izjave od odgovornih i zainteresovanih lica i svjedoka, v) pregleda zemljiste, objekte, stambene i poslovne prostorije, postrojenja, uređaje i druge predmete, evidencijei registre, opste i pojedinacne akte, ugovore, javne isprave i drugu dokumentaciju koja omogucava uvid u postupanje subjekta nadzora u pogledu pridrzavanja propisa, " Hvala na odgovorima, uz Lijep pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija